Proč je důležité určit svůj typ pleti?

Je důležité znát svůj typ pleti, abyste mohli určit příčinu suché pleti, lesku nebo akné a následně zvolit vhodnou péči!

 

Proč je důležité znát svůj typ pleti?

Znalost typu pleti je klíčem k výběru správné péče o pleť. Nevhodné produkty mohou problémy s pletí ještě zhoršit. Pamatujte, že každá pleť je jedinečná a může se měnit s časem nebo vlivem faktorů, jako je strava, klima a hormony.

 

Naše pleť je stejně rozmanitá jako my sami. Pojďme se společně podívat na jejich základní rozdělení a hlavní rysy:

 

NORMÁLNÍ PLEŤ

Tento typ pleti považujeme za ideální a obvykle snáší všechny kosmetické přípravky. Vyskytuje se převážně u mladých lidí. Pleť je často vyvážená, není ani suchá, ani mastná, má jemný a hladký povrch, jemnou strukturu bez skvrn, vad a viditelných pórů. Adekvátně reaguje na změny teploty a produkuje pouze přirozené množství kožního mazu. Normální pleť, stejně jako každá jiná pleť, stárne a mohou se na ní začít objevovat vrásky. Pokud tomu chcete zabránit, volte přípravky s hydratačním účinkem nebo v případě prvních vrásek přípravky proti vráskám.

 

SUCHÁ PLEŤ

Vypadá velmi tenká, křehká a bledá. Nemá mastný lesk, což znamená, že mazové žlázy nepracují správně. Majitelé suché kůže mohou často pociťovat pnutí, svědění a jsou velmi citliví na výkyvy teplot, UV záření, klimatizaci apod. Suchá pleť netrpí tolik akné, její majitelé jsou náchylnější k tvorbě vrásek a citlivosti. Nezapomeňte se poohlédnout po přípravcích pro suchou a citlivou pleť, které ji chrání. Narušený ochranný lipidový film může vést k atopii.

 

Popraskané žilky, tzv. kuperóza jsou součástí cévního systému. Popraskanými žilkami trpí většinou lidé, kteří mají jemnou a křehkou pokožku. Objevují se buď na tvářích, nose nebo na celém obličeji. Sklon k tvorbě žilek se projevuje již v dětství. Příčinou jsou dědičně oslabené cévy. Pokud je pokožka silně vystavena teplotám nebo emocím, kapiláry se rozšíří a následně zúží. Přitom jsou podporovány elastickými vlákny tkáně. Pokud se pružnost tkáně oslabí (dědičnost, stárnutí), zůstávají stěny cév trvale rozšířené a jsou viditelné na povrchu kůže. Příčinou prasklin může být alkohol, káva, slunce nebo vítr.

 

CITLIVÁ PLEŤ

Vzniká při narušení přirozené kožní bariéry, s čímž souvisí možnost průniku dráždivých látek. Zdravá pokožka má za úkol udržovat rovnováhu a chránit před vnějšími vlivy (slunce, vítr, chlad....). Zároveň je její důležitou funkcí regulace úrovně hydratace, což se u citlivé pokožky neděje, a tak ztrácí schopnost zajišťovat stabilitu a propustnost regulace tekutin a také není schopna udržovat pružnost a pevnost.

Citlivá pleť reaguje na všechny vnější vlivy, např. suchý vzduch, klimatizaci, stres, slunce....ale může reagovat i na některé složky kosmetických a čisticích přípravků. Pokožka je napjatá, podrážděná, suchá, zarudlá a může svědit. Může se jednat o dlouhodobý problém nebo jen o sezónní záležitost.

