Kožní bariéra - co vede k jejímu poškození, jak ji obnovit a posílit

Kožní bariéra, známá také jako ochranný plášť nebo epidermální bariéra, je složitá struktura tvořená nejsvrchnější vrstvou kůže zvanou epidermis. Hlavní úlohou kožní bariéry je ochrana těla před vnějším prostředím, včetně ochrany před patogeny, chemickými látkami a fyzickým poškozením, a také regulace hydratace těla tím, že zabraňuje nadměrnému úniku vody z těla.

 

Kožní bariéra se skládá z několika složek:

  • Korneocyty: jsou ploché neživé buňky, které se vyskytují v nejsvrchnější vrstvě epidermis, známé jako rohová vrstva. Tyto buňky se postupně odlupují a jsou nahrazovány novými buňkami, které se přesouvají ze spodních vrstev epidermis.
  • Lipidy: Lipidy (tuky) se nacházejí mezi korneocyty a pomáhají udržovat kožní bariéru nepropustnou pro vodu a škodlivé látky. Tyto lipidy jsou uspořádány do specifických struktur, které připomínají cihlovou zeď, kde korneocyty jsou cihly a lipidy malta. 
  • Přírodní zvlhčující faktory (NMF): Jedná se o složky, které se přirozeně vyskytují v rohové vrstvě kůže a pomáhají udržovat hydrataci pokožky tím, že vážou vodu a zabraňují jejímu odpařování.
  • Kyselý plášť: Kůže má na svém povrchu slabý kyselý film, který se skládá z potu, kožního mazu, odumřelých buněk a metabolických produktů bakterií žijících na kůži. Tento kyselý plášť pomáhá bránit růstu patogenů a udržovat celkovou obranyschopnost pokožky.

 

Porozumět vlastní pleti znamená poznat svůj typ pleti, znát její aktuální stav a znát faktory, které ji ovlivňují. Zde jsou kroky, jak své pleti lépe porozumět:

 

1. Určete svůj typ pleti: Pleť se obvykle dělí na několik základních typů - normální, suchou, mastnou, smíšenou a citlivou. Znaky pro jednotlivé typy jsou: https://www.renovality.cz/blog/proc-je-dulezite-urcit-svuj-typ-pleti/

2. Pozorování reakcí pleti na produkty a prostředí: Všímejte si, jak pleť reaguje na různé produkty, potraviny a změny prostředí (např. změny teploty, znečištění atd.).

3. Zaznamenávání kožních problémů: Pokud trpíte akné, ekzémem, růžovkou nebo jinými kožními problémy, je důležité zaznamenávat, kdy se objevují a co může být jejich spouštěčem.

4. Hydratace a výživa: Nedostatek vody a nevyvážená strava mohou mít negativní vliv na vzhled a zdraví vaší pleti.

5. Životní styl a stres: Zvažte vliv svého životního stylu, včetně spánku, stresu a fyzické aktivity, na zdraví své pleti.

6. Odborné poradenství: Dermatolog nebo profesionální kosmetička vám mohou poskytnout odborné posouzení a doporučení šité na míru vaší pleti.

7. Vyhněte se příliš agresivním nebo vysušujícím přípravkům: Zaměřte se na jemné, hydratační a vyživující přípravky vhodné pro váš typ pleti.

8. Ochrana před slunečním zářením: Denní používání opalovacího krému chrání pokožku před škodlivým UV zářením a zabraňuje stárnutí pleti.

9. Pravidelné čištění a péče: Pravidelným čištěním a používáním vhodných přípravků udržujte pokožku čistou a hydratovanou.

10. Změny s věkem: Uvědomte si, že vaše pleť se s věkem mění, což může vyžadovat úpravy v péči o pleť.

 

Pamatujte, že každá pleť je jedinečná a bude vyžadovat individuální přístup. Pravidelné pozorování a přizpůsobení rutiny péče o pleť vašim potřebám je klíčem k udržení vaší pleti zdravé a krásné.

 

 

Co může vést k poškození kožní bariéry:

 

1. Agresivní čisticí prostředky a mýdla: Tyto produkty mohou narušit kyselý plášť pokožky a odstranit důležité lipidy, což vede k oslabení bariérové funkce.

