Jak vybrat tu správnou kyselinu do vaší skincare rutiny

 

KYSELINY... pro někoho strašák, jiní si už bez nich nedokáží představit pravidelnou rutinu!
Účinky kyselin jsou skutečně mimořádné a jejich zařazení do skincare rutiny vám pomohou dosáhnout výborných výsledků. Jediné, co musíte, je umět se v nich zorientovat a vědět, jak je správně používat.

 

KYSELINA HYALURONOVÁ: nejznámější a snad nejpoužívanější kyselina, kterou najdete i v našich dvou sérech. Nachází se přirozeně v každém lidském těle a napomáhá kolagenu udržovat vodu v pokožce. Její schopnost je tedy hydratovat, protože dokáže na sebe vázat až 1000 násobek své vlastní váhy. Důležitý je dostatečný pitný režim, jinak fungovat nebude - neměla by totiž co na sebe vázat.

 

 

 

 

 

KYSELINA SALICYLOVÁ: patří k nejúčinnějším antibakteriálním látkám, řadí se mezi BHA kyseliny. Má stejné exfoliační účinky jako AHA kyseliny, ale navíc se dokáže dostat dovnitř póru, odkud zvládá odstranit nečistoty, odumřelé buňky a zapouzdřené sébum (což jsou černé a bílé tečky, následně vznik akné). Nerozpouští s ve vodě, ale v tucích, je tedy klíčová pro mastnou pleť a v boji s akné. Dokáže lehce proniknout dovnitř póru, kde ho čistí. V pleti navíc podporuje správný koloběh buněk a působí protizánětlivě. Díky tomu, že aktivně působí na enzymy, zodpovědné za produkci mazu, redukuje negativní a viditelné projevy mastné pleti.


Mastná pleť ji bude milovat. zato ostatní druhy pleti by mohla trochu vyušovat. Důležité je vzpomenout, že po jejím použití se pokožka stává citlivou na slunce, takže opět myslet na SPF, které je nutné používat.

 

KYSELINA GLYKOLOVÁ: účinná v boji proti vráskám. Patří do skupiny AHA kyselin, ze kterých má nejmenší molekuly, což znamená, že proniká do pleti nejrychleji a nejhlouběji. Podporuje tvorbu kolagenu, napomáhá k vyhlazení jemných linek a vrásek a stahuje póry. Má rychlý účinek, daní za to však může být nepříjemné podráždění pleti. Nedoporučuje se používat na citlivou, podrážděnou anebo narušenu pleť. Ze začátku se doporučuje sáhnout po její slabší koncentraci a nepoužívat ji denně. Taktéž při jejím používání je kůže citlivá na slunce, takže používání SPF je nutností.

 

KYSELINA MLÉČNÁ: suchá pleť ji bude milovat. Patří taktéž mezi AHA kyseliny, ale má větší molekuly jak kyselina glykolová, což znamená, že neproniká tak do hloubky a používá se k regulaci pH. Při jejím používání jí dopřejte čas - neuvidíte převratné výsledky jako u jiných exfoliačních kyselin. Pracuje ale pomaleji, čímž se vyhnete zase podráždění pleti a můžete ji lépe kombinovat s dalšími produkty v péči o pleť. Pokud byste chtěli přece jen docílit výraznějšího efektu, zkuste ji kombinovat s kyselinou glykolovou nebo s antioxidanty. I zde platí pravidlo o ochraně pleti pře UV zářením, tedy SPF je opět nezbytné.

 

KYSELINA MANDLOVÁ: je jednou z nejznámějších AHA kyselin, vámi vlastnostmi však připomíná spíše BHA kyseliny. Má pozitivní účinky na pigmentace způsobené sluncem, dosahuje podobných výsledků jako kyselina glykolová, ale bez začervenání a podráždění pleti. Podobné závěry vykázaly i studie týkající se redukce melazmy (hyperpigmentace, která se vyskytuje hlavně na tváři, nosu a nad horním rtem).

Molekuly kyseliny mandlové jsou dvakrát tak velké jako molekuly kyseliny glykolové. Větší molekuly = výhra pro citlivou pleť. Jako jediná z AHA kyselin pomáhá redukovat nadbytek pigmentu na povrchu pleti a zároveň zabraňuje tvorbě melaninu v hlubších vrstvách kůže.


Díky větším molekulám, které procházejí do pleti pomaleji a rovnoměrněji, si dokáže poradit i s akné, dokáže redukovat populaci některých známých a potencionálně nebezpečných bakterií, jako jsou například escherichia coli či zlatý stafylokok. Má antibakteriální účinky. Pomáhá s regulací kožního mazu. Důležité je dávat si pozor na koncentraci kyseliny a také na UV záření.


Díky svému exfoliačnímu působení zlepšuje vzhled jemných rýh a vrásek, zlepšuje texturu pleti, kterou vyhlazuje. Oproti již vzpomínané kyselině glykolové nezpůsobuje také podráždění a začervenání, zlepšení pleti je postupné a udržitelné.
Kyselina mandlová je vhodná nejen na pleť s akné a rozšířenými póry, ale je prospěšná i pro normální, zralejší pleť a i na atopický ekzém.

 

AHA KYSELINY: jsou rozpustné ve vodě a reagují s jejich molekulami v horní vrstvě kůže. Při jejich aplikaci dochází k narušení vazeb, které drží odumřelé buňky na jejím povrchu. Urychlí exfoliaci buněk, na povrch se snadněji dostanou nové, které jsou připravené pod těmi starými. Nové buňky lépe odrážejí světlo, pleť tak působí mladším a rozjasněným dojmem.

 

BHA KYSELINY: mají taktéž exfoliační účinky, ale dokáží navíc proniknout dovnitř póru a vyčistit ho. Mají antibakteriální vlastnosti a dokážou redukovat podráždění. Perfektně se hodí pro mastnou a aknózní pleť.

 

PHA KYSELINY: poly-hydroxy kyseliny by měli být přínosem hlavně pro citlivou pleť. V porovnání a AHA kyselinami mají velké molekuly, takže jsou schopné pracovat pouze na povrchu pokožky. Výhodou je, že v důsledku toho nemůžou dráždit hlubší vrstvy kůže. Nejznámější je glukonolakton, který funguje zároveň jako antioxidant, chrání pleť před volnými radikály, posiluje její obranyschopnost a pomáhá udržovat elasticitu v pokožce. Dalším příkladem je kyselina laktobionová, která brání znehodnocení kolagenu vevnitř pleti a tím předchází vzniku vrásek a podporuje pevnost kůže.

 

Vaše Renovality