13 tipů pro krásnější a zdravější vlasy

Říká se, že vlasy jsou korunou krásy a obzvláště pro nás ženy jsou jedním z nejdůležitějších prvků našeho sebevědomí. Ne každému byly naděleny přirozeně krásné, husté, zdravě vypadající vlasy. Každá z nás ale může jejich vzhled do určité míry ovlivnit. Pojďme se podívat na několik tipů.

Než začneme, měli bychom vědět, co všechno vlastně růst vlasů ovlivňuje. 

 

Růst vlasů může ovlivnit mnoho faktorů a těmi jsou například:

  • genetika nebo rodinná anamnéza vypadávání vlasů
  • hormonální změny
  • nedostatek dostatečné výživy
  • některé léky včetně chemoterapie
  • stres
  • rapidní úbytek hmotnosti 
  • trauma, které poškozuje folikuly
  • určité nemoci 

 

Jak vlastně vlasy rostou?

Zde je fascinující fakt: Narodíte se se všemi vlasovými folikuly, které kdy budete mít – včetně přibližně 80 000 až 120 000 zdrojů na pokožce hlavy. Je přirozené, že nám denně vypadne asi 100 vlasů.

Vlasy rostou z kořene na dně folikulu pod kůží. Krev v pokožce hlavy jde do folikulu a dodává kyslík a živiny do vlasových kořínků, což pomáhá vlasům růst. Jak vlasy rostou, protlačí se kůží a projdou mazovou žlázou. Díky oleji z této žlázy jsou vlasy lesklé a jemné.

 

 

Co tedy může pomoci vlasům růst?

Hlavní roli v udržení zdravého růstu vlasů hraje samozřejmě genetika. Do hry však vstupuje i několik dalších faktorů.

Ačkoli neexistuje žádný kouzelný lektvar nebo lék, který by vedl k okamžitému růstu, existují kroky, které můžete podniknout, abyste pomohli vlasům růst a zabránili jejich lámání.

Zde jsou slíbené tipy:

 

1. Pokud můžete, vyhněte se restriktivní dietě

Omezující dieta může snížit zdroje a živiny potřebné pro růst vlasů. A protože růst vlasů má relativně nízkou prioritu ve srovnání s jinými tělesnými funkcemi, růst vlasů se rychle zastaví, když je vaše tělo vystaveno stresu kvůli restriktivní dietě. Dokonce i po obnovení zdravé stravy vypadávání vlasů obvykle trvá ještě několik měsíců.

 

2. Zkontrolujte si příjem bílkovin

Pokud je vaše strava silně omezující, vlasy neporostou optimálně a může dojít k jejich vypadávání. Jíst vyváženou stravu s dostatečným příjmem bílkovin je pro optimální růst vlasů opravdu důležité. Kolik bílkovin vyžaduje vaše tělo individuálně se doporučujeme poradit s výživovým poradcem.

 

3. Vyzkoušejte produkty s obsahem kofeinu

Všichni víme, že kofein nám může dodat energii – a jeho lokální použití prokázalo, že podporuje růst vlasů. 

Výzkum ukazuje, že kofein v produktech, jako jsou šampony a kondicionéry, může účinně zabránit vypadávání vlasů. Kofein může podporovat růst vlasů tím, že stimuluje metabolismus a proliferaci buněk.

 

4. Používejte esenciální oleje

Esenciální oleje nejen krásně voní, ale mohou také pomoci podpořit růst vlasů.

Jedna studie zjistila, že po třech měsících lokálně aplikovaný dýňový olej výrazně zvýšil opětovný růst vlasů u účastníků s plešatostí. Další výzkum Trusted Source z roku 2015 potvrdil účinnost rozmarýnového oleje při obnově růstu vlasů taktéž. 

Jiné esenciální oleje, jako je například levandulový, slibují prevenci vypadávání vlasů, podle hodnocení výzkumu z roku 2020.

A právě proto doporučujeme mrknout na náš RENOHAIR, což je pečlivě navržená směs olejů (dýňový, ricinový, serenový, levandulový, cedrový a rozmarýnový) a je skvělý právě na podporu růstu vlasů. O jeho použití se dozvíte zde: https://www.renovality.cz/blog/jak-pouzit-renohair/

 

5. Zvyšte svůj nutriční profil

Specifické vitamíny, minerály a mastné kyseliny jsou obzvláště důležité pro naše celkové zdraví a také hrají klíčovou roli při poskytování energie potřebné pro růst vlasů.

Tyto živiny mohou zahrnovat třeba:

  • biotin
  • vitamín C
  • Vitamín D
  • vitamín E
  • zinek
  • železo 
  • omega 3 a omega 6

S tím vám může pomoci náš doplněk stravy RENOHAIR MAXIMAL, což je beauty formule, která cílí na krásu našich vlasů. Najdete v našem sortimentu ale i VITAMÍN D nebo přírodní VITAMÍN C - ACEROLU a také ŽELEZO.

