Proč používat SPF - opalovací krém i v zimě

Slunce je zdrojem energie a mnoha důležitých životních procesů. Díky slunečním paprskům si naše tělo může vytvářet například důležitý vitamin D. A i když je v zimě jeho teplo méně intenzivní, jeho světlo - a s ním i UV záření - k nám stále dopadá. A právě v tom spočívá význam krému s ochranným faktorem SPF, a to i v zimě.

UV záření neboli ultrafialové paprsky jsou jako tichý návštěvník, který přichází bez pozvání a může napáchat škody, pokud ho necháme bez dozoru. Toto záření se dělí na dva hlavní typy, které na nás působí:

 

UVA a UVB záření

 

UVA záření ( STÁRNUTÍ)

Paprsky UVA jsou jako dlouhodobí nájemníci, kteří způsobují stárnutí kůže a dlouhodobé poškození, protože pronikají hluboko do kůže. Vytváří volné radikály a může být příčinou rakoviny kůže. Intenzita UVA záření je konstantní po celý den i rok a působí neustále. Může pronikat i přes mraky a sklo, proto je důležité používat každý den ochranu před sluncem, aby se zabránilo dlouhodobému poškození pokožky.

 

UVB záření (SPALOVÁNÍ)

Naproti tomu UVB záření je jako nevítaný host, který působí hlavně v horních vrstvách kůže a může způsobit spálení kůže a poškození buněčné DNA. UVB se také podílí na tvorbě vitaminu D. Intenzita UVB záření kolísá podle počasí nebo ročního období, a proto je stejně intenzivní.

 

Krém s ochranným faktorem proti slunečnímu záření (SPF) v zimě - ano či ne?

Ano, rozhodně ano. Sníh a led odrážejí až 80 % UV záření, což znamená, že i v zimě může být vaše pokožka vystavena téměř stejnému množství UV záření jako v létě na pláži. Takže když jdete v zimě lyžovat nebo jen na procházku v mrazivém dni, měl by být krém s SPF vaším věrným společníkem.

Výhody používání SPF jsou nesporné. Poskytuje štít proti neviditelným útokům UV záření, pomáhá předcházet spálení pokožky, snižuje riziko rakoviny kůže a chrání vaši pokožku před předčasným stárnutím. Přesto SPF není jen o ochraně, ale také o udržení mladistvého vzhledu.

 

Jak by se měl krém s SPF používat?

Představte si SPF krém jako zimní kabát pro vaši pokožku. Stejně jako si před odchodem ven oblékáte kabát, měli byste použít i SPF. Aplikujte jej alespoň 30 minut před pobytem na slunci a nezapomeňte jej opakovat každé dvě až tři hodiny, v případě pocení nebo kontaktu s vodou i častěji.

 

Tipy pro ochranu pokožky před sluncem v zimě:

  • Nezapomeňte si chránit obličej, uši, krk a ruce, které jsou často nezakryté.
  • Noste ochranný oděv, například klobouky s okrajem a rukavice.
  • Používejte sluneční brýle s UV filtrem na ochranu očí.
  • I v zimních měsících se snažte vyhýbat slunci v jeho nejintenzivnějších hodinách, tedy mezi 10. a 16. hodinou.

 

Nejlepší krémy s SPF na zimu jsou ty, které jsou voděodolné, mají širokospektrální ochranu (UVA/UVB) a SPF alespoň 30. Vyberte si krém, který je vhodný pro váš typ pleti, a nezapomeňte, že i v zimě potřebujete krém, který nezanechává na pokožce mastný film a pohodlně se nosí.

 

Zimní měsíce mohou být pro pleť náročné, ale pravidelným používáním krému s SPF a správnou péčí můžete svou pleť udržet zdravou a krásnou. Slunce je náš životodárný společník, ale jako každý dobrý vztah vyžaduje určitou opatrnost. Buďte připraveni a užívejte si zimních radovánek s vědomím, že je vaše pokožka dobře chráněna.

 

Vaše Renovality