UV záření, SPF, vitamín D a jejich vliv na naši pokožku

 

UV záření se v našich zeměpisných šířkách v průběhu roku mění a melanin nám umožňuje, aby byla naše pokožka v průběhu léta krásně opálená. Ne spálená, ani ne úplně bledá, ale tak akorát do bronzova opálená.

Melanin je pigmentový protein zodpovědný za barvu našich očí, kůže a vlasů. Je produkovaný kožními buňkami nazývanými melanocyty, vzniká v epidermu, tedy v nejsvrchnější vrstvě pokožky. Působí jako přírodní ochrana proti slunci, ztmavuje pokožku a chrání ji před nebezpečným UV světlem.

Existují však lidé, u kterých je tato schopnost geneticky omezena, případně nepřítomná. Jedná se většinou o lidi s pihami a zrzavými vlasy, kteří jsou náchylnější na spálení způsobené sluncem. Proto jejich pokožka vyžaduje ještě důkladnější péči.

UV záření bylo potvrzeno jako lidský karcinogen, který způsobuje reálné poškození kůže. 95% UV záření tvoří UVA paprsky, které dokáží projít tmavými mraky, smogem, okny, odrážejí se od sněhu i písku. Procházejí proto bez problému do hlubší vrstvy kůže, dermis.

 

Rozdíly mezi UVA a UVB paprsky:

UVA – ultrafialové záření A – způsobuje stárnutí kůže, způsobuje abnormální buněčnou produkci, redukuje elastin v kůži

 

UVB – ultrafialové záření B – způsobuje spálení kůže (zarudnutí). UVB paprsky jsou hlavní příčinou poškození DNA kožních buněk a častá spálení hrají většinou hlavní roli při vzniku rakoviny kůže. Jsou nejsilnější mezi 10.-16. hodinou.

 

SPFSun Protection Factor – vyjadřuje násobek času, který můžeme být na slunci, aniž bychom se spálili. Je nezbytné ochranu několikrát denně obnovovat kvůli fotostabilitě – také po pobytu ve vodě a i faktory jako je pocení, utírání apod.

 

 

 

 

V rámci skincare rutiny se doporučuje SPF používat jako poslední v pořadí. Chemický filtr nanášejte 15-20 minut před pobytem na slunci, při minerálním filtru není třeba čekat, protože účinkuje ihned.

Mohlo by se zdát, že používání SPF, které blokuje pronikání UVB paprsků do pokožky, je důvodem nedostatku vitamínu D. Není tomu tak. Tři nezávislé studie potvrdily, že používání SPF produktů nesouvisí s deficitem vitamínu D a nemá na něj dopad.

Množství lidí zapomíná na aplikaci SPF na místa, jakou jsou například uši, hlava, prostor mezi prsty, oční okolí… a právě tyto kousky kůže dokáží vytvořit dostatek tohoto vitamínu. Postačí 5-10 minut denně na slunci.

Lidé, kteří mají vysokou hladinu melaninu v těle, můžou míz predispozici na nedostatek vitamínu D.

 

Proč tomu tak je?

Hlavním zdrojem vitamínu D v těle je ve skutečnosti prekurzor tohoto vitamínu, který se působením slunečného záření přemění na aktivní formu vitamínu D. Tmavší plochy mají tendence spíše odrážet než absorbovat UV záření. Lidé s tmavší pokožkou tak absorbují menší část UV záření, kterému jsou vystaveni a lidé se světlejší pokožkou právě naopak, čili většinou trpí nepříjemným spálením.

Vitamín D je mimořádně potřebný ve střevech, aby co nejúčinněji absorboval vápník či fosfor, které jsou potřebné pro správný růst a údržbu kostí. Je důležitý pro správné fungování imunitního systému, pro zdraví zubů, srdce… snižuje riziko vzniku rakoviny, cukrovky, deprese atd.

Pouze 10% vitamínu D přijímáme v potravě, zbylých 90% by měla naše kůže díky dopadu UVB paprsků, které jsou jeho hlavním zdrojem. UV záření je však zároveň zodpovědné za vznik rakoviny kůže a stárnutí pleti.

Kvůli negativním účinkům UV záření se doporučuje doplňovat vitamín D celoročně ve formě doplňku stravy a současně chránit kůži SPF faktorem.

 

 

Prevence

Znaménka, pihy, pigmentové skvrny, těch si můžete všímat a kontrolovat i sami doma. Pokud by vaše znaménka , pihy, případně pigmentové skvrny splňovali jedno z níže uvedených kritérií, zvažte konzultaci s lékařem či dermatologem. Pomůžou vám identifikovat místa, která můžete následně sledovat a ošetřovat.

 

Poznáte rizika a podrobnosti tzv. ABCD, které by mohly signalizovat problém?

  • A – asymetria (asymmetry) – nakreslíte čáru středem pihy/znaménka. Pokud se polovice neshodují, jsou asymetrické
  • B – hranice (border) – hranice rakovinových znamének bývají nerovnoměrné, vroubkované anebo hrbolaté
  • C – barva (color) – varovným signálem je rozdílná barva znaménka
  • D – průměr (diameter) – zárodek větší jak 0,6 centimetrů může být rizikový/rakovinový
  • E – vývoj (evolution) – jakékoliv změny velikosti, tvaru, barvy nebo výšky konzultujte se svým lékařem

 

 

Zdravou kůži přeje Renovality ♥

 

Zdroje: vlastní + https://lipogelk5.sk/melanin-jeho-uloha-v-nasom-tele/

https://www.smartbeauty.sk/clanky/vsetko-o-spf-a-ochrane-pokozky