Zázrak jménem ovesné vločky

Objevují se snad v každém doporučení týkající se zdravého stravování, v každém vzorovém jídelníčku. Ovesné vločky jsou nutričně bohatou potravinou. Obsahují pomalu vstřebatelné komplexní sacharidy, vyšší množství bílkovin, kvalitní tuky včetně nenasycených omega 3 mastných kyselin a také řady cenných mikroživin v podobě vitamínů (A, D, E, B1, B6...) a minerálních látek (hořčík, zinek). Samozřejmě nesmíme zapomenout ani na vysoký obsah vlákniny (10 g/100 g), která navozuje pocit sytosti a je důležitá pro správné zažívání a prevenci rakoviny střev.


Vločky jsou také ceněny pro vysoký obsah beta-glukanů (druh rozpustné vlákniny), které snižují hladinu cholesterolu a cukru v krvi a podílejí se na správném fungování imunitního systému. Právě vysoký obsah vlákniny je spojen s řadou účinků na tzv. civilizační choroby.


Autoři článku v American Journal of Lifestyle Medicine z roku 2008 shrnuli výsledky studií za více než 10 let a došli k závěru, že konzumace ovesných vloček a jim podobných potravin může snížit riziko ischemické choroby srdeční. Pozitivně působí na krevní tlak i nervovou soustavu, pomáhá snížit problémy se zácpou, jsou také významným zdrojem železa.

 

Ovesné vločky nepatří jen do kuchyně. Ve vločkách obsažené látky můžete využít i jinak než jen na talíři:

 

EMULZE NA UNAVENÉ OČI

Převařte misku ovesných vloček, vodu slijte a až vločky vychladnou, přilijte k nim studené mléko. Do emulze namáčejte tamponky a přikládejte je na zavřené oči. Jejich okolí se projasní a přestane pnout.

 

BALZÁM NA NEHTOVOU KŮŽIČKU

Uvařte hustou ovesnou kaši s mlékem, přidejte pár kapek citrónové šťávy. Do ještě vlažné směsi vsuňte prsty alespoň na 20 minut. Potom půjde kůžička snadno odstranit.

 

PEELING

Rozmixujte dvě lžíce vloček, smíchejte se lžičkou jedlé sody a přilijte tolik vody, aby vznikla pasta. Naneste na pokožku a nechte působit 15 minut.

 

ODSTRAŇOVAČ MASTNÉ ŠPÍNY

Pomelte vločky a smíchejte je s mlékem na hustou pastu. Tou vyčistěte ruce například od mastných olejů při práci v garáži nebo dílně. Navíc ruce hydratujete.

 

PŘÍRODNÍ PLASTELÍNA

Smíchejte 1 hrnek jemných ovesných vloček, 3/4 hrníčku mouky a 1/2 hrníčku vody. Hmotu rozdělte na části a obarvěte potravinářskými barvami. Aby neztvrdla, v igelitovém sáčku ji vložte do chladničky. Tak vydrží pár dní.

 

KOUPEL NA NEŠTOVICE A POPÁLENINY

Vločky rozmixujte, vsypte do punčochy a zde zavažte kolem vodovodní baterie tak, aby přes ni protékala voda. Napusťte takto vlažnou koupel. Taková koupel zklidní popáleniny a podrážděnou pokožku.

 

MASKA PROTI AKNÉ A UNAVENÉ PLETI

Třetinu hrníčku vloček zalijeme polovinou hrníčku horké teplé vody, po 5 minutách přidáme lžičku medu, lžičku jogurtu a bílek. Směs naneste na obličej a nechte působit 15 minut.

 

HYDRATAČNÍ A REGENERAČNÍ KOUPEL

Do vany s teplou vodou přidejte hrnek mléka, přidejte hrnek vloček a lžičku medu.

 

OBKLAD NA SPÁLENOU POKOŽKU

Vločky povařte v mléce a až vychladnou naneste je na postižené místo. Nechte působit pár minut.

 

POHLCOVAČ PACHU

Jednoduše vložíte misku plnou ovesných vloček do chladničky.

 

SUCHÝ ŠAMPON

Rozmixujte jeden hrnek ovesných vloček a přimíchejte jedlou sodu. Vmasírujte do vlasů a po dvou minutách vyklepejte, případně vyčešte kartáčem nebo hřebenem na vlasy.

 

MASKA NA MASTNÉ VLASY

Hrnek vloček smíchejte se 3 žloutky a naneste na vlasy. Nechte působit hodinu, nijak nebalte a nepřikrývejte. Maska nejen odstraňuje maz, ale rovněž dodá vitalitu a objem řídkým a splihlým vlasům.

 

 TIP na chutné Ovesné medové sušenky:

  • 1 hrnek ovesných vloček
  • 1 hrnek špaldové nebo pohankové mouky
  • 1 hrnek mletých vlašských ořechů
  • ¼ lžičky skořice
  • 1 lžička mleté ​​vanilky
  • 4 lžíce sezamových semínek
  • 1 a ½ lžičky jedlé sody
  • 130g másla nebo ghí
  • 3 lžíce medu
  • 2 lžíce vody

Rozehřejte troubu na 150 stupňů. Ve větší míse promíchejte ovesné vločky, mouku, ořechy, skořici, mletou vanilku, sezamová semínka a jedlou sodu. Máslo spolu s medem rozehřejte v malém hrnci. Ke konci vmíchejte vodu.
Máslově medovou směs nalijte do mísy a dobře promíchejte se suchými ingredicemi. Z těsta tvarujte malé hrubší placičky a pokládejte je na plech s pečícím papírem. Nechávejte mezi nimi více místa, protože se trošku roztečou.
Pečte zhruba 15 až 20 minut dozlatova. Upečené sušenky opatrně vyjměte z plechu, dejte na mřížku nebo desku a nechte vychladnout. Skladujte je v nádobě bez přístupu vzduchu.

 

Medovo-ovsené sušienky s tekvicou

 

Dobrou chuť přeje Renovality