Blog, Strana 2

NOVINKA Makový olej

Makový olej je jedním z těch rostlinných olejů, kterým se jen stěží dostává takové chvály a pozornosti, jakou si zaslouží. Mák patří k nejstarším rostlinám na zemi. Olej se lisuje za studena ze semen rostliny a výsledný produkt má vynikající kvalitu a vůni. Složení a profil mastných kyselin (stejně jako čichové vlastnosti) oleje se liší podle semen… I když je makový olej intenzivně využíván ve farmacii, v malířství, péči o dřevo nebo pro výrobu mýdel, jeho aplikace v péči o pleť není tak intenzivní, jak by si tento olej skutečně zasloužil.   Podívejme se na několik bodů, proč byste měli zvážit zařazení makového oleje ve své péči o pleť. Makový olej má velmi lehký pocit na pokožce...

Jakou vybrat láhev?

Plastovou nebo skleněnou láhev? Světový den vody byl organizací OSN určen od roku 1993 na 22. březen. Tímto dnem si připomínáme, že voda je jednou z nejdůležitějších surovin, která nám jako lidstvu byla svěřena. Voda je zdrojem života a základní podmínkou nejen lidské existence. Obzvlášť důležitá je především sladká voda, která však představuje asi jen 2,5 procenta všech světových zásob vody. Skutečností je, že na světě více než miliarda lidí trpí nedostatkem pitné vody, nemá k ní přístup. Na následky nemocí způsobených pitím závadné vody každoročně umírá více než pět milionů lidí. Nejzdravější nápoj je čistá pitná voda. Pít vodu každý den je důležité, abychom byli zdraví. Voda se sta...

Co vlastně znamená INCI a jak se v tomto seznamu orientovat?

Zkratku “INCI” jste už určitě viděli a zaregistrovali na začátku každého seznamu složek. Složení výrobků by pro každého z nás mělo být jedním z rozhodujících faktorů pro koupi daného produktu. Proč? Protože například označení “přírodní”, “bio” nebo “eko” jsou lehce zneužitelná - nejsou jasně definována. Proto můžou někteří výrobci svůj výrobek prezentovat jako přírodní nebo bio i přes to, že obsahuje pouze nepatrné množství rostlinného výtažku, nad nímž převažuje celá řada látek syntetických. Pojďme si vysvětlit, co tedy zkratka “INCI” znamená a jak se v tom orientovat.  "INCI" je zkratka pro mezinárodní nomenklaturu kosmetických přísad. Jednoduše řečeno, odkazuje na mezinárodní směrni...

Pitný režim a jeho význam

Proč je PITNÍ REŽIM důležitý? Voda je nedílná součást lidského těla. Pitný režim je doplňování tekutin do těla pitím, které by mělo pokrýt denní výdej tekutin, ale také ztráty během spánku. I když je mnoho informací o tom, jak je pitný režim důležitý, máme často problém s jeho dodržováním. Bez vody jsou lidé většinou schopni přežít 2-4 dny, proto mají při nedostatku vody vybudovaný ochranný systém, který hlásí zprávu do mozku, po níž dostanou žízeň.To, kolik tekutin bychom měli za den přijmout, je velmi individuální. Nedá se jednoznačně říci, že pro správné fungování organismu musíme denně vypít například 2 litry vody. Pitný režim ovlivňuje věk, zdravotní stav člověka, fyzická aktivita, kte...

Jak zatočit s oparem

Opar nebo herpes je infekční onemocnění způsobené herpetickým virem, jehož nositelem a přenašečem je člověk. Lidé se silně vyvinutou imunitou mohou vir přenášet i bez toho, aby se u nich infekce jakkoli projevila.Opar je mistrem načasování, na rtech se obvykle objeví před důležitým dnem nebo významnou schůzkou. Bolestivý puchýřek na ústech není nic příjemného ani estetického.   Proč opar na rtech vzniká Příčinou jeho vzniku je virus Herpes simplex, konkrétně HSV 1, který se objevuje především na ústech. Patří do kategorie kapénkových infekcí, přenáší se převážně slinami a přímým kontaktem s nakaženým. Jakmile se tento virus dostane do těla, už se vás celý život bude držet a čekat na ...

