Bakuchiol - unikátní forma přírodního retinolu

Bakuchiol je přírodní složka, která se získává ze semen rostliny známé jako babchi nebo vědecky Psoralea Corylifolia. Jedná se o látku, která se stala populární v kosmetickém průmyslu, zejména v přípravcích péče o pleť proti stárnutí. Vyznačuje se tím, že má podobné účinky jako retinol, jedna z nejuznávanějších složek proti stárnutí, ale je méně dráždivá, a proto je vhodnější pro citlivou pleť.

Bakuchiol podporuje tvorbu kolagenu a stimuluje obnovu buněk, což pomáhá redukovat známky stárnutí, jako jsou vrásky a ztráta pružnosti. Tato složka má také kořeny v tradiční indické a čínské medicíně, kde se používá pro své léčivé vlastnosti. Díky rostoucímu trendu přírodní kosmetiky a péče o pleť je bakuchiol stále populárnější i na Západě.

Bakuchiol se běžně používá v přípravcích denní a noční péče proti stárnutí, často v kombinaci s hydratačními nebo zpevňujícími složkami, jako je kyselina hyaluronová.

 

Bakuchiol (2)

 

 

RETINOL vs. BAKUCHIOL

 

Retinol

Je známý jako derivát vitaminu A a je jednou z nejstudovanějších složek v dermatologii. Jeho počátky sahají do 70. let 20. století, kdy byl poprvé použit k léčbě akné. Retinol působí jako omlazující elixír, který podporuje obnovu buněk a stimuluje tvorbu kolagenu. Tento proces vede k hladší, pevnější a svěžejší pleti. Ačkoli jsou jeho účinky nepopiratelné, retinol může být pro některé typy pleti dráždivý, což vyvolává potřebu jemnějších alternativ.

 

Zde přichází na řadu bakuchiol

Ačkoli bakuchiol a retinol mají na pokožku podobné účinky, bakuchiol je mnohem šetrnější. Výzkumy naznačují, že bakuchiol může podobně jako retinol snižovat výskyt vrásek a hyperpigmentace, ale bez nežádoucích účinků, jako je zarudnutí nebo šupinatění pokožky. To představuje významnou výhodu pro ty, kteří mají citlivou pleť, nebo pro ty, kteří hledají přírodní alternativy ve své kosmetické rutině.

 

Retinol jako derivát vitaminu A působí v hlubokých vrstvách pokožky, kde stimuluje tvorbu nových buněk a podporuje produkci kolagenu. Bakuchiol naproti tomu působí jinými biochemickými cestami, ale dosahuje stejného účinku - revitalizované a mladistvě vypadající pleti.

 

Zajímavé je, že ačkoli se mechanismy působení retinolu a bakuchiolu na pleť liší, výsledky, kterých dosahují, jsou pozoruhodně podobné:

  • minimalizace vrásek
  • viditelné omlazení a rozjasnění pleti
  • jednotnější tón pleti
  • odstranění akné a jizev po akné

 

 

 

 

Hlavní rozdíly mezi bakuchiolem a retinolem

 

1. Použití výrobku

Retinol se aplikuje vždy ve večerních hodinách z důvodu vyšší fotosenzitivity pleti. Bakuchiol lze aplikovat denně, ráno i večer, protože nevykazuje žádné známky způsobující citlivost. Bakuchiol se na slunečním světle nerozkládá jako retinol, takže jej lze používat kdykoli během dne.

 

2. Použití během těhotenství

Retinol nebo retinoidy se nedoporučují používat během těhotenství z důvodu možného vlivu na vývoj dítěte. Naopak možná rizika používání bakuchiolu nejsou v současné době prokázána, můžete jej bezpečně používat.

 

3. Citlivá pokožka

Při výběru mezi bakuchiolem a retinolem je důležité zvážit typ pleti a osobní preference. Je známo, že retinol způsobuje potenciální podráždění pokožky - zarudnutí nebo šupinky. Pro ty, kteří mají citlivější pleť nebo dávají přednost přírodním produktům, je bakuchiol ideální volbou. Zklidňující vlastnosti bakucholu snižují riziko podráždění a zarudnutí, takže je ve srovnání s retinolem vhodnější pro citlivou pleť.

 

 

Výhody Bakuchiolu:

 

  • Zvyšuje produkci kolagenu.
  • Stimuluje obnovu buněk v pokožce, čímž podporuje zářivější pleť.
  • Zlepšuje pružnost a pevnost pokožky.
  • Zjemňuje linky a vrásky.
  • Pomáhá vyrovnávat tón pleti.
  • Funguje proti stárnutí.
  • Zmírňuje hyperpigmentaci.
  • Není citlivý na světlo.
  • Zklidňuje a snižuje suchost pokožky.

 

 

Jak zařadit Bakuchiol do běžného života:

 

1/ Čištění

Čištění je základním krokem každé péče o pleť, protože odstraňuje nečistoty, přebytečný kožní maz, make-up a odumřelé kožní buňky, které se na pleti během dne nahromadí. Díky tomuto procesu pleť lépe dýchá a je lépe připravena na další produkty péče o pleť, jako jsou séra, krémy a oleje. Pravidelné čištění také pomáhá předcházet ucpávání pórů, vzniku akné a dalším kožním problémům. Čištění je zkrátka základním krokem k udržení zdravé, čisté a zářivé pleti. Vyzkoušejte naše Odličovací sérum a Čisticí pěnu.

 

2/ Hydratace pleti

Péče o pleť kombinující bakuchiol a kyselinu hyaluronovou je ideální kombinací pro dosažení hladké, hydratované a mladistvě vypadající pleti. Přípravky obsahující kyselinu hyaluronovou pomáhají obnovit hydratační rovnováhu pleti tím, že na jejím povrchu vytvářejí hydratační vrstvu, která zadržuje vodu a udržuje pleť dlouhodobě hydratovanou a pružnou.

 

3/ Sérum/krém

Obecně platí, že bakuchiol můžete aplikovat ráno a večer jako součást rutinní péče o pleť. Díky svému jemnému složení je vhodný pro denní použití, ale je důležité nezapomínat během dne používat opalovací krém s SPF, abyste chránili svou pleť před slunečními paprsky.

Naše sérum Bakuchiol má lehkou olejovou konzistenci, která se rychle vstřebává do pokožky. Hydratační krém by se tedy měl nanášet až po séru nebo účinných látkách, jako je Bakuchiol, aby mohl v pleti uzamknout veškerou hydrataci a účinné látky. Může vám však vyhovovat i opačná varianta, kdy nejprve nanesete hydratační krém a teprve poté Bakuchiol. Nejlepší je vyzkoušet, která varianta vám vyhovuje více, přičemž se řiďte především složením výrobku a potřebami vaší pleti.

 

Souhrn

Bakuchiol, který je často považován za šetrnější rostlinnou alternativu retinolu, nabízí pleti řadu výhod v boji proti známkám stárnutí. Je běžnou složkou hydratačních přípravků a sér, kde se kombinuje s látkami, jako je kyselina hyaluronová, což z něj činí ideální prvek v každé péči o pleť.

 

Renovality