Švestkový olej

Oblíbenec pro jeho lehkou texturu a taky delikátní, lehce nasládlou, ovocno-mandlovou vůni, která se podobá marcipánu. Díky těmto jeho vlastnostem nesmí v kosmetickém odvětví chybět. A co teprve jeho účinky? Pojďme si Švestkový olej představit trochu blíže a taky se pojďme mrknout na vaše zkušenosti s ním…

U švestek je známo, že jsou docela přizpůsobivé okolnímu klimatu a půdním podmínkám. Kvetou někdy mezi zimou a začátkem jara a tyto nádherné květy pak dávají vznik oblíbenému ovoci. Evropské švestky krásně rostou v chladnějších, mírnějších klimatech a jsou také samoprašné, zatímco japonské švestky vyžadují křížové opylení. Období sklizně evropských švestek začíná v červenci a může trvat až do září – liší se však region od regionu.

Švestka jako peckovité ovoce se skládá z ovocné dužiny, která obaluje dřevnatou „jámu“. Jáma se zase obaluje kolem švestkového semene, známého také jako „jádro“. Po období sklizně jsou jámy izolovány z ovoce, někdy pomocí mechanických nástrojů, a poté sušeny. Jádra se pak melou, drtí nebo rozmělňují na prášek, aby se zvětšila povrchová plocha kontaktu pro lisování výlisků. Během procesu lisování za studena se švestková surovina lisuje za vysokého tlaku, což způsobí, že se její přírodní oleje „vytlačí“ nebo uvolní bez použití tepla nebo chemikálií. Tím, že se vyhýbá používání tepla, tak pomáhá zachovávat cenné vitamíny, antioxidanty a další přirozeně se vyskytující vlastnosti oleje. Výsledkem je pak olej, který se pohybuje mezi světle žlutou až po žlutou barvu a vyzařuje lehkou příjemnou vůni, která připomíná mandle.

Švestkový olej se vyznačuje vysokou koncentrací antioxidantu vitamínu E a jeho kvalitou je také jeho jedinečná vůně, která vyvolává obrazy mandlí, marcipánů a teplých dezertů. Hlavními složkami švestkových jader je kyselina olejová (60-80%), kyselina linolová (15-25%), kyselina stearová (1-4%), kyselina palmitoleová (1-2%) a vitamín E.

Všestrannost a snadné použití švestkového oleje umožňuje začlenění do široké škály přípravků pro péči o pleť, pokožku těla i vlasy. Pro jeho příjemnou vůni bývá také uváděn do masážních olejů, různých pleťových sér, tělových másel, dětských krémů, mýdel, koupelových či sprchových produktů. Švestkový olej je nemastný, vyživující, se středně rychlou absorpcí, proto bychom jej zařadili spíše do večerní péče. Při pravidelném používání zmírňuje příznaky suchosti pokožky, svědění, šupinatosti nebo podráždění.

 

 

Díky vysokému obsahu vitamínu E (antioxidant), je švestkový olej vynikající proti stárnutí pokožky. Je známo, že podporuje ochrannou funkci pokožky a prevenci proti poškození volnými radikály, které mohou přispívat k viditelným známkám stárnutí (vrásky, stařecké skvrny, povislé textury, ztráta jasu apod.). Díky svým nekomedogenním vlastnostem může být také užitečný pro mastnou a aknózní pleť. Olej je také ctěn v přípravcích pro péči o citlivou, dětskou pokožku, zejména díky své jemnosti a schopnosti dodávat bez jakékoliv parfemace přirozeně jemnou vůni.

 

TIP! Božsky vonící peeling na rty: smíchejte polévkovou lžíci švestkového oleje, 2 lžíce hnědého cukru a lžíci medu. Touto směsí rty masírujte po dobu asi 30 sekund, abyste odstranili odumřelé kožní buňky a odhalili své měkké, jemné, líbatelné rty! Tuto směs můžete použít také k odlupování a zjemnění suché kůžicky.

 

 

 

Výhody švestkového oleje v bodech:

  • Vitamín A – podporuje hojení a buněčný obrat, což může pomoci zlepšit vrásky a pružnost pokožky

  • Vitamín C – pomáhá obnovit buňky a snižovat hyperpigmentaci

  • Vitamín E – pomáhá hojit a obnovit poškozenou pokožku

  • Omega mastné kyseliny 6 a 9 – hydratace pokožky

  • Kyselina olejová – pomáhá regulovat produkci kožního mazu

  • Kyselina linolová – podporuje obnovu kožních buněk a působí jako prevence ucpávání pórů

  • Polyfenoly – poskytují protizánětlivé účinky a pomáhají chránit pokožku před znečištěním

  • Antioxidanty – pomáhají s produkcí elastinu a kolagenu, neutralizovat poškození volnými radikály, podporují zdravou produkci kolagenu

 

 Švestkový olej zakoupíte za 391 Kč ZDE

 

VAŠE ZKUŠENOSTI: Psali jste nám, že jste spokojení s...

  • vůní a vstřebatelností
  • použitím na suchou a olupující se kůži

  • použitím na mastnou pleť, akné, fleky po akné

  • péčí o pleť celkově

  • používáním na těhotenské bříško

...recenze naleznete na IG @renovality_cz

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení