Proč je důležité doplňovat hořčík

V moderním světě, kde je životní styl často hektický a stravovací návyky nejsou ideální, je důležité nezapomínat na dostatečný příjem základních minerálů. Hořčík je jedním z těch prvků, který hraje zásadní roli v celé řadě tělesných funkcí a jeho dostatečná hladina je nezbytná pro udržení dobrého zdraví.

 

Co je hořčík a kde ho najdeme?

Hořčík je čtvrtý nejhojnější minerál v lidském těle a je nezbytný pro více než 300 enzymatických reakcí. Nachází se v mnoha potravinách, včetně zelených listových zelenin, ořechů, semínek, celozrnných obilovin a leguminóz. Přestože je hořčík obsažen v mnoha běžných potravinách, nedostatek tohoto minerálu není v populaci neobvyklý, což je často důsledkem nevhodné stravy nebo snížené schopnosti těla hořčík absorbovat.

 

Proč je hořčík tak důležitý?

 1. Podpora svalové a nervové funkce

Hořčík je zásadní pro správnou svalovou kontrakci a relaxaci. Působí jako přirozený blokátor vápníku, což pomáhá regulovat nervové impulsy a předcházet křečím a svalovým napětím. 

2. Energetický metabolismus

Tento minerál je klíčový pro tvorbu adenosintrifosfátu (ATP), hlavního zdroje energie v našich buňkách, což z něj činí nezbytnou složku pro každodenní energetickou funkci a výkonnost.

3. Zdraví kostí

Přibližně 60 % hořčíku v těle se nachází v kostech. Spolu s vápníkem a fosforem pomáhá hořčík udržovat silné a zdravé kosti a snižuje riziko osteoporózy.

4. Regulace hladiny cukru v krvi

Hořčík hraje roli v regulaci inzulínu a pomáhá udržovat normální hladiny cukru v krvi, což je důležité pro prevenci diabetu typu 2.

5. Podpora duševního zdraví

Existují důkazy, že hořčík může mít pozitivní vliv na duševní zdraví, včetně snižování úzkosti a podpory lepšího spánku.

 

Co se stane při nedostatku hořčíku?

Nedostatek hořčíku může vést k celé řadě zdravotních problémů, včetně svalových křečí, únavy, nespavosti, migrén, vysokého krevního tlaku, srdečních arytmií a dokonce i depresí. V těžkých případech může být nedostatek spojen s chronickými onemocněními, jako je osteoporóza, diabetes a srdeční onemocnění.

 

Jak zajistit dostatečný příjem hořčíku?

Zvýšení příjmu potravin bohatých na hořčík je prvním krokem k zajištění dostatečného příjmu tohoto minerálu. Mezi potraviny s vysokým obsahem hořčíku patří například:

  • Tmavá čokoláda
  • Avokádo
  • Ořechy a semena (zejména dýňová semínka, mandle a kešu ořechy)
  • Luštěniny (jako jsou čočka, fazole a sója)
  • Tofu
  • Celozrnné obiloviny
  • Některé ryby (například losos a makrela)
  • Banány

V případě, že strava neposkytuje dostatečné množství hořčíku, je užitečným doplňkem právě hořčíkový suplement.

 

Renovality hořčík s vitamínem B6

Renovality přináší na trh produkt Hořčík Maximal, jehož jedna veganská tobolka nabízí optimální dávku 161 mg elementárního hořčíku a 2 mg aktivní formy vitamínu B6, známého jako pyridoxal-5-fosfát (P-5-P). Výběr bisglycinátu hořečnatého jako hlavní složky není náhodný. Tato forma hořčíku je proslulá svou vysokou mírou vstřebatelnosti, která dosahuje až 80%.

Co to znamená pro uživatele? Každá tobolka poskytuje tělu více hořčíku, který je připraven plnit své důležité funkce. Symbióza hořčíku a vitamínu B6 v jedné tobolce znamená synergický efekt, který zvyšuje účinnost obou látek.

Vitamín B6 napomáhá zvýšit účinnost hořčíku a jeho využití v těle, čímž se z Hořčíku Maximal stává produkt, jenž je mnohem více než jen obyčejný doplněk stravy. Přínosy hořčíku pro tělo jsou rozsáhlé a zahrnují podporu svalové a nervové funkce, zdraví kardiovaskulární soustavy, normální stav kostí a podporu imunitního systému.

Všechny tyto benefity jsou nyní dostupné v jednoduché, přírodní a bezpečné formě, která je vhodná pro každého, včetně veganů a těch, kteří dávají přednost produktům bez geneticky modifikovaných organismů (GMO). Renovality Hořčík Maximal je odpovědí na rostoucí potřebu efektivního a snadno přijímaného zdroje hořčíku. Ať už jste aktivní sportovec, pracující profesionál nebo jen někdo, kdo hledá způsob, jak zlepšit své celkové zdraví a pohodu, toto je produkt, který by neměl chybět ve vaší každodenní rutině.

 

 

 Závěr

Hořčík je nezbytný pro udržení zdravého těla a mysli. Jeho důležitost by neměla být podceňována a měla by být součástí každodenního stravování. Udržení vyvážené stravy bohaté na hořčík může vést k lepšímu fyzickému zdraví, duševní pohodě a celkové kvalitě života.