Australský zázrak jménem Tea Tree

O tomto australském zázraku jste už určitě nejednou slyšeli. Jedná se o blahodárný olej z opačné strany planety, který vám pomůže nejen ke kráse, ale i zdraví.
Čajovníkový olej je esenciální olej získávaný z rostliny čajovníku (Melaleuca alternifolia). Pochází z Autstrálie, kde roste v několika oblastech Nového Jižního Walesu.

Před 40 000 lety se původní obyvatelé Austrálie léčili tak, že hledali pomoc v přírodě, kde nacházeli mnoho prostředků s velmi silnými léčebnými účinky. Dobře znali léčebné účinky stromů, které zde rostly ve velkém počtu. Drtili jejich listy a přikládali na různé rány. Pro jeho příznivé účinky byl domorodci používán ve velké míře tisíce let. Po příchodu bílých kolonistů se tyto poznatky dále rozšířily a listy čajovníku se staly velmi populárním a uznávaným přírodním antiseptikem.


Tea tree olej je čirý nebo světle zlatý esenciální olej, který se vyznačuje svěží, čerstvou až pronikavě mátovou vůní. Získává se z listů stromu, kterému se v angličtině říká T – tree nebo Tea tree, volně přeloženo jako „strom ve tvaru T“. Stálezelený keř nebo strom může být až 7 metrů vysoký, má tenkou světlou odlupující se kůru a drobunké jehlicovité lístky. Čajovníkový olej se lisuje za studena a později se používá zředěný nebo i nezředěný. Z jedné tuny listů se podaří získat jen asi 10 litrů oleje.

 

Cajovnik-australsky-rastlina

Čajovníkový olej (Melaleuca alternifolia)

 

Jeho největší prioritou je, že disponuje silnými antiseptickými účinky. Dá se využít k dezinfekci, například i v boji proti plísním, mikrobům a bakteriím. Podporuje přirozenou obranyschopnost a odolnost pokožky.

 

Jak jej můžeme ještě využít?

  • antioxidant
  • pohyblivost kloubů
  • (před) menstruační a menopauzální komfort
  • přirozená obranyschopnost - odolnost

 

Dále napomáhá:

  • při hojení a čištění drobných poranění kůže (odřeniny, popáleniny, škrábance)
  • při péči o problematickou pleť s akné
  • jako úleva a pomoc při příznacích napětí na rtech či koutků, při oparech
  • ke zklidnění a úlevě místa po štípnutí hmyzem
  • jako repelent proti hmyzu
  • ke zklidnění a ochlazení pokožky po slunění
  • k masáži unavených svalů zředěný v nosném oleji (olej z pšeničných klíčků, jojobový olej, arganový nebo olivový olej)
  • k osvěžení dechu, proto je často součástí zubních past a ústních vod
  • ve formě masážního oleje nebo jako přídavek do koupele se hodí k očistě a udržení správné mikroflóry pokožky a sliznic
  • napomáhá snižovat lámavost nehtů, zlepšovat jejich odolnost, kvalitu a krásu

 

_VHP2229 (kopie)

https://www.renovality.cz/tea-tree-olej-100ml/

 

Tea tree olej v kosmetice

Tea tree olej je součástí mnoha kosmetických přípravků. Jeho použití je rozmanité od šamponů, krémů až po zubní pasty. Nejvíce se však využívá v produktech pro problematickou pleť. Má protizánětlivý účinek.

 

Tea tree jako přírodní repelent

  • je vhodný i jako prevence proti vším (stačí dětem kápnout za ouško trošku oleje a vši se jim budou nevraživým pohledům vyhýbat)
  • pro ochranu proti komárům a klíšťatům rozetřete trochu oleje na zápěstí a kotníky, případně na další místa, na která hmyz rád zautočí

 

Krásné léto přeje Renovality ♥

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení