Moringa, známá jako nejzdravější rostlina světa

 

Moringa je řazená mezi superpotraviny. Je to nejvýživnější rostlina na světě a je specifická tím, že všechny její části, od kořenů až po květy, jsou určené ke konzumaci. Obsahuje přes 90 různých vitamínů, minerálů, proteinů, antioxidanty, omega mastné kyseliny a dokonce:

  • 25 krát více železa než špenát 

  • 15 krát více draslíku než banány

  • 9 krát více bílkovin než jogurt

  • 17 krát více vápníku než mléko

  • 10 krát více vitamínu C než červené víno

Dodává energii, zvyšuje výdrž, pomáhá snižovat únavu, depresi a stres.

 

Moringa olejodárná (moringa olifera) je původem z Himalájí, ale postupně se rozšířila do dalších tropických a subtropických zemí Asie, Afriky a Ameriky.

 

Roste velmi rychle. Za příznivých podmínek dokáže vyrůst až 6 metrů za rok, kvete už od prvního roku a produkuje semena. Je to nenáročný strom, který ve svojí domovině dosahuje výšky až 12 metrů, se šířkou kmenu cca 30 cm, ale protože se seřezává, bývá menší.

 

 (Zdroj: cz.pinterest.com)

  

Je známá i pod přezdívkou „křenový strom“ díky kořenu, který se využívá jako náhrada křenu (ve velkém množství může být dokonce jedovatý). Květy jsou bílé barvy a příjemně voní. Využívají se do salátů, polévek a omáček, stejně jako listy. V Africe a Indii jsou listy Moringy běžně konzumované, dokonce i syrové. Listy se také suší a melou na prášek. Jejich konzumace je velmi zdravá.

Plody Moringy jsou tobolky ve tvaru lusku, jsou připravované podobně, jako fazolové lusky. Po dozrání plodů se semínka z lusků praží a konzumují jako oříšky. Právě tyto semínka jsou bohaté na oleje. Lisuje se z nich olej, který je využíván v kosmetice, ale i v kuchyni.

 

(Zdroj: cz.pinterest.com) 

   

 

ZASAĎ SI MORINGU

Když se o Moringu začnete zajímat více, hlavně s jejími pozitivními účinky na naše zdraví a výživu, zatoužíte ji mít doma. Vypěstovat si ji v květináči by se vám mohlo podařit, když květináč umístíte na teplé, slunečné místo, klidně přímo nad radiátor. Případně zasaďte ve skleníku. Semínka nechte namočené 48 hodin ve vodě. Potom je zasaďte cca 1cm hluboko do zeminy smíšené s pískem. Můžete použít substrát i pro kaktusy. Vyklíčit by vám mohla cca do 14 dní, ale může to trvat i déle.

 

 

 

TIP ♥ MORINGOVÝ ČAJ

Pokud jste si zasadili vlastní Moringu, můžete její listy vysušit, rozdrtit a máte kompletní potravinu. Moringa je považována z důvodu vysokých výživových parametrů a širokému uplatnění za superpotravinu. Má pro organismus blahodárné účinky. Listy se usuší a buďto se rozemelou na prášek, nebo se z nich připravuje nálev, který má ne tak intenzivní, ale příjemnou, bylinnou chuť.

Použijte 2 čajové lžičky na hrníček. Zalijte 80 °C vodou, nechte luhovat 5 minut pod přikrytým šálkem a následně přeceďte.