Ekzém - jak zvládnout zhoršení projevů v zimě

Přichází zima a spolu s ní pro některé z nás každoročně svědivá, začervenalá, zanícená, extrémně vysušená pokožka na nejrůznějších místech na těle. Řadíte se do této skupiny? Ekzém se v zimě vytváří proto, že je vzduch sušší než obvykle. Pojďme se mrknout na tipy, které by vám mohly od „sezónního“ ekzému pomoci.

 

Co je vlastně ekzém?

 

Ekzém, nebo atopická dermatitida, je kožní onemocnění, které způsobuje suchou, šupinatou, svědivou vyrážku v horní části kůže. Pokud máte ekzém, trápí vás pravděpodobně tyto příznaky:

  • suchá, šupinatá místa, která mohou mít červenou až hnědošedou barvu

  • svědění a citlivá kůže

  • malé, vyvýšené hrbolky, ze kterých by po poškrábání mohla uniknout tekutina

     

Ekzém se často poprvé objevuje u dětí – ve věku 5 let má 1 z 10 dětí diagnostikován ekzém. Mnoho dětí přeroste ekzém v období dospívání. A asi 50% dětí bude mít ekzém i v dospělosti. Možná je však i varianta, že se ekzém poprvé objeví až v dospělosti.

 

Dalším termínem pro ekzém je atopická dermatitida. „Atopický“ se týká stavů, ke kterým dochází, když je někdo příliš citlivý na alergeny v prostředí. „Dermatitida“ popisuje zanícenou kůži.

 

Existuje spoustu spouštěčů, které způsobují ekzém, avšak nejčastěji uváděným důvodem je genetika.

 

 

Proč se ekzém zhoršuje v zimě?

 

Suchý vzduch v kombinaci s vnitřními topnými systémy pokožku zkrátka vysušují. Ekzém vzplane, protože pokožka sama o nemůže udržet vlhkost. Vzniknout může také proto, že nosíte až příliš mnoho vrstev oblečení, nebo si třeba často užíváte horkou koupel. To jsou právě věci, které děláte s největší pravděpodobností v chladných měsících.

 

Ekzém může být také způsoben:

  • drážděním kůže

  • stresem

  • infekcí

  • vystavení určitým alergenům, jako je prach nebo třeba zvířecí srst

 

 

V boji s ekzémem v zimě můžete vyzkoušet následující:

 

VYNECHEJTE HORKÉ KOUPELE

Jelikož teplo může způsobit vysušení pokožky, nepřehánějte to s horkými koupelemi. Místo toho použijte raději teplou vodu a nesprchujte se víc, než je potřeba. Také omezte čas strávený ve vaně. Například koupel u dětí by neměla přesahovat 5-10 minut. Aby vaše pokožka byla při koupání vlhká, používejte zvlhčující produkty. Po koupeli nebo sprše pokožku ručníkem nedrhněte, ale jemně ji osušte. Tření ručníkem může ekzém podráždit.

 

DÍVEJTE SE NA SLOŽENÍ PRODUKTŮ

Pokud máte ekzém, je vaše pokožka citlivější. Vyhýbejte se produktům, které obsahují nežádoucí přísady. Doporučujeme produkty bez parfemace, barviv a alkoholu. Používejte prací prostředky, které jsou určené na citlivou pokožku.

 

VYHNĚTE SE KONTAKTU S URČITÝMI MATERIÁLY

Některá vlákna, jako je třeba vlna nebo nylon, mohou způsobit podráždění či přehřátí pokožky, a tím následně vzplanutí ekzému. Oblékejte se proto do prodyšných materiálů, jako je bavlna. Nezapomeňte ani na ložní prádlo – dívejte se, aby bylo vyrobeno z prodyšných tkanin.

 

PIJTE DOSTATEK VODY

V zimě se na to často zapomíná, protože tělo si neříká o doplnění tekutin tak, jak tomu bývá v horkých letních dnech. I v zimě platí, že by člověk měl vypít 2-3 litry čisté vody denně. Hydratace těla pomůže udržet i pokožku hydratovanou.

 

DOPLŇTE VITAMÍN D VE FORMĚ DOPLŇKU STRAVY

Podle studie Massachusetts General Hospital může doplňování vitamínu D opravdu zlepšit vyskytující se ekzém. Studie zkoumala 100 školáků a zjistila, že u dětí užívajících pravidelně vitamín D ve formě doplňku bylo zaznamenáno snížení symptomů zimního ekzému.

 

NEZAPOMEŇTE MAZAT

Z našich produktů se i dle zpětných vazeb zákaznic osvědčil na ekzémy

  • Meruňkový olej

  • Kmínový olej

  • Višňový olej

  • Mimi balzám

 

Před použitím oleje nezapomeňte pokožku navlhčit

  • Heřmánkovou vodou

 

POTRAVINY, KTERÉ ZAŘADIT DO JÍDELNÍČKU

Jsou potraviny, které mohou být prospěšné při boji s ekzémem. Jedná se například o ovoce a zeleninu, které mohou chránit před oxidačním stresem, poškozením buněk a záněty. Přestože studie na lidech jsou stále omezené, některé výzkumy naznačují, že snižování oxidačního stresu by při boji s ekzémem mohlo hrát velkou roli.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5075620/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7139929/

 

Pomoci může také zařazení probiotik prostřednictvím fermentovaných potravin nebo doplňků stravy. Podle jednoho přehledu 13 studií byly určité kmeny probiotik účinné při snižování závažnosti ekzému u dětí. Jednalo se konkrétně o Lactobacillus fermentum a Lactobacillus salivarius.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28932705/

 

Dalších studií a výzkumů je však stále zapotřebí…

Úplně nejlepší variantou je však promluvit si o změně stravování s vašim lékařem.

 

Doufáme, že tipy pomůžou. Přejeme pohodový den a co nejméně trápení s ekzémy!