Nesmíme zapomenout na novinku PŘESLIČKU ROLNÍ, která má mineralizující efekt na kůži, vlasy a nehty.

 

 

6. Dopřejte si masáž vlasové pokožky

Masáž pokožky hlavy může pomoci podpořit relaxaci a zmírnit stres. A podle malé studie z roku 2016 může také pomoci zlepšit zdraví našich vlasů.

Studie z roku 2016 zkoumala účinnost každodenních 4minutových masáží pokožky hlavy. Po 24 týdnech vědci zjistili, že devět mužů zapojených do studie mělo na konci studie hustší vlasy než na jejím začátku. Zatímco studie neprokázala žádný znatelný rozdíl v růstu vlasů, má se za to, že masáž pokožky hlavy může pomoci rozšířit krevní cévy pod kůží. To zase může vést k silnějším a silnějším vlasům, u kterých je méně pravděpodobné, že se zlomí nebo poškodí.

Můžete si nechat udělat profesionální masáž pokožky hlavy u kadeřnice nebo si dopřát masáž doma třeba za pomocí právě Renohair oleje.

 

8. Pozor na tepelný styling

Teplo z kulmy, fénu a žehličky může vlasy poškodit a způsobit jejich lámání. Nemusí být řešením se tepelnému stylingu vyhnout úplně, ale je vhodné alespoň omezit četnost používání těchto nástrojů. Důležité je však snížení teploty vyhřívaných stylingových nástrojů.

Kromě toho, podle hodnocení výzkumu z roku 2019, použití tepelného ochranného produktu před použitím vyhřívaného stylingového nástroje může výrazně snížit lámavost vlasů. Tepelná ochrana funguje tak, že vytváří ochrannou bariéru, která pomáhá předcházet ztrátě vlhkosti při použití zahřátých nástrojů.

 

9. S barvením vlasů postupujte pomalu

Když si barvíme vlasy a měníme jejich strukturu pomocí chemikálií, může tento proces vlasy zatěžovat a způsobit jejich lámání. Když tyto procesy zmírníme, vlasy se lámou méně a může se zdát, že rostou rychleji. 

Podle průzkumu z roku 2021 mohou permanentní barvy odstranit přirozené mastné kyseliny, které tvoří vlasy.

 

10. Zabraňte lámání vlasů

Lámání vlasů spolu se suchostí a krepatěním vlasů může nastat, když se rozpadnou šupinky, které drží prameny pohromadě ve vnitřní kutikule vlasů.

Zabránit tomu můžeme následujícím:

  • jíst stravu bohatou na živiny posilující vlasy, jako je železo, zinek a kyselina listová
  • nanášení šamponu hlavně na pokožku hlavy
  • používání kondicionéru
  • při sušení vlasů ručníkem netřít, ale šetrně zmáčknutím nasát vodu
  • spát se staženými vlasy

 

11. Pravidelně si zastřihávejte vlasy

Pravidelné zastřihávání konečků může podpořit růst zdravých vlasů. Odstraňuje roztřepené konečky, zabraňuje tomu, aby se rozšiřovaly dále po vašich pramenech a způsobovaly lámání vlasů.

Co pravidelné zastřihování neudělá, navzdory všeobecnému přesvědčení, je, že vaše vlasy rostou rychleji. Vlasy vyrostou asi o půl palce za měsíc, bez ohledu na to, jak často je stříháme.

 

12. Chraňte si vlasy, když spíte

Chcete-li podpořit zdravé vlasy, když spíte, vyzkoušejte následující:

Ujistěte se, že máte dostatek spánku – obvykle 7 až 9 hodin. Nedostatek spánku snižuje produkci melatoninu v těle, hormonu, který hraje roli při regulaci růstu vlasů.

Použijte hedvábný nebo saténový povlak na polštář, abyste zabránili tření, tahání a zacuchávání, které může způsobit lámání vlasů, zvláště pokud máte dlouhé vlasy.

Nechoďte spát s mokrými vlasy. Pokládání na mokré vlasy může oslabit prameny a může vést k lámání nebo matování.

 

13. Snižte stres

Asi úplně jako u všeho...

Výzkum ukazuje, že chronický stres může vést k vypadávání vlasů. Může způsobit, že vlasové folikuly přejdou do klidové fáze, během níž vlasy padají namísto růstu nových pramenů.

Zde jsou některé přirozené způsoby, jak snížit stres:

  • cvičení
  • meditace
  • procházky
  • zdravá strava

 

To by bylo vše, co nás v tuto chvíli napadlo. Věříme, že všechny tyto malé střípky jsou tou správnou cestou za krásnějšími vlasy. Ale i přes to je vždy nejkrásnější úsměv na vaší tváři.

Mějte se krásně! Renovality