Zázrak jménem retinol

 

Jsme moc rádi, že jsme mohli sortiment rozšířit zrovna o Pleťový olej s retinolem a tím se posunout zase trošku dál. Jedná se o účinnou látku na vrásky, akné a to není všechno. Co to retinol vlastně retinol je, jak funguje, jak jej používat, jaké máme typy retinolu a s jakými dalšími aktivními látkami jej můžeme používat? To se dozvíte v řádcích níže. 

 

 

Jak začít…

Než zařadíte retinol do svoji běžné skincare rutiny, doporučuji začít určitě s jeho menší koncentrací, kterou můžete časem navyšovat. Retinol je vhodný pro každý typ pleti. Ať máte pleť citlivou, trápí vás ekzém, psoriáza, rosacea nebo třeba akné, není používání retinolu vyloučené. Akorát buďte při jeho používání opatrnější.

 

Retinol patří do skupiny retinoidů, což je určitá forma vitamínu A, která pomáhá zvýšit míru obnovy buněk a urychlit regeneraci pleti, efektivně sjednotit tón pleti, vyhladit vrásky vyvinuté v průběhu stárnutí pleti.

Retinoidy nejsilněji působí na kolagen! Pomáhají snížit míru rozpadu kolagenu po působení slunečního záření a zároveň stimulují tvorbu nového kolagenu.

 

 

Jaké jsou typy retinolu:

Kyselina retinová je typ retinoidu, který je jen na předpis, například ve formě Isotretinoinu a Tretinouinu. Hrozí u nich největší riziko podráždění pleti.

Retinol je nejsilnější retionid, který koupíte bez předpisu. Je velmi účinný, v pleti se musí pomalu přeměnit na kyselinu retinovou. Je u něj menší riziko podráždění pleti.

Retinyl palmitát, retinyl propionát, retinyl acetát jdou nejslabší typy retinoidů a jsou známé jako retinolové estery. Jejich přeměna na kyselinu retinovou trvá delší dobu, ale i riziko podráždění pleti je minimální.

 

 

Jak retinol funguje…

Proces, během kterého se buňky kůže dostanou z nejnižších vrstev do nejvyšších a odloučí se, trvá cca 28 dní. Tento proces probíhá v pokožce neustále a retinol ho pomáhá urychlit. Abyste účinky retinolu na své pleti viděli, musí se v ní spustit určité pochody.

Retinol plní svoji práci v hlubších vrstvách pokožky. Při vstřebávání se do pokožky může jakoby „povědět“ živým buňkám pokožky, aby vytvořili zdravější, mladší buňky a zvýšili produkci nových kožních buněk. Aby pleť retinol tolerovala, musí se vytvořit něco jako receptory pro retinoidy. Tyto receptory jsou proteiny, které se v pleti nacházejí přirozeně a pomáhají retinolu konat jeho práci.

Nic není HNED!! Tento komplex potřebuje nějaký čas, abyste mohli těžit a těšit se z jeho účinků.

Používání retinolu se může ze začátku na pleti projevit šupinatěním, začervenáním, což je však úplně běžné a v pořádku. Jde o reakci, která časem, kdy si pleť projde „retinací“, vymizí. Pokud by přetrvávala delší dobu (myšleno déle jak cca dva měsíce), doporučuji používat nižší procento koncentrace retinolu, případně zvolnit používání a nebo najít jiný, vašemu typu pleti vhodný produkt, případně jej úplně vyloučit.

 

 

Jak jej správně používat…

Ze začátku používejte maximálně dvakrát do týdne, minimálně dva po sobě jdoucí týdny. Postupně můžete používání navyšovat až doby, kdy bude retinol patřit do vaší každodenní rutiny.

 

  • zařaďte jej do večerní rutiny

  • používejte na vyčištěnou, v případě olejové konzistence na navlhčenou pleť

  • dejte mu zhruba 10 minut čas, aby se do pleti pořádně vpil

  • následuje hydratace, tedy Hyaluronové sérum + olej či krém, který to celé uzamkne

  • pokud máte velmi citlivou pleť, je možná alternativa nanést nejprve trochu hydratačního krému a potom retinol, abyste předešli případným nežádoucím účinkům

 

 

Na co se můžete těšit...

 

  • pleť je jeho používáním jasnější a pevnější

  • zjemňuje vrásky

  • zvyšuje tvorbu kolagenu

  • je vynikající v boji s akné

  • stahuje póry

  • zmírňuje hyperpigmentaci

 

 

Aktivní složky, s nimiž můžete retinol kombinovat…

Retinol se může kombinovat v kosmetice skoro se všemi jinými aktivními složkami.

Ze začátku, než si pleť projde „retinací“, minimálně cca 28 dní, se nedoporučuje kombinovat s AHA/BHA kyselinami a vitamínem C. Později je zařadit můžete. Jejich kombinace je pro pleť přínosná, ale vše začínejte pozvolna a s mírou. Poslouchejte svoji pleť!

 

Možné kombinace s:

Kyselinou hyaluronovou – je kombinovatelná se všemi aktivními složkami. V naší pokožce se nachází přirozeně, hydratuje pleť a můžete ji aplikovat ráno i večer, jednoduše kdykoliv.

Niacinamidem – jde o kombinaci, která se skvěle doplňuje. Niacinamid potlačuje podráždění pokožky, které může retinol vyvolat a pomáhá obnovovat přirozenou bariéru pokožky.

Vitamínem C – pomáhá retinolu lépe pracovat. Je to antioxidant, bojuje tedy proti volným radikálům, pomáhá chránit retinol, který proniká hlouběji do pokožky, před oxidací – zvyšuje tak výhody proti stárnutí. Ze začátku je nepoužívejte spolu v jednom kroku. Céčko zařaďte spíše do ranní rutiny, retinol večer.

AHA/BHA/PHA – oba fungují jako exfolianty. Ve spojení s retinolom je to silná dvojka. Ze začátku je v jedné rutině nekombinujte. Doporučuji je střídat, tedy jeden večer se zaměřte na exfoliacii kyselinami, druhý večer retinolem. Začněte s nižšími koncentracemi, po řase je můžete používat společně. Existují totiž studie, které potvrzují, že se tyto dvě aktivní látky výborně doplňují.

 

 

Na co nezapomenout!

Retinol & SPF – proč je tak důležité?

Protože pokožka je působením retinolu tenčí a citlivější, takže je méně odolná vůči UV záření. Je tedy nevyhnutelný ochranný krém (UVA+UVB), minimálně SPF 30, v létě doporučuji sáhnout po SPF 50. Chcete přece zachovat účinky, které používání retinolu přináší a vyhnout se poškození pleti slunečním zářením, které může vést k dalšímu vzniku skvrn nebo jiných známek stárnutí pleti.

 

Těhotenství a kojení

Používání retinolu se v tomto období NEDOPORUČUJE. Vitamín A má teratogenní účinky (deformace plodu). Vydržte, nic vám neuteče!

 

 

Závěr 

To celé nebude fungovat, pokud rutina nebude mít PRAVIDELNOST a vy TRPĚLIVOST. Při retinolu můžete výsledky vidět při pravidelném používání zhruba za 2-3 měsíce.

Retinol je úžasná věc v anti-aging starostlivosti. Stojí za tím více jak 40 let výzkumu a mnoho věděckých důkazů o jeho účinnosti. Fakt to stojí za to!

 

Informace jsou čerpány z mnoha dostupných článků a studií na internetu.

 

Mějte krásný den ♥

Renovality