Švestkový olej

Oblíbenec pro jeho lehkou texturu a taky delikátní, lehce nasládlou, ovocno-mandlovou vůni, která se podobá marcipánu. Díky těmto jeho vlastnostem nesmí v kosmetickém odvětví chybět. A co teprve jeho účinky? Pojďme si Švestkový olej představit trochu blíže a taky se pojďme mrknout na vaše zkušenosti s ním… U švestek je známo, že jsou docela přizpůsobivé okolnímu klimatu a půdním podmínkám. Kvetou někdy mezi zimou a začátkem jara a tyto nádherné květy pak dávají vznik oblíbenému ovoci. Evropské švestky krásně rostou v chladnějších, mírnějších klimatech a jsou také samoprašné, zatímco japonské švestky vyžadují křížové opylení. Období sklizně evropských švestek začíná v červenci a může trvat a...

Jaké produkty zařadit do péče v zimě?

Zima je pro pleť náročnější, proto běžná péče nemusí být dostačující. Rozdíl mezi teplotou venku a suchým, teplým vzduchem uvnitř pleť zbavuje přirozené vlhkosti a umožňuje její nadměrný výpar. Čím je větší zima, tím je pleť sušší.Ochranná hydrolipická bariéra pleti se skládá z vody (hydro) a tuku (lipos). Začne-li teplota klesat k jednociferným hodnotám, mazové žlázy zpomalí produkci séba (mazu). Když chybí tuková složka na pleti, pleť se rychleji vysušuje. Maz totiž napomáhá vytvářet bariéru, která chrání pleť před externími vlivy.Aby byla pleť chráněna, je potřeba lipidy (tuky) i vlhkost doplnit externě, vhodně zvolenými produkty. Udrží vlhkost nejen v buňkách, ale také na povrchu pokožky...

Podpořte růst řas a obočí

Ricinový olej je rostlinný olej, který se získává ze skočce obecného. Mastné kyseliny, které tvoří ricinový olej, jsou považovány za extrémně výživné pro pokožku. Mnoho lidí také uvádí, že při pravidelné aplikaci pomohl ricinový olej s růstem delších, silnějších řas a obočí. Ricinový olej je již dlouhou dobu používán lidmi po celém světě k mnoha účelům, jako je například i boj s akné, redukce vrásek či stařeckých skvrn. Nám se ze zkušeností osvědčil také na lupénku. Ricinový olej muži také rádi používají na vousy. Ricinový olej je také běžnou přísadou v mnoha kosmetických produktech, protože může dodávat kosmetice hydratační a výživný účinek bez ucpávání pórů nebo podráždění pokožky. ...

Mandlový olej

Mandlový olej byl používán již ve starověkých čínských, ájurvédských a řecko-perských kulturách, kterým léčily stavy suché pokožky, jako ekzém a psoriázu. Mandlový olej se získává ze syrových mandlí. Mandlové stromy jsou původem z teplejších podnebí, historicky severoafrických regionů, ale většina dnešních mandlí se exportuje z celého středomoří. Minerály a vitamíny, které tyto malé ořechy obsahují, jsou prospěšné pro celé tělo.     Mandloň obecná (Amygdalus communis)   Mandlový olej je bohatý na vitamin E, mononenasycené mastné kyseliny, bílkoviny, draslík a zinek. Je hypoalergenní, takže je používán, a také bezpečný i pro velmi citlivou pokožku. Zvlhčuje, působí...

Šípkový olej, aneb jak rozzářit pleť i v zimě

Za studena lisovaný šípkový olej je od starověku ceněn pro své léčivé vlastnosti, což je užitečné hlavně pro osoby s citlivou pokožkou. Šípkový keř se pěstuje převážně v horách Chile, Argentiny a jižní Afriky, sklízejí se koncem léta/začátkem podzimu a poté se lisují oleje. Na rozdíl od růžového oleje, který se získává z okvětních lístků růží, je šípkový olej lisován z plodů a semen rostliny růže, což má za následek spíše dřevitou, zemitou vůni. Šípkový olej nabývá na popularitě čím dál více i z toho důvodu, že jej údajně používá spoustu celebrit. A má to i svůj důvod... Šípkový olej je ceněný odpradávna pro své vitamíny vyživující pokožku a esenciálními mastnými kyselinami. Obsahuje také f...

Nahoru
67 položek celkem