 

MASTNÁ A SMÍŠENÁ PLEŤ

Vypadá hrubší, lesklá, s rozšířenými póry a náchylná k akné. Mastná pleť je způsobena nadměrnou činností mazových žláz, která se projevuje mastnými a lesklými oblastmi na obličeji, zejména v tzv. zóně T (čelo, nos, brada), zatímco na tvářích může být normální nebo suchý typ pleti. Paradoxně mohou být tyto problémy někdy způsobeny nadměrným čištěním pleti a používáním nesprávných, dráždivých přípravků, jako jsou pleťové vody s vysokým obsahem alkoholu. Mnoho komerčních produktů, které mají odmašťovat pleť, ve skutečnosti způsobuje, že mazové žlázy produkují ještě více mazu, aby kompenzovaly silné odmaštění. Tím se dostáváte do začarovaného kruhu. Činnost mazových žláz podléhá také hormonálním změnám, mastná pleť se může stát problémem již v pubertě. Mastná pleť má však jednu výhodu - stárne pomaleji a vypadá hladší, protože přebytek kožního mazu udržuje pleť hydratovanou a pružnou.

 

PROBLEMATICKÁ PLEŤ

 Pleť se potýká s akné, bolestivým akné, černými komedony nebo rozšířenými póry. Často má nerovnoměrný tón. Problematická pleť se může objevit i v průběhu života v důsledku hormonálních změn (puberta, těhotenství) nebo dokonce v důsledku špatného životního stylu.

 

S problémy s akné se během života setká prakticky každý. Často se objevují v pubertě, ale mohou se objevit kdykoli. Vyskytují se především na obličeji, zádech nebo hrudníku. Vyrážky se nedoporučuje vytlačovat, můžete tím prodloužit jejich hojení, zhoršit zánět a vysloužit si pigmentové skvrny nebo jizvy, kterých se těžko zbavuje. Akné může být podpořeno kouřením, alkoholem, kávou nebo čajem, nebo dokonce čokoládou.

 

Komedony jsou černé tečky, které vznikají, když se v pórech nahromadí kožní maz a ucpe je, ale může jít i o genetický problém. Nejčastěji se objevují na nose a bradě.

 

ZRALÁ PLEŤ

Jedná se o stav pleti, nikoli o typ, který se začíná projevovat s jejím stárnutím. Proces stárnutí začíná již před třicátým rokem života. Viditelné změny se projevují kolem padesátého roku života. Pokožka ztrácí pružnost, ztenčuje se a stává se dehydratovanější. Má nepravidelný barevný tón. Důležité je zejména udržovat a vyživovat pleť vhodnými přípravky, které jí dokáží dodat potřebné vitaminy, živiny a antioxidanty.

 

 

Jak poznat svůj typ?

Nejlepší čas na zjištění typu pleti je ráno před použitím jakýchkoli produktů. Vyčistěte si obličej a počkejte hodinu. Jak se vaše pleť cítí a jak vypadá?

 

Normální: cítí se pohodlně, není napjatá ani mastná.

Suchá: může cítit nepohodlí, napětí, pozorujete suchá místa.

Mastná a smíšená (často problematická): lesklá, možná s novými vyrážkami, mastná T-zóna, ale tváře jsou normální nebo dokonce suché. Mnohokrát má nekonzistentní tón.

 

Proveďte jednoduchý test:

Opláchněte si obličej čistou vodou, osušte ho ručníkem a nepoužívejte žádný krém. Počkejte asi 30 až 60 minut. Připravte si 4 kousky natrhaného papírového kapesníku a přiložte si je na čelo, nos a bradu a na jednu tvář asi na 5 minut. Pokud se kapesníček neodlepí, máte mastnou pleť.

 

 

Péče pro každý typ pleti

Normální: Udržujte ji v rovnováze pomocí lehkých hydratačních přípravků a pravidelného čištění.
Suchá: Zaměřte se na hydrataci, vyhledávejte bohaté krémy a oleje, chraňte ji!
Mastná, smíšená a problematická: Používejte lehké, nekomedogenní produkty a tonika, která regulují tvorbu kožního mazu. V případě smíšené pleti může být potřeba používat různé produkty pro různé oblasti obličeje.
Citlivá: Vyžaduje zvláštní péči na ochranu před vnějšími vlivy.
Zralá: Správným ošetřením a pravidelnou kosmetickou péčí můžete tento proces částečně zpomalit.

  

Pravidelné vyhodnocování a přizpůsobení vaší rutiny je stejně důležité jako znalost vašeho základního typu pleti. Buďte ke své pleti laskaví a ona se vám odvděčí zdravým vzhledem!

 

Vaše Renovality ♥