Jakou vybrat láhev?

Plastovou nebo skleněnou láhev?

Světový den vody byl organizací OSN určen od roku 1993 na 22. březen. Tímto dnem si připomínáme, že voda je jednou z nejdůležitějších surovin, která nám jako lidstvu byla svěřena. Voda je zdrojem života a základní podmínkou nejen lidské existence. Obzvlášť důležitá je především sladká voda, která však představuje asi jen 2,5 procenta všech světových zásob vody.


Skutečností je, že na světě více než miliarda lidí trpí nedostatkem pitné vody, nemá k ní přístup. Na následky nemocí způsobených pitím závadné vody každoročně umírá více než pět milionů lidí. Nejzdravější nápoj je čistá pitná voda. Pít vodu každý den je důležité, abychom byli zdraví. Voda se stará o rovnováhu v lidském organismu, tělo je z 60 % tvořeno z vody.


Vodu potřeme nejen k uhašení žízně, ale je důležitá při trávení, tvorbě slin, pomocí pocení regulujeme tělesnou teplotu. Proto a pro mnoho dalších jiných důvodů je důležité, abychom pili pravidelně v průběhu celého dne.


Nejdostupnější je voda z kohoutku. Pokud jsme na cestách, nejčastěji sáhneme po vodě v plastových obalech. Voda v petkách je levná a dostupná na každém rohu... Věděli jste však, že plastové obaly mohou škodit našemu zdraví? Voda balená v PET lahvích může být kontaminována škodlivými látkami, které plast uvolňuje do vody (BPA – bisfenol A, dioxin). Pouze 23 % plastů je předáno k recyklaci. Většina skončí ve smíšeném odpadu, nebo co je mnohem horší, končí v přírodě.

 

Plastové láhve na vodu:


VÝHODY

  • je levná
  • koupíte v každém obchodě
  • je lehká
  • nemůže se rozbít

NEVÝHODY

  • z plastových obalů se do pití uvolňují chemikálie (Bisfenol A, dioxiny)
  • jsou katastrofou pro životní prostředí
  • voda chutná po plastu
  • nemáte jistotu, jak dlouho byla voda v plastovém obalu skladována a za jakých podmínek

 

Symboly na lahvích


Plastové láhve mohou vyzařovat nebezpečné chemikálie. Je důležité, aby spotřebitel věnoval pozornost zvláštním symbolům vyraženým na spodní straně lahví. 

Láhev označená číslem 1 (PET nebo PETE) je určena pouze na jedno použití. Když je vystavena kyslíku nebo vysokým teplotám včetně slunečního záření, bude propouštět toxické látky, které se dostanou do vody.


Vyhněte se především lahvím označeným číslicemi 3 a 7 (PVC a PC). Tyto láhve uvolňují toxické chemikálie, které se dostanou do nápojů a jídla a v dlouhodobém horizontu mohou konzumentovi způsobit zdravotní problémy.


Lahve vyrobené z polyethylenu (označené číslicemi 2 a 4) a polypopylenu (5 a PP) jsou vhodné pro vícenásobné použití. Jsou relativně bezpečné, pokud v nich budete skladovat výhradně studenou vodu a pokud je budete často dezinfikovat.


Každodenní používání plastových lahví vede ke kažení plastu, k jeho doškrábání a ztenčování. Na poškozených místech se následně usazují bakterie, které představují zdravotní riziko. Jednorázové láhve jsou určeny na jedno použití a nemají se používat opakovaně. Vystavování lahví teplu (v myčce, v dresu nebo na slunci) navíc zvyšuje rychlost, kterou chemikálie migrují z plastu do vody.

 

Proto je lepší pořídit si na vodu láhev skleněnou. Zaslouží si to jak tělo, tak i příroda.


Skleněné láhve lze sterilizovat, můžete ji používat neomezeně. Mnohé z nich mají navíc obal proti rozbití. Jsou BPA free: chemikálie se ze skla do vody neuvolňují, dále neobsahují ftaláty ani změkčovadla. Nezpůsobují tak žádná zdravotní rizika. Sklo se recykluje mnohem častěji než plasty. Sklo není pro přírodu taková pohroma jako plast. Je 100% recyklovatelné.

 

Skleněné láhve na vodu:

 

NEVÝHODY

  • může se rozbít
  • vyšší cena

VÝHODY

  • zdravotně nezávadná
  • šetříte přírodu
  • dá se koupit v krásném designu
  • lze strerilizovat při vysokých teplotách
  • udržuje vodu vždy čerstvou

 

Co je borosilikátové sklo


Borosilikátové sklo se odvozuje od běžného skla křemičitého, je však vylepšeno o oxid boritý. Díky boru má borosilikátové sklo vynikající mechanickou odolnost vůči chemikáliím a teplu. Perfektně se hodí pro výrobu nádob, lahví, laboratorního vybavení, používá se však také při výrobě implantátů, například umělých kloubů.


Láhev z kvalitního borosilikátového skla najdete také v naší limitované nabídce:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Skleněnou láhev si můžete pořídit ZDE

 

Krásné jarní dny přeje Renovality

 

info:
https://cs.wikipedia.org/wiki/Sv%C4%9Btů%C3%BD_den_vody
https://mlsnavarecka.cz/skleněna-lahev-na-vodu-vs-plastova/
https://www.vitarian.sk/clanky/jako-nam-skodia-plastove-flase-2934