Meruňkový olej

V období léta je to prostě musthave, protože už máme odzkoušené, že krásně zklidňuje a vyživuje pokožku po sluníčku a pomáhá na spáleniny. Pokud jste jej ale během léta nestihli spotřebovat, nezoufejte. Máme tu podzim, období suchých rukou, ekzémů… a právě na tyto problémy s vysušením pokožky funguje Meruňkový olej také skvěle. Plánujete, že půjdete na tetování a nevíte, čím potom kůži mazat? Odpověď je zase Meruňka! A jsou to právě vaše zkušenosti, které nám píšete a díky kterým zjišťujeme další zázraky tohoto oleje. Rozhodli jsme se proto vaše recenze nasdílet, ať se případně můžete inspirovat, na co všechno můžete daný olej použít. Ale nejdříve si ho pojďme trochu představit…

 

MERUŇKOVÝ OLEJ

Meruňkový strom je široce pěstován na severní polokouli, i když se předpokládá, že pochází z Číny. Tento listnatý strom může narůst až 12 metrů a má hustý baldachýn srdčitých listů. Vytváří světle růžové květy a měkké masité plody, které obsahuji tvrdou jámu, ve které je uloženo jádro. Tento olej se získává lisováním jader meruněk za studena a obsahuje přibližně 58-66% kyseliny olejové, 29% kyseliny linolové, 4-6% kyseliny palmitové a 0,5-1% kyseliny linolenové.

Olej je tedy tvořen převážně kyselinou olejovou a linolovou, což jsou nenasycené tuky, které mají známý přínos pro pokožku i vlasy. Kyselina olejová pomáhá udržovat vláčnost a zářivost, zatímco kyselina linolová dodává vlhkost, která se snadno vstřebává, protože se podobá přirozenému kožnímu mazu, který naše pokožka produkuje.

Meruňky dozrávají v červenci a srpnu, což z nich činí letní ovoce spojené s představami o letních prázdninách a slunci. Ve světe kosmetiky však neexistuje žádné specifické období pro meruňky.

Meruňkový olej je mimořádně všestranný a k pokožce šetrný olej, který tvoří základ mnoha kosmetických produktů. Olej je jen mírně mastný, rychle se vstřebává a je vhodný i pro citlivou pokožku. Olej se používá pro svůj zvlhčující, vyživující a uklidňující účinek v produktech pro péči o pokožku, také v péči o vlasy (bývá i součástí šamponů), v masážních olejích a je vynikající v péči o dětskou pokožku. Pokožka je po jeho použití jemná a pružná.

 

 Meruňkový olej zakoupíte za 213 Kč TADY

 

VAŠE ZKUŠENOSTI

 

 

 

 

RECEPT: MERUŇKOVÉ ŠÁTEČKY

 

Ingredience pro krém, který si připravíme den předem:

  • 1 hrnek mléka

  • 2 lžíce vanilkového cukru

  • 1 lžíce vanilkového aroma

  • 2 vaječné žloutky

  • 2 lžíce kukuřičného škrobu

  • 1 lžíce másla

 

Ingredience na pečivo:

  • 6 čtverců z listového těsta (cca 13x13 cm)

  • 2 plechovky konzervovaných meruněk (12 polovin meruněk)

  • 1 vejce

  • ¼ hrnku meruňkového džemu

 

Ve středím hrnci ohřejeme hrnek mléka, přidáme dvě lžíce vanilkového cukru a lžíci vanilkového aroma a necháme vařit.

Do větší mísy vložíme 2 vaječné žloutky, 2 lžíce kukuřičného škrobu a vyšleháme do žluté pasty. Pomalu do směsi naléváme mléčnou směs a během toho šleháme. Následně směs přecedíme do čistého hrnce a vaříme na mírném plameni. Mícháme, dokud směs nezhoustne a nevznikne „pudingová“ konzistence. Zeslabíme plamen, přidáme lžíci másla a vmícháme.

Hmotu přemístíme do mísy a překryjeme potravinovou fólií, která by se měla dotýkat těsta. Necháme přes noc v lednici.

Na pomoučněné lince rozválíme listové těsto a rozkrájíme na 6 čtverců. Čtverec si položíme do tvaru diamantu a doprostřed dáme dvě lžíce krému, kterou jsme si připravili den předem. Vezmeme dvě půlky meruněk a položíme z obou stran k rohu naproti sobě. Zbytek plochy potřeme rozkvedlaným vejcem. Dva prázdné rohy položíme do středu přes sebe. V tomto okamžiku by měly být viditelné pouze meruňky, krém nikoliv. Vnější část těsta taktéž potřeme vejcem.

Šátečky položíme na plech vyložený papírem na pečení. Troubu si rozehřejeme na 180° C a pečeme po dobu 20-25 minut dozlatova.

Po vyjmutí z trouby necháme pečivo mírně vychladnout a mezitím si v hrnci ohřejeme meruňkový džem, aby se rozpustil a zkapalnil. Hotové šátečky potřeme džemem, což vytvoří lesklý povrch.

 

 

Dobrou chuť!