10 mýtů, které jste v kosmetickém odvětví jistě už někdy slyšeli

 

Nebudeme to zdržovat, pojďme rovnou na jednotlivé body.

 

1/ Čím více si umýváme obličej, tím lépe

Ve skutečnosti je ideální mýt si obličej 2x denně – ráno a večer, tedy před každým kosmetickým ošetřením. Přes noc se nám na pleti usadí různé nečistoty, jako je prach, pot, kožní maz, proto ráno po probuzení je potřeba pleť očistit, než to zaplácneme krémem, olejem nebo třeba makeupem. Večer pleť umyjeme zase od makeupu a všech jiných nečistot, které se přes den na pleti usadily. Nic se nemá přehánět. Pokud pleť čistíme pravidelně více, než je nezbytné, zbavujeme pleť rovnováhy, kompromitujeme svou kožní bariéru. Když narušíme naši kožní bariéru, pleť je pak podrážděná a citlivější. Pokud se však nadměrně zpotíte například po náročné fyzické aktivitě, není omytí obličeje od věci. Ale všeho s mírou.

 

2/ Nemusíme používat SPF, když je zataženo

To, že sluneční paprsky nevidíme, neznamená, že nejsou přítomny. Přes mraky proniká až 80% slunečních paprsků. A právě UV paprsky způsobují poškození, pigmentace, úbytek kolagenu, rychlejší projevy vrásek apod. Jediná doba, kdy nemusíte používat SPF, je noc. Jinak doporučujeme používat faktor 30 a více.

 

3/ Póry se mohou zmenšit

Naše póry jsou stále stejně velké. Jediné, co se může stát, je to, že naše póry „nabobtnají“ usazenými nečistotami. Když jsou jimi póry pohlceny, vypadají větší, ale po čištění se vrátí do původní velikosti.

 

4/ Čím dražší kosmetika, tím lépe funguje

Ne vždy tomu tak je. Nejdříve koukejte na složení a přemýšlejte nad tím, co hledáte. Každá pleť je jiná a má jiné potřeby. Je to vše o formulaci, ne o ceně.

 

5/ Makeup nenechá pleť dýchat

Pleť ve skutečnosti nedýchá a makeup má mimo estetické funkce také funkci ochrannou. V průběhu dne pleť chrání před vnějšími vlivy. Jediné, co je škodlivé, když používáme makeup, je následná nedostatečná hygiena nebo špatný výběr makeupu pro naši pleť. Důležité je vybrat si tu správnou recepturu.

 

6/ Na pořadí, v jakém produkty nanášíme, nezáleží

Rozhodně záleží. Pamatujte si, že nanášíme produkty od nejřidší konzistence po nejhustší. Výrobky s aktivními látkami by měly být nanášeny mezi prvními. Pokud máte například sérum na vodní bázi, bylo by těžké se probojovat skrze bariéry, které se vytvořily nanesením krému/oleje, a aby se sérum dostalo do pokožky. Proto nejprve nanášejte tenčí, řidší produkty, aktivní látky a poté výživné krémy či oleje.

 

7/ Z akné vyrosteme

Ve skutečnosti se akné může projevit u náctiletých, ale také ve věku třeba 20, 30, 40 i 50 let. Zásady boje s akné zůstávají ale vždy stejné. A i když má člověk jako teenager čistou pleť, neznamená to, že ji takovou bude mít i v pozdějším věku. Akné se může projevit třeba i v období menopauzy. Za tuto nesrovnalost můžeme vinit hormony. U mužů to, že z akné vyrostou, může být faktem, protože jejich hladina hormonů se po pubertě většinou vyrovnává, kdežto my ženy to máme složitější, nám hladina hormonů kolísá celý život, například i z důvodu menstruačního cyklu. Také je třeba poukázat na vztah mezi akné a jídlem, stresem nebo kosmetickou péčí.

 

8/ Náš věk je vždy důležitým faktorem při nákupu produktů v péči o pleť

Máme na trhu produkty, které tvrdí, že jsou určené například pro věkovou skupinu 50+. Všímáte si ale, že v každém věku vypadá u každého pleť úplně jinak? Proto když chcete poradit konkrétní produkty pro vaši pleť, nestačí uvést věk. Tyto produkty s označením 50+ házejí ženy ve věku 50 let a více do jednoho pytle jako zralou pleť. Ale co je vlastně zralá pleť? Proč je skupina nad 50 let vždy spojena dohromady? Podle tohoto tvrzení by ženy ve věku 40 a 45 let neměly používat stejné produkty jako o 5 let starší ženy a naopak ženy ve věku 80 let tyto produkty používat můžou. Dává vám to smysl? Asi ne. Potřebujete vědět typ pleti a její odchylky od normy apod. To je to, co je při výběru kosmetiky podstatné.

 

9/ Mastná pleť nepotřebuje hydrataci

Mastná pleť potřebuje hydrataci! Čím víc se budeme snažit ji vysušovat nebo se budeme vyvarovávat hydratačním produktům, tím více se pleť bude bránit produkcí mazu. Produkty, které mají pleť například vysušit a zmatnit, sice chvíli fungovat budou, ale je to dočasná záležitost. Raději dejme naší pleti napít, používejme aktivní látky, čistěme ji, vyživujme a hydratujme. Při této pravidelné rutině se nám dříve nebo později odvděčí.

 

10/ Hubnutí vás zbaví celulitidy/ Štíhlí lidé nemají celulitidu.

Když zhubnete, neznamená to automaticky, že se zbavíte celulitidy. Záleží totiž také na tom, jakým způsobem hubnete. Stejně tak je zcestná fráze: „Ty jsi hubená, ty nemůžeš mít celulitidu.“ Celulitida není jen podmínkou nadbytečného tuku, ve skutečnosti se objevuje ve všech hmotnostních kategoriích. Celulitida může být spojena s genetikou, hormony, životním stylem. Na biologičtější úrovni může být spojena špatným oběhem.

 

 

Tak co? Které ze zmíněných mýtů jste už někdy slyšeli? A které z nich vás překvapily? Mýty se vyskytují úplně všude a v dnešní době internetu a přehlcenosti nejrůznějších informací v tom má člověk trochu chaos. Proto pokud uslyšíte někde nějaké tvrzení, hned na něj nenaleťte a ověřte si jej z více zdrojů, případně dejte na selský rozum. :-)