Jak na kruhy pod očima

 

KRUHY vs. VÁČKY POD OČIMA

 

Kruhy pod očima mohou být tmavě hnědé, načervenalé až fialové nebo žluté. Jejich odstín souvisí s podtónem pleti a její momentální pigmentací. Ovlivňuje je také nadměrná produkce melaninu, tloušťka kůže, přes kterou může jednoduše prosvítat nahromaděná krev a cévy. Takové vaskulární kruhy má většina lidí a je to jednoduše prosvítající krev.

Váčky pod očima jsou většinou způsobené nahromaděnou tekutinou v podkožním tkanivu, kterou lymfa nestačí odvádět. Dávejte si pozor na pitný režim a solení. Pomáhá chlazení např. kostkou ledu (přikládejte na oční okolí v čisté gázi či kapesníčku, ne přímo na kůži a pozor na čas) případně i okurka z ledničky, zchlazený sáček například od zeleného čaje.

 

Co je způsobuje?

 

ÚNAVA

Přispívá k zhoršení stavu již existujících tmavých kruhů, nepatří však mezi prvotní příčinu vzniku kruhů pod očima. Spánkový deficit způsobí to, že pokožka je bledá, což umožní tmavým cévám a tkáním v okolí očí více vyniknout.

 

VĚK

Přirozené stárnutí způsobí, že pokožka v důsledku ztrácejícího se kolagenu a tuku slábne a podobně jako u únavy ztrácí svojí krycí funkci.

 

DEHYDRATACE

Nedostatečný pitný režim je častou příčinou tmavých kruhů, snižuje také funkci ledvin a jater, které mají přímý vliv na tvorbu kruhů pod očima.

 

GENETIKA

Jednoduše, pokud je má vaše mamka, babička atd., je pravděpodobné, že je podědíte v genetické výbavě i vy.

 

NADMĚRNÉ SLUNĚNÍ

Stále a pořád dokola – pravidelné používání SPF a nošení slunečních brýlí s UV ochranou je nejdůležitější krok v prevenci před mnohými kožními onemocněními, před tvorbou vrásek a v případě jemného očního okolí to platí ještě více.

 

Dále je můžou způsobovat různé alergie, nedostatek železa, vitamínu K a D, kouření, stres, anémie apod.

 

 

Co pomáhá a čemu se vyvarovat:

 

  • Dostatečný spánek pomáhá udržovat oči rozjasněné, také tělu pomáhá při opravě poškozených buněk v pokožce.

  • Ochrana tváře před škodlivými UV paprsky, používání SPF a slunečních brýlí, nošení klobouků anebo kšiltovek. Množství SPF produktů pomáhuá i hydratovat a zároveň redukuje vrásky.

  • Pokud jsou kruhy pod očima spíše otoky pod očima způsobené alergií, pomůžou antihistaminika (poraďte se s odborným lékařem).

  • Z odborných vyšetření na různých klinikách pomáhají různé lasery, chemické peelingy, kožní výplně kyselinou hyaluronovou…

  • Vyhněte se nadměrné konzumaci alkoholu, který způsobuje mírnou dehydrataci, což tmavé kruhy ještě více zvýrazní.

  • Nekuřte – kouření vysušuje a oslabuje pokožku na tváři.

  • Každodenní záchranou na tmavé kruhy pod očima je také korektor. Je důležité najít ten správný odstín a konzistenci, které vám budou vyhovovat. Odstín by měl být o něco světlejší od makeupu, který běžně používáte. Ideální je rozjasňující. Lososový nebo i narůžovělý odstín si poradí s modrými/fialovými kruhami, meruňkový nádech korektoru neutralizuje namodralé podbarvení. Se začervenáním si poradí zase zelený, šedou a unavenou pokožku neutralizuje fialový korektor a nebo rozjasňující podkladová báze s fialovým nádechem.

 

 

 

 

Z našich produktů vám na oční okolí můžeme doporučit Hroznový olej, který má vysokou koncentraci vitamínu E, upevňuje kolagenová vlákna a Opuncii, která dokáže proniknout do hloubky pleti a obnovuje tvorbu kolagenu. Také Vlašský olej, který má dokáže pleť sjednotit.

 

Pokud bychom to měli shrnout, kruhy pod očima svá řešení mají. Důležité je se dostatečně a dobře vyspat, poctivě používat SPF, ráno a večer kombinovat správné aktivní látky a pořídit si kvalitní korektor.