2. Nadměrné mytí a exfoliace: časté nebo příliš intenzivní mytí a exfoliace mohou poškodit rohovinu a odstranit přirozené hydratační faktory.

3. Vystavení slunečnímu záření (UV paprsky): UV paprsky mohou poškodit buňky v epidermis a změnit strukturu lipidů, což vede k narušení kožní bariéry.

4. Extrémní teploty a nízká vlhkost: Horké nebo chladné počasí spolu s nízkou vlhkostí mohou vysušit pokožku a poškodit její bariérové funkce.

5. Používání některých léků: Některé léky, jako jsou retinoidy nebo vysoce koncentrované kyseliny, mohou narušit bariéru, pokud se používají bez náležité péče. 

6. Kontakt s chemickými látkami a alergeny: Pracovní prostředí nebo domácí prostředí může obsahovat látky, které dráždí pokožku nebo způsobují alergické reakce.

7. Nezdravá strava: Nedostatek důležitých živin, jako jsou esenciální mastné kyseliny a vitamíny, může mít negativní dopad na zdraví kožní bariéry. 

8. Stres a hormonální změny: Tyto faktory mohou ovlivnit produkci kožního mazu a dalších složek kožní bariéry, což může vést k jejímu narušení.

9. Genetické faktory: Některá kožní onemocnění, jako je atopický ekzém nebo lupénka, jsou spojena s genetickými faktory, které mohou oslabit kožní bariéru.

10. Nedostatek spánku a hydratace: Nedostatek spánku může ovlivnit regeneraci pokožky a nedostatečná hydratace může vést k jejímu vysušení a narušení kožní bariéry.

 

Přípravky na obnovu a posílení kožní bariéry:

 

1. Hydratační krémy a séra: Hledejte výrobky, které obsahují hydratační složky, jako je kyselina hyaluronová, glycerin a přírodní hydratační faktory (NMF), které pomáhají zadržovat vodu v pokožce.

2. Ceramidy: Tyto lipidové molekuly jsou přirozenou součástí kožní bariéry a pomáhají udržovat pokožku napnutou a hydratovanou. Vyhledejte výrobky s obsahem ceramidů, které obnovují kožní bariéru.

3. Esenciální mastné kyseliny: Produkty bohaté na omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, jako jsou rybí oleje, lněný olej nebo olej z pupalky dvouleté, mohou pomoci obnovit lipidy v pokožce a posílit kožní bariéru.

4. Antioxidanty: Antioxidanty, jako je vitamín E, vitamín C a zelený čaj, chrání pokožku před poškozením způsobeným volnými radikály a pomáhají obnovit funkci ochranné bariéry.

5. Nízké koncentrace exfoliantů: Jemné exfolianty, jako jsou alfa-hydroxykyseliny (AHA) nebo beta-hydroxykyseliny (BHA), mohou pomoci odstranit odumřelé kožní buňky a podpořit regeneraci, je však důležité používat je opatrně, aby nedošlo k dalšímu poškození kožní bariéry.

6. Produkty s niacinamidem: Niacinamid (vitamín B3) pomáhá zlepšovat pružnost pokožky, snižovat zarudnutí a podráždění a podporuje tvorbu ceramidů.

7. Ochrana před slunečním zářením: Denní používání opalovacího krému s vysokým SPF chrání kožní bariéru před poškozením UV zářením.

8. Produkty bez dráždivých látek: Vyhněte se výrobkům, které obsahují alkohol, silnou parfemaci nebo jiné dráždivé látky, které mohou oslabit kožní bariéru.

9. Gentle cleaners: Používejte jemné čisticí produkty, které nezbavují pokožku přirozených olejů.

 

 

 

Je důležité si uvědomit, že to, co funguje u jednoho člověka, nemusí fungovat u jiného. Vždy je dobré začít s malým množstvím nového produktu a zjistit, jak na něj vaše pleť reaguje, než jej zařadíte do své pravidelné péče o pleť. Pokud máte specifické problémy s pletí nebo pokud se vaše pleť nelepší, měli byste se poradit s dermatologem, který vám může dát osobní doporučení a případně předepsat léčbu na míru.

 

Renovality ♥