Póry naše každodenní...

 

JAK VZNIKAJÍ ROZŠÍŘENÉ PÓRY

 

Když pokožka produkuje příliš mazu, nahromadí se v pórech. K tomu se přidají odumřelé buňky na jejím povrchu, různé nečistoty a pór se začne ucpávat. Čím je nános větší a čím déle sedí v póru, tím víc ho roztáhne a zvětší, aby se mohla další mastnota dostávat skrz. Pokud je v póru hromada mrtvých buněk, která příchod mastnoty na povrch ucpe, oxiduje a zčerná – a tadááá, tak vznikají černé tečky.

 

 

 

MÝTY O PÓRECH

 

Rozšířené póry má pouze mastná pleť – ne 

Může je mít i pleť suchá. Mastná pleť produkuje více mazu, který se může hromadit v pórech, a spolu s odumřelými buňkami na je na povrchu pleti ucpávat. Suché pleti je naopak potřeba dopřát rychlejší obnovu buněk, aby nezůstávaly na povrchu, netvořily šupinky a rychleji se uvolňovaly z pórů.

 

Je možné póry zmenšit či se jich úplně zbavit? - ne 

Velikost pórů je dána geneticky - produkce mastnoty či hromadění buněk je z velké míry dána geneticky, věkem, pohlavím. Póry jsou otvory na pokožce, přes které vychází maz na povrch pleti a hydratuje ji, chrání před vysušením a popraskáním. Jediný způsob, jak póry viditelně zmenšit, je udržovat je čisté. Opticky potom působí menší a nejsou tak výrazné.

 

Můžou se póry otvírat a zavírat? - ne 

Nejsou to dveře, jak jsem jednou četla u jedné influencerky a prudce s ní souhlasím. Nemají žádné svaly, které by se mohly stáhnout, případně otevřít.

 

 

CO POMÁHÁ NA ROZŠÍŘENÉ PÓRY

 

  • AHA a BHA kyseliny – kyselina glykolová a salicylová jsou nejlepším pomocníkem na rozšířené póry. Oba druhy urychlují obnovu buněk a regenerují pleť, čímž zabraňují vzniku nánosu v pórech. Kyselina glykolová je vhodnější pro suchou pleť, pro prevenci šupinek a zjemnění textury. Kyselinu salicylovou zvolte pro pleť mastnou, nakolik pronikne přes maz a do hloubky póru.
  • Niacinamid – anebo vitamín B3. Výrazně podporuje přirozené procesy v pleti a posiluje její bariéru, čímž zlepšuje celkové zdraví pokožky. Při pravidelné aplikaci dochází v pleti k rovnováze při produkci mazu, aby skrz póry nepřecházelo víc, než je třeba. Je efektivní při zesvětlování jizev či drobných vrásek.
  • Jílové masky a aktivní uhlí – masky s obsahem jílu (např. kaolin) anebo aktivního uhlí jsou vhodným krátkodobým řešením. Dokážou okamžitě vysušit přebytečný maz z pórů, čímž vypadají okamžitě menší a jsou méně nápadné. Neudrží je však dlouhodobě čisté, takové produkty by měly být součástí vaší rutiny 1-2x za týden.
  • Pleťový peeling – napomáhá pleť udržovat na povrchu svěží a hydratovanou, díky odstranění odumřelých buněk, mazu, nečistot na jejím povrchu. Doporučuji jej zařadit do pravidelné starostlivosti 1 za týden. Na trhu je množství peelingů, takže si můžete vybrat ten nejvhodnější pro váš typ pleti. U mě vyhrává náš jemný Levandulový pleťový peeling, který je vhodný pro všechny typy pleti kromě aknózní – tady buďte s výběrem opatrní, případně se poraďte s vaší kosmetičkou či kožním lékařem či je peeling pro vás vůbec vhodný. Je to proto, že je peeling mechanický. Pokud máte silné akné, není mechanický peeling pro pleť nejsprávnější volbou.

 

 

Pravidelné čištění pleti ráno i večer je velmi důležité a pomáhá udržovat příznivý stav pleti. Pokud budou póry na pokožce ucpané, těžko vám budou následně použité produkty fungovat. Čisté póry jsou pomyslnou vstupnou bránou do pokožky, aby mohly přijímat všechny vitamíny a aktivní látky, které jí dopřejete z různých sér, krémů nebo olejíčků ve vaší skincare.

 

Krásnou a zářivou pokožku přeje Renovality