Téma akné

 

Akné, jeden z nejrozšířenějších kožních problémů nejen v období puberty, ale také v dospělosti. Akné se objevuje zejména na místech, kde je nejvíce mazových žláz – tedy obličej, ramena, záda, hruď, v podpaží nebo na hýždích. Akné může být zánětlivé nebo nezánětlivé, případně se může objevit i kombinace obojího. Při některých typech akné si můžeme pomoci i sami, ale závažnější případy vyžadují návštěvu dermatologa.

 

Příčin, proč se akné tvoří, může být hned několik:

 

  • nadměrná produkce kožního mazu (výraznou roli hraje genetika)

  • hormonální nerovnováha

  • bakterie (např. nemyté štětce na makeup, příliš dlouho používané ložní prádlo, dotýkání se obličeje špinavýma rukama)

  • zarostlé folikuly

  • menstruační cyklus

  • špatná životospráva (nevyvážený jídelníček, stres, kouření, nedostatečný pitný režim)

  • nadměrné pocení díky fyzické zátěži

  • pobyt v prašném a horkém prostředí

  • některé léky

 

 

 

Základem v boji proti akné je určení typu pleti a akné. Podtypy akné zahrnují:

 

  • černé komedony (otevřené)

  • bílé komedony (uzavřené)

  • červené (zanícené)

 

NEZÁNĚTLIVÉ AKNÉ 

Nezánětlivé akné zahrnuje černé a bílé komedony – obvykle nezpůsobují otoky. Černé a bílé komedony vznikají, když jsou póry ucpány kombinací kožního mazu a odumřelých buněk pokožky. U černých zůstává horní část póru otevřená a výsledkem je charakteristická černá barva viditelná na povrchu. U bílých se horní část póru uzavírá.

 

ZÁNĚTLIVÉ AKNÉ

Zánětlivé akné zahrnuje červené oteklé pupínky. Ačkoliv kožní maz a odumřelé kožní buňky přispívají k zánětlivému akné, mohou hrát roli při ucpávání pórů i bakterie, které můžou způsobit infekci hluboko pod povrchem kůže. Papuly jsou tvrdé ucpané póry, které jsou jemné na dotek a kůže kolem je obvykle růžová. Pustuly jsou na rozdíl od papulí naplněny hnisem, hrbolky vycházejí z kůže, jsou obvykle červené barvy a často mají žluté nebo bílé hlavy. Uzlíky se při dalším podráždění zvětšují a jsou na rozdíl od papul a pustul hlouběji pod kůží. Cysty jsou kombinací bakterií, kožního mazu a odumřelých kožních buněk a jsou hlouběji pod povrchem než uzlíky – jedná se o největší formu akné a obvykle výsledkem závažné infekce. Návštěva dermatologa je již více než nutná. Výsledkem tohoto typu akné je nejpravděpodobnější jizva.

 

 

Tipy, jak bojovat s akné:

 

  • Nejmírnějším typem jsou tedy černé a bílé komedony. Fungují na ně skvěle především retinoidy a kyselina salicylová.

  • Základním krokem v péči o pleť u akné a celkově je pravidelné čištění pleti vhodnou kosmetikou. Pleť se má čistit 2x denně, a to ráno a večer – pro zvolení správného produktu pro vás si můžete počíst tento článek: https://www.renovality.cz/blog/pece-o-plet-krok-po-kroku

  • Správný režim péče o pleť pomáhá udržovat pokožku zdravou a zabraňuje vzniku akné. Jednou týdně zařaďte do péče JEMNÝ peeling, abyste se zbavili odumřelých buněk pokožky.

  • Důležitou součástí péče o aknetickou pleť jsou hydratační produkty. Jedny z nejdůležitějších jsou přípravky obsahující SPF, které zabrání vzniku pigmentací, rozšířených pórů a předčasnému stárnutí pleti.

  • Přes den si dávejte pozor, abyste se nedotýkali obličeje špinavýma rukama.

  • Pečlivě vybírejte produkty vhodné pro vaši pleť a ne menší pozor si dávejte při výběru makeupu.

  • Vymačkávání pupínků nechte spíše na kosmetičce. Také si jednou za měsíc dopřejte u kosmetičky celkové profi ošetření.

