Čistá příroda začíná u vás doma

Od 50. do 70. let 20. století se vyrábělo jen velmi malé množství odpadu a díky tomu byl plastový odpad relativně zvládnutelný. Mezi 70. a 90. lety se však produkce plastového odpadu více než ztrojnásobila, což odráží podobný nárůst produkce plastů. Na začátku roku 2000 vzrostlo množství plastového odpadu, které jsme vyprodukovali za jediné desetiletí více než za předchozích 40 let. Dnes ročně vyprodukujeme asi 400 milionů tun plastového odpadu.

Jednoduchý plast způsobuje velké škody našemu životnímu prostředí. Na celém světě se každou minutou nakoupí jeden milion plastových lahví a ročně se po celém světě použije až pět bilionů plastových tašek. Celkem polovina všech vyrobených plastů je určena pro jednorázové použití – pouze jednou použité a následně vyhozené. Až 91 % plastů není nikdy recyklováno.

Plasty včetně mikroplastů jsou momentálně v našem přirozeném prostředí všude přítomny. Stávají se součástí fosilního záznamu Země a znakem naší současné geologické éry. Dokonce dali jméno novému mořskému mikrobiálnímu prostředí zvanému „plastysféra“.

Většina plastových obalů se použije pouze jednou a nikdy úplně nezmizí, jen se rozpadají na menší a menší kousky. Tyto mikroplasty se mohou dostat do lidského těla vdechováním a absorpcí a hromadit se v orgánech. Mikroplasty tak byly nalezeny v našich plicích, játrech, slezině či ledvinách. Plast je všude - od oblečení až po domácí spotřebiče a dokonce se nachází ve věcech, kde byste ho nečekali, například v jídle.

 

 

 

 

Každý jednotlivec může udělat spoustu věcí, které budou vést ke zlepšení životního prostředí a k odlehčení používání plastů:

 

  • Nakupujte udržitelně, vybírejte potraviny bez plastových obalů, noste si s sebou opakovaně použitelnou tašku, nakupujte místní výrobky.
  • Doplňujte nádoby, abyste snížili svůj plastový odpad a dopad na životní prostředí. Učinit tak můžete i koupí znovu naplnitelných nádob na čištění domácnosti, které mají krásný a kvalitní design - https://www.renovality.cz/starter-pack-renovality-ecoclaner/
  • Řeky jsou přímými cestami plastových odpadů do oceánu. Připojte se k čištění řeky nebo to udělejte sami. Řeka bude vypadat krásněji a prospěje to ekosystému i oceánu.
  • Investujete do udržitelných produktů šetrných k oceánu - opakovaně použitelných hrníčků na kávu, lahví na vodu - https://www.renovality.cz/crystal-lahev-400-ml/ a potravinových obalů. Šetřete peníze i oceán.
  • Vybírejte výrobky osobní péče bez plastů. Výrobky osobní péče jsou hlavním zdrojem mikroplastů, které se dostávají do oceánů přímo z našich koupelen. Hledejte produtky s přírodním složením, bez zbytečných chemikálií a umělých přísad.

atp.

Znečištění plasty představuje významnou hrozbu pro naši planetu a její obyvatele. Zavedením systému opětovného použití a doplňování lze účinně snížit plastovou stopu. Čistá příroda začíná u vás doma!

 

 

 

 

CLEANER PACK - čistící sada obsahuje kvalitní, hliníkové láhve s rozprašovačem a tablety, které jsou vhodné pro univerzální čištění, čištění koupelny, skla a podlahy. Mají vegan složení. Tableta pro podlahu je pro objem 4 l vody, a jako jediná logicky nemá láhev. Nahradíte jimi množství používaných čistících prostředků v plastových obalech, které máme každý běžně v domácnosti. Pro rozpuštění tablet postačí obyčejná voda z kohoutku. Tak jednoduché. Šetřete přírodu i peněženku.

 

  • láhve mají objem 500 ml
  • jedna tableta vystačí pro objem 500 ml
  • tablety mají vegan složení
  • tablety lze opakovaně dokupovat ve výhodných baleních po 3 nebo 6 kusech

 

https://www.renovality.cz/starter-pack-renovality-ecoclean/

 

Kromě tablet pro čištění domácnosti naleznete ve startovací sadě ještě jednu tabletu pro výrobu mýdlové pěny pro mytí rukou. Ta jediná je pro láhev o obsahu 300 ml.

 

Porazme plastové nebezpečí! Milujme přírodu. Chraňme ji spolu. Vaše Renovality ♥

 

 

 

Informace v článku čerpané z:

https://youth.europa.eu/get-involved/sustainable-development/life-plastic-not-so-fantastic_cs

https://www.unep.org/interactives/beat-plastic-pollution/