5 tipů, jak na suché ruce

 

Časté umývání rukou, dezinfekce, mrazivé počasí, nadměrná zátěž… to jsou vše důvody, proč nás můžou trápit suché ruce. Kůže vypadá jednak nevzhledně, ale také nepříjemně pálí, svědí až praská. Pojďme se podívat na pár tipů, které by vám mohly od této nepříjemnosti pomoci.

 

1. Správné umývání rukou

Pravidelná hygiena je základem, ale neustále drhnutí bohužel kůži neprospívá. Opakované a časté drhnutí zvyšuje suchost a drsnost pokožky. Ruce umývejte teplou (ne horkou!) vodou. Každé umytí mýdlem naruší hydrolipidový film, který se vyskytuje na povrchu kůže a chrání ji proti vnějším vlivům. S umýváním to tedy extra nepřehánějte a používejte šetrná mýdla, která mají pH podobné pokožce (zdravá pokožka má mírné kyselé pH v rozmezí 4,5-5,5). Upřednostněte jemné osušení měkkým ručníkem před použitím automatického osoušeče rukou, který může pokožku přesušit.

 

 

2. Hydratace a regenerační zábaly

Po umytí rukou je vhodné použít hydratační produkt. Pravidelné používání přípravků pro péči o pokožku by mělo pomáhat předcházet suché a drsné pokožce. Dopřejte rukám výživné a mastnější produkty. Z našeho sortimentu vám můžeme nabídnout Mimi balzám, který obsahuje bambucké máslo, meruňkový a mandlový olej. Dále Choco balzám obsahující kakaové máslo, včelí vosk a mandlový olej, který jako bonus krásně voní po čokoládě. Na ekzémy si také hodně chválíte Meruňkový, Višňový a Kmínový olej. U olejů je důležité pokožku před použitím navlhčit – můžete si pomoci Růžovou či Levandulovou vodou. Čas od času své ruce hýčkejte také pomocí zábalů přes noc.

 

 

 

Tady přikládám dvě krásné recenze, které nám zaslaly naše zákaznice:

 

,,Dobrý den, chtěla bych Vám moc pochválit Váš višnový a kmínový olej. Šestiletý syn má velmi suchou pokožku, která se poslední dobou dost zhoršila, zřejmě z důvodu intenzivnějšího mytí rukou. Měl ji suchou tak, že mu začala praskat a tekla mu krev. Mazala jsem ho nejdřív Choco krémem, po něm se to zlepšilo, a pak jsem ještě zkusila střídat višňový olej s kmínovým. Ráno a večer mu postříkám ruce Vaší Levandulovou vodou, pak namažu, a tady je výsledek doslova po pár dnech. ❤ Mám už hromadu Vašich olejů a produktů, některé už po několikáté (Moringa a Meruňka), ale tohle je zázrak! Děkuju!”⠀

 

 

 

 

,,Dobrý den, chtěla jsem vám moc poděkovat za meruňkový olej. 2 roky mě trápí atopický ekzém mezi prsty, který jsem nechtěla v žádném případě léčit kortikoidovou mastí. Po měsíci pravidelném promazavaní rukou meruňkovým zázrakem je atopie téměř pryč ❤️.”

 

 

 

3. Nezapomínejte na rukavice

V zimě jsou opravdu důležité, protože chrání před mrazem a brání tak nadměrnému vysušování. Používání rukavic je vhodné také při úklidu nebo manuální práci. Při práci s různými čistícími prostředky se pokožka na rukou narušuje, stejně tak při manuální práci, proto je potřeba věnovat péči větší pozornost. Pokud používáte gumové rukavice, dávejte pod ně ještě bavlněné. Pot ekzémům moc neprospívá.

 

 

4. Doplňte vitamíny a minerály

Vše souvisí se vším a důsledkem nadměrného vysoušení pokožky může být také nedostatek některých vitamínů a minerálů. Na kůži je z našich produktů zaměřený doplněk stravy Vlasy, kůže, nehty, který přispívá k udržení normálního stavu pokožky, ale také vlasů a nehtů.

Převážně deficitním minerálem bývá zinek, který je právě tohoto doplňku součástí. Dále svou roli hraje biotin, známý také jako vitamín B7, jehož nedostatek může potenciálně vést k extrémně vysušené pokožce.

Nedostatek vitamínu C může vést k vyčerpání kolagenu v kožní tkání, což opět může mít za následek vysoušení a praskání pokožky. Ztráta kolagenu navíc znemožňuje správné hojení pokožky.

 

 

 

 

 

5. Dodržujte pitný režim

V zimě často na pitný režim zapomínáme, protože z důvodu chladnějšího počasí nemáme takové nutkání doplňovat tekutiny, než jak to bývá při tropech. Pijte i bez pocitu žízně. 70% našeho těla je tvořeno z vody a má za úkol přenášet živiny z přijaté potravy na správná místa. Pokud má tělo nedostatečný přísun tekutin, vezme si ji odjinud, z vnitřních orgánů nebo také z kůže.

 

Zajímavost: Obecně se předpokládá, že voda může být prospěšná zdraví i z dermatologického hlediska (jako prevence známek stárnutí). Dle jedné studie bylo vybráno celkem 49 žen, u nichž byly pomocí dotazníku charakterizovány jejich denní stravovací návyky, zejména zaměřené na spotřebu vody. Byly rozděleny na skupinky – jedna skupina pila méně než 3,2 l vody, druhá více než 3,2 l vody denně. Druhé skupině byly přidány cca 2 l vody do denní stravy po dobu 1 měsíce, aby se pozoroval dopad tohoto přebytku na jejich fyziologii kůže. Měření na jejich kůži prováděli dvakrát po dvou týdnech a výsledkem bylo, že větší příjem tekutin opravdu pozitivně zapůsobil na fyziologii pokožky, její hydrataci a biomechanické vlastnosti.

 

Doufáme, že Vám článek bude nápomocný a pocit úlevy se brzy dostaví.

 

Mějte krásný den!

Renovality