  • Dbejte na vyváženou stravu a přísun vitamínů a minerálů. Vztah stravy a akné není úplně jasný a stále se o něm diskutuje. Jedno je ale jisté – vztah mezi stravou a akné je úzký. Jak říká zakladatel moderní medicíny Hippokrates: „Nechť je tvé jídlo tvým lékem a tvůj lék nechť je tvým jídlem“. Jediné, co můžu doporučit je, aby byla strava vyvážená a tělo mělo dostatek vitamínů a minerálů. Existují studie, že akné může způsobovat nadměrné množství mléčných výrobků, jednoduchých cukrů a fastfoodů v jídelníčku. POZOR! Nadmíra! Určitě to neznamená, že by se měly mléčné výrobky a cukry z jídelníčku úplně vyřadit – tedy pokud tak nedoporučí lékař. Co se týká doplňků stravy, tak určitě zinek, omega 3 mastné kyseliny (skvělá je jejich kombinace se zinkem) nebo zelený čaj (přírodní antioxidanty v něm podporují dosáhnout normální, zářivé pleti) a taky vitamín D.

  • Pitný režim udržuje vaše tělo a pokožku dobře hydratovanou. Měli byste denně vypít 300-400 ml čisté vody na 10 kg tělesné hmotnosti.

  • Nezapomeňte, že stresové situace se můžou na naší pleti projevit taktéž. Stres je častým spouštěčem akné. Proto obohaťte svůj denní rituál poslechem hudby, hýbejte se, cvičte, meditujte, zkuste nové koníčky. Zkrátka věnujte se sami sobě tak, abyste upustili páru.

  • Dostatečný a kvalitní spánek – regenerace nervového systému, snížení stresu, podpora imunity… asi není třeba se dále vyjadřovat. Určitě jste někdy zaregistrovali, že se vám pleť ze dne na den změnila a vypadala hůře například po propařené noci. :-) 

 

 

 

 

Produkty Renovality vhodné na aknetickou pleť:

 

ODLIČOVACÍ SÉRUM - čištění pleti

LEVANDULOVÁ A HEŘMÁNKOVÁ VODA - dočištění pleti, hydratace během dne, zklidnění

HYALURONOVÉ SÉRUM - základ pod každý olej ráno i večer – zajišťuje hydrataci a je pro všechny typy pleti

PLEŤOVÝ OLEJ S RETINOLEM - výše zmíněné retinoidy mají příznivý vliv při boji s akné – více se dozvíte v tomto článku https://www.renovality.cz/blog/zazrak-jmenem-retinol/

TEA TREE - lokálně na pupínky

 

Oleje dle typu pleti a našich zkušeností:

 

MASTNÁ PLEŤ: Hroznový olej, Vlašský olej, Bezový olej, Rakytníkový olej, Squalan, Hydro renobooster

SUCHÁ PLEŤ: Rakytníkový, Moringový (hlavně fleky po akné), Višňový, Třešňový olej, Bezový olej, Šípkový olej, Arganový olej, Acai sérum, Squalan, Hydro renobooster

SMÍŠENÁ PLEŤ: Okurkový, Švestkový, Rakytníkový, Bezový olej, Čajovníkový olej, Acai sérum, Squalan, Hydro renobooster

 

Tip: Acai sérum, Squalan a Hydro renobooster jsou nejvhodnější pro denní péči, jako další krok následuje SPF. Zbytek olejů doporučuji vyzkoušet, kdy vám budou sedět.

 

Doplňky stravy:

 

VLASY, KŮŽE, NEHTY

ZELENÝ ČAJ

ACEROLA MAXIMAL

VITAMÍN D

 

 

Akné je zkrátka složité téma. Tohle jsou ale úplné základy, které byste měli vědět, pokud aknetickou pleť vlastníte. Boj s akné vyžaduje také trpělivost a pravidelnost. Věřím, že po splnění výše zmíněných bodů či po konzultaci s odborníkem se vám pleť odvděčí. Mějte ale na paměti, že jakkoliv hrozné vám akné na sobě samém připadá, tak okolí to tak tragicky nevidí. Okolí zaujme primárně to, co z vás vyzařuje – proto hlavu vzhůru a nenechte si znepříjemnit život pupínky. :-)