Voda - zázrak pro pokožku

S příchodem podzimu, kdy je počasí chladnější, spoustu z nás zapomíná dodržovat pitný režim. Pocit žízně se snižuje, ale je důležité mít na paměti, že voda je stále jedním z nejzásadnějších prvků pro naše tělo - naši pokožku.

Voda je klíčovým prvkem pro udržení zdravé a živé pokožky. Představte si naši pokožku jako zahradu. Stejně jako rostliny potřebují vodu k životu, tak i naše pokožka ji potřebuje k regeneraci a obnově. Bez dostatečné hydratace se naše kůže stává suchou, matnou a bez života. A právě to je důvod, proč by měla být dostatečný pitný režim zásadní.

 

Když je vody nedostatek...

Nedostatek vody může mít pro naši pokožku negativní dopady. Pokud nepijeme dostatek vody, naše tělo nemůže efektivně odstraňovat toxiny. Ty pak zůstávají v našem těle a mohou způsobit akné, vyrážky a další kožní problémy. Dehydratace také znamená, že naše pokožka není schopna se samoobnovovat, což vede ke stárnutí pokožky a tvorbě vrásek.

Představte si, že jste někdy viděli rozkvetlou květinu bez dostatku vody. Stane se z ní rychle vyschlá a zvadlá kopie sebe sama. Stejně tak naše pokožka bez dostatečné hydratace ztrácí svůj lesk, pružnost a životaschopnost.

 

Jak se motivovat k pití vody...

Nejlepší je pro tělo čistá voda, avšak pokud se vám stále nedaří pitný režim dodržovat, vyzkoušejte ze začátku vodu ozvláštnit. Přidejte do ní plátek citronu, pár lístků máty nebo třeba maliny.

Další možností je nastavit si připomínky na pití na mobilu nebo do svého diáře. Může se to zdát zbytečné, ale připomínky vás dokážou motivovat k tomu, abyste si vzali sklenici vody.

Kupte si pěknou láhev a mějte ji neustále na očích. Mít esteticky přitažlivou láhev, kterou si můžete vzít s sebou kamkoli, může být silným motivačním faktorem k pravidelnému pití vody. Některé láhve mají dokonce označené časové intervaly, které vás mohou motivovat k pití v pravidelných intervalech po celý den.

 

 

Mrkněte třeba na naší Crystal láhev, která má borosilikátové sklo vynikající mechanickou odolnost vůči chemikáliím a teplu. Do spodní části si můžete nasypat třeba dávku čaje, kterou jistě v podzimních dnech rádi využijete. 

 

Vypočítejte si, jaké množství vody vaše tělo potřebuje na den...

Všeobecné pravidlo říká, že by člověk měl denně vypít alespoň 2 litry vody. Ale toto množství může být ovlivněno různými faktory jako je tělesná hmotnost, pohlaví, věk, tělesná aktivita, klima a zdravotní stav.

Pokud chcete vypočítat přibližné množství vody, které byste měli denně přijmout, můžete použít následující vzorec:

 

Vaše tělesná hmotnost v kilogramech * 30 = množství vody v mililitrech

Například pokud vážíte 70 kg, měli byste vypít alespoň 2100 ml, tedy 2,1 litru vody denně.

Je důležité mít na paměti, že vědci se stále neshodují na přesné formuli pro výpočet ideálního příjmu vody. Doporučení se mohou lišit od 25 ml na kg tělesné hmotnosti až do 35 ml na kg. Proto je důležité poslouchat signály svého těla a přizpůsobit příjem vody podle svých individuálních potřeb.

 

Pokud jste fyzicky aktivní člověk nebo žijete v teplém klimatu, pravděpodobně budete potřebovat více vody. Také některé zdravotní stavy mohou vyžadovat vyšší příjem vody.

Je důležité také dodat, že přestože je hydratace důležitá, je také možné vypít příliš mnoho vody, což může být zase zátěží na ledviny. Nic se zkrátka nemá přehánět.

 

Závěrem...

Voda je nesporně jedním z nejdůležitějších komponentů pro zdravou a krásnou pokožku. Takže nezapomínejte, milí čtenáři, mějte vždy po ruce láhev vody a dopřejte své pokožce tu nejdůležitější péči - hydrataci. Zářivá pokožka je odměnou za pár sklenic vody denně, tak proč do toho nejít?