Beta karoten, pomocník nejen pro náš zrak a kůži

Beta karoten je rostlinný pigment, který dává červené, oranžové a žluté zelenině jejich zářivou barvuBeta karoten je považován za karotenoid provitamínu A, což znamená, že jej tělo dokáže přeměnit na vitamín A. Beta karoten má navíc silné antioxidační vlastnosti.

Název je odvozen z latinského slova pro mrkev. Beta karoten objevil vědec Heinrich Wilhelm Ferdinand Wackenroder, který jej v roce 1831 vykrystalizoval z mrkve.

 

Jaké jsou výhody?

Kromě toho, že beta karoten je provitaminem vitaminu A, je jedním z nejvydatnějších zdrojů vitaminu A, funguje jako antioxidant. Antioxidanty jsou sloučeniny, které neutralizují nestabilní molekuly zvané volné radikály. Když se počty volných radikálů v těle příliš zvýší a způsobí nerovnováhu, vede to k poškození buněk a tkání, známému jako oxidační stres.

Oxidační stres je známým přispěvatelem k rozvoji některých chronických onemocnění. Antioxidanty jako beta karoten pomáhají snižovat nebo předcházet oxidačnímu stresu v těle.

 

Snížením oxidačního stresu v těle mohou antioxidanty pomoci chránit před stavy, jako jsou:

- určité druhy rakoviny

- srdeční choroba

- kognitivní poruchy, jako je Alzheimerova choroba

 

Lepší kognitivní funkce

Beta karoten může podle některých studií zlepšit kognitivní funkce díky svým antioxidačním účinkům.

Přehled z Cochranovy databáze (knihovny) z roku 2018, který zahrnoval osm studií zaměřených na antioxidanty, včetně beta karotenu, zjistil výhody spojené s doplňováním beta karotenu na kognitivní funkce a paměť. Mějte na paměti, že kognitivní výhody související s beta karotenem byly spojeny pouze s dlouhodobou suplementací v průměru po dobu 18 let.

Existuje důkaz, že konzumace ovoce a zeleniny obecně, včetně těch bohatých na beta karoten, může snížit riziko kognitivního poklesu a stavů.

 

Zdraví pokožky

Beta karoten může také pomoci zlepšit zdraví vaší pokožky. Opět je to pravděpodobně kvůli jeho antioxidačním účinkům.

Výzkum z roku 2012 uvádí, že dostatek antioxidačních mikroživin, včetně beta karotenu, může zvýšit obranyschopnost pokožky proti UV záření a pomáhá udržovat zdraví a vzhled pokožky.

Je však důležité vědět, že i tak je primární používat pro ochranu před slunečním zářením krém s SPF.

 

Zdraví očí

Strava bohatá na karotenoidy, jako je beta karoten, může pomoci podporovat zdraví očí a chránit před nemocemi, které postihují oči, včetně věkem podmíněné makulární degenerace (AMD), což je onemocnění, které způsobuje ztrátu zraku.

Výzkum ukázal, že vysoké hladiny karotenoidů v krvi – včetně beta karotenu – mohou snížit riziko rozvoje pokročilé věkem podmíněné makulární degenerace až o 35 %.

Navíc studie ukázaly, že jídelníček s vysokým obsahem ovoce a zeleniny bohaté na beta karoten mohou být zvláště účinné při snižování rizika AMD i u lidí, kteří kouří.

 

Příklad potravin bohaté na beta karoten

  • Meruňky
  • Chřest
  • Brokolice
  • Mrkev
  • Grapefruit
  • Hrách
  • Papriky
  • Švestky
  • Dýně
  • Špenát
  • Sladké brambory

Pokud je váš jídelníček na následující potraviny chudý, můžete sáhnout po Beta karotenu ve formě doplňku stravy.

 

Vedlejší účinky

Francouzská studie, zahrnující dospělé ženy, publikovaná v Journal of the National Cancer Institute (vydání ze září 2005) zjistila, že kuřáci s vysokými hladinami beta karotenu měli vyšší riziko rakoviny plic a dalších rakovin souvisejících s kouřením než ostatní kuřáci. Zjistili také, že nekuřáci s vysokým příjmem beta karotenu měli nižší riziko rakoviny plic.

(https://www.medicalnewstoday.com/articles/252758#side_effects)

 

Podtrženo, sečteno

Beta karoten je důležitým mikronutrientem, který má pro naše tělo řadu výhod, primárně pro náš zrak, vzhled a zdraví naší pokožky, imunitní systém, ale také může mít pozitivní vliv na kognitivní funkce. Karotenoidy jsou přirozenou součástí rostlin, hlavně tedy ovoce a zeleniny, ale pokud váš jídelníček neobsahuje těchto potravin dostatek, najdete beta karoten už i u nás ve formě suplementu.