Aktivní látky a jejich funkce v kosmetice

 

Jsme zaplaveni velkým množstvím kosmetických produktů, ale většinou se neumíme orientovat ve složení. V minulém článku jsme si alespoň trochu objasnili běžné přísady v kosmetice, v dnešním článku se podíváme na látky aktivní.

Různé značky uvádějí na své štítky určité fráze, jako je hydratace, rozjasnění nebo anti-aging, aby upoutaly naši pozornost a vynikly v obrovském množství produktů, které je na trhu. S tak jednoduchým označováním by mělo být snadné najít produkt, který bude řešit naše problémy s pokožkou. Bohužel tomu tak často není…

Jedním ze způsobů, jak bojovat proti těmto dezinformacím, je prohloubit znalosti o složkách, o tom, jak jsou vymezeny, a o platných vládních nařízeních. Díky tomu se staneme informovanějším spotřebitelem, který je lépe vybaven k tomu, aby překonal marketingové taktiky a našel produkty, které budou účinné při dosahování našich cílů v péči o pleť.

 

Aktivní ingredience v kosmetice

Každý jednotlivý produkt, včetně přírodních receptur, využívá aktivní složky, i když se jejich síla bude lišit v závislosti na typu produktu, který používáme. Zde jsou některé z nich:

 

Alfa hydroxykyseliny (AHA), rodina kyselin AHA, pochází z přírodních zdrojů, jako je ovoce, mléko nebo cukr. Obecně řečeno, výhody AHA na kůži zahrnují exfoliaci, rozjasnění, vyhlazení, anti-aging a prevenci akné. Dvě z nejběžněji používaných AHA v péči o pleť jsou však kyselina glykolová a kyselina mléčná. První z nich je unikátní v tom, že molekuly kyseliny glykolové jsou menší než molekuly ostatních AHA, což jí umožňuje proniknout hlouběji do pokožky a poskytovat její benefity efektivněji a do více vrstev pokožky. Kyselina mléčná na druhou stranu nabízí stejné výhody jako ostatní AHA, ale jako netřecí exfoliant, který rozkládá a rozpouští odumřelé kožní buňky, aniž by způsobil podráždění pokožky. Je tedy vhodná pro použití na citlivou pokožku.

Vitamín C je jako antioxidant klíčovou složkou pro udržení zářivého a mladistvého vzhledu pokožky. Pomáhá chránit před škodlivými volnými radikály tím, že je neutralizuje, což zase pomáhá snižovat viditelné známky stárnutí na obličeji, jako jsou jemné linky, vrásky, tmavé skvrny po poškození sluncem a ztráta vlhkosti. Nejpozoruhodnějším a nejpopulárnějším přínosem vitamínu C je jeho schopnost rozjasnit obličej. Jeho antioxidační vlastnosti působí na pokožku a zanechávají ji zářivou. Vitamín C je však temperamentní složka a obtížně se stabilizuje pro prodlouženou trvanlivost, takže je vhodné hledat produkt, který obsahuje také vitamín E nebo kyselinu askorbovou, což může pomoci prodloužit jeho životnost. 

Kyselina hyaluronová je účinná složka, která si v posledních letech získala velkou pozornost díky svým intenzivním hydratačním vlastnostem a schopnostem proti stárnutí. Přirozeně se nachází v těle - je hlavní složkou struktury pokožky. Ale jak stárneme, přirozeně produkované hladiny kyseliny hyaluronové začínají klesat, což přispívá ke ztrátě tonusu a objemu pokožky. Lokální aplikace však pomáhá čelit viditelným účinkům ztracené kyseliny hyaluronové. Za prvé, jeho schopnost zadržovat vodu a pomáhat regulovat úroveň vlhkosti pokožky udržuje pokožku vyváženou a hydratovanou. Za druhé, kyselina hyaluronová zlepšuje odolnost pokožky. Tyto dvě funkce se společně spojují, aby navrátily pokožce objem a plnost a snížily výskyt jemných linek a vrásek. 

 

 

Retinol je v rámci rodiny retinoidů derivátem vitaminu A a po aplikaci na kůži se přemění na kyselinu retinovou. Je klíčovou složkou mnoha produktů péče o pleť, protože má významné benefity, včetně minimalizace výskytu poškození kůže způsobeného volnými radikály a minimalizace viditelných známek stárnutí. Retinol pomáhá bojovat proti přirozené ztrátě plnosti obličeje tím, že zvyšuje schopnost pokožky zadržovat vlhkost. A zvýšením hydratace bude pokožka vypadat plnější a hladší. Při důsledném a dlouhodobém používání může retinol dokonce pomoci zjemnit stařecké skvrny a vyrovnat tón pleti, protože odstraňuje vrstvy odumřelé kůže a uvolňuje póry. 

Kyselina salicylová je součástí rodiny beta hydroxykyselin (BHA) a je oblíbenou složkou mnoha volně prodejných produktů a přípravků na akné. Primárně se používá k léčbě nezanícených pupínků a černých teček tím, že rozbíjí odumřelé kožní buňky a odstraňuje je z povrchu kůže. Pomáhá také snižovat přítomnost přebytečného mazu na pokožce a může proniknout hlouběji do pórů, aby je očistila od všech ucpávajících nečistot. Ačkoliv se přirozeně vyskytuje v kůře vrby bílé a libavce, většina dnes používané kyseliny salicylové je syntetická.

Ceramidy jsou lipidy, které se přirozeně nacházejí ve vaší pokožce, což je kritická součást přirozené kožní bariéry, která pomáhá chránit před různými environmentálními stresory a zároveň zadržuje vlhkost. Pokud dojde k nerovnováze v poměru ceramidů ve vaší pokožce, její ochranná bariéra bude narušena a neúčinná, což vede k vysoušení, svědění a zánětu. Bohužel vaše přirozené hladiny ceramidů lze snadno snížit, když jsou vystaveny horké vodě, mýdlům, určitým chemikáliím a dalším faktorům životního prostředí. Použití produktů, které obsahují ceramidy, může pomoci obnovit tuto bariéru a zabránit dalšímu poškození.

Niacinamid je derivát vitaminu B3 a je velmi účinný pro zklidnění podrážděné pokožky. Díky svým zklidňujícím a antioxidačním vlastnostem může aplikace niacinamidu na pokožku pomoci minimalizovat zarudnutí a podráždění spojené s určitými kožními onemocněními. Posiluje také schopnost pokožky zadržovat vlhkost a zároveň zvyšuje účinnost ceramidů a obnovuje přirozenou ochrannou bariéru pokožky.

Vitamin E se přirozeně vyskytuje na lidské pokožce. Hladiny vitaminu E jsou často vyčerpány v důsledku vystavení slunci a dalším dráždivým faktorům z okolního prostředí. Má však antioxidační vlastnosti, které mohou pomoci chránit před škodlivými volnými radikály a omezovat jejich poškození. Může být také použit ke stabilizaci jinak těkavých nebo temperamentních složek, jako je vitamín C.

Benzoylperoxid je účinná složka pro léčbu akné, protože zabíjí bakterie v pórech. Vzhledem k tomu, že bakterie nemohou přežít v prostředí bohatém na kyslík, dochází k jeho snížení, když benzoylperoxid zavádí kyslík do pórů. Méně bakterií (a čistší póry) znamená méně pupínků. Benzoylperoxid však může narušit rovnováhu vaší pokožky a vést k jejímu přesušení.

Síra je další účinnou složkou na akné. Síra funguje tak, že vysušuje vrchní vrstvu pokožky a snadno ji odlupuje od povrchu obličeje. To pomáhá udržovat póry neucpané a podporuje růst nových vrstev pokožky. Má také antibakteriální vlastnosti, které mohou pomoci bojovat proti přetrvávajícím bakteriím na kůži.

 

Podtrženo, sečteno

Navzdory tomu, kolik ingrediencí je popsáno výše, tento seznam je opravdu pouze smítko toho, co je dostupné v celém kosmetickém odvětví. Je tedy důležité být opatrný při výběru produktů a složek, které používáte, protože každý z nich má jiné použití a vedlejší účinky. 

Začněte tím, že určíte svůj typ pleti. To vám pomůže určit nejvhodnější a nejúčinnější přísady pro vaši pleť a cíle. Když začnete vybírat a zavádět nové přísady do své pokožky, dělejte to pomalu a individuálně, abyste mohli sledovat reakci pokožky na nepříznivé účinky. 

I když můžete dobře reagovat na dvě složky samostatně, jejich vrstvení na kůži v podstatě kombinuje složky, které by mohly způsobit nežádoucí vedlejší účinky.

Účinné látky jsou jak na předpis, tak i volně prodejné, ale nenechte se tím zmást a nemyslete si, že produkty, ke kterým máte přístup bez lékařského předpisu, nemohou způsobit reakci. Ve skutečnosti se mohou volně prodejné produkty značně lišit ve své síle, a to v rozmezí od 1 % do 12 % nebo více v závislosti na složce. 

Pokud my používáme aktivní látky, tak opravdu v nízké koncentraci a má to svůj důvod. Vyšší procento hned neznamená lepší účinek. Naše produkty jsou sestavovány tak, aby se mohly používat dlouhodobě a zároveň nenarušovaly přirozenou kožní bariéru. 

 

https://www.cosmeticsinfo.org/alpha-hydroxy-acids

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5579659/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3583892/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3583886/

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1524-4725.2008.34176.x

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12553851/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2699641/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17147561/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7633944/

https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/Benzoyl-peroxide#section=Wikipedia

https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/sulfur-for-acne#takeaway

 

 

 

 

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení