Péče o pleť krok po kroku

 

Péče o pleť je záležitost, kterou bychom měli provádět pravidelně každý den. Ať už se jedná o čištění nebo následné ošetření. I přes to, že si některé z vás mohou říct, že se přece nemalujete a nemáte jakýkoliv problém s pletí, tak tomu tak nemusí být napořád. Záleží samozřejmě i na genetice, ale to, jak se o sebe staráme právě teď, nejen co se týká péče o pleť, se projeví do budoucna. Proto věnovat své pleti 15 minut denně je opravdu na místě.

Tento článek slouží ke kompletnímu přehledu, jak ve skincare postupovat krok po kroku, jak pleť čistit a vrstvit produkty během následné péče. Pojďme tedy rovnou na to.

 

Povrchové čištění pleti

Slouží nejen k odličování makeupu, ale také odstranění jiných nečistot jako je pot, maz či prach. Ano, i během noci, kdy spíte, se vám na pleti usadí nečistoty, proto nezapomínejte čistit i ráno. Povrchovým čištěním začínáme každé ošetření a přípravky na čištění, stejně jako pro následnou péči, volíme dle typu pleti. Pokud si nejste jisté, jaký typ pleti vlastníte, doporučuji zajít si ke kosmetičce, která vám jistě ráda poradí, případně si můžete u nás udělat tento rychlo dotazník, který vám typ pleti, který pravděpodobně máte, vyhodnotí: https://quiz.tryinteract.com/#/5ea0383b8bbf9d0014140716

 

Správné čištění ráno i večer je základem soustavné péče o pleť. Čištění provádíme tamponkem, aniž pleť vytahujeme nebo řasíme a čistíme tak dlouho, až je tampon úplně čistý.

 

Druhy čistících přípravků:

  • Pleťová mléka – tekuté emulze typu olej ve vodě nebo emulze typu voda v oleji a smíšené emulze. Lehce a jemně pleť vyčistí bez odstraňování přirozených olejů z pleti.
  • Čistící oleje – jsou hydrofilní, tedy schopné zadržovat vodu. Jsou obzvlášť vhodné pro pleť citlivou. Podporují ozdravnou regeneraci buněk a působí na tvorbu kožního mazu.
  • Čistící pěny, gely a emulze – tyto přípravky ve spojení s vodou vytváří lehkou emulzi, která se smývá vodou. Některé mohou i lehce exfoliovat (záleží na složení).
  • Micelární vody – roztok, jehož základní složkou je voda, do níž jsou přidány drobné aktivní částice – micely. Nejsou vhodné pro pravidelné a dlouhodobé řešení čištění pleti. Velmi časté používání může vést k vysoušení pleti, narušení přirozeného filmu pokožky a její ztenčování. Po použití micelární vody určitě pleť omyjte vodou.
  • Pleťové vody – slouží k dočištění, tonizaci a osvěžení pleti.

 

Přípravky dle typu pleti:

  • Suchá pleť – čistící olej, pleťové mléko, pleťová voda
  • Mastná pleť – čistící olej, pleťové mléko, čistící pěna, gel, pleťová voda
  • Smíšená pleť – podle typu pleti přípravky vhodně nakombinovat
  • Normální pleť – jakýkoliv přípravek na tukovém základě podle snášenlivosti

 

 

 

Postup povrchového čištění pleti:

  1. Na navlhčenou pleť aplikujete rozprašovačem Odličovací sérum, prsty promasírujete, tím rozpustíte nečistoty. Odličovací sérum můžete použít i pro odlíčení očí. Pokud vám stačí pouze čistící olej, opakujete postup, dokud nebude tampon čistý.
  2. Jinak po použití čistícího oleje už sáhnete po mléku/gelu/pěně či zkrátka takové emulzi, která vám vyhovuje. Aplikujete na pleť krouživými pohyby a opět stáhnete tamponkem, houbičkami nebo žínkou.
  3. Pro dočištění pak aplikujete pleťovou vodu, kterou si zvolíte dle typu pleti a zbavíte se zbytků nečistot. Tímto je pleť důkladně očištěna a můžete pokračovat v následné péči.

 

Pleťový peeling

Za pomocí peelingu jsou odstraňovány odumřelé buňky z povrchu kůže. Tím se vyrovná kožní povrch a pleť lépe vstřebává výživné látky a vitamíny, které jsou obsaženy v pleťových maskách, krémech nebo olejích.

Záleží na druhu peelingu, který vlastníte, ale peeling na obličeji neprovádějte více jak jednou do týdne. Častějším používáním může dojít k narušení ochranné kožní bariéry a tím k podráždění pleti nebo třeba vzniku ekzému.

 

Pleťové masky a zábaly

Masky patří mezi účinné kosmetické úkony a patří k závěrečným úkonům kosmetického ošetření. Roztíráme ji po celém a obličeji a krku, případně dekoltu. Při aplikaci masky zůstává kůže v okolí očí a rtů volná.

Masky dělíme podle konzistence na krémové, pěnové, gelové, v pevné formě, práškové a alginátové.

Podle účinku na výživné, regenerační, hydratační, tonizační, zklidňující, protizánětlivé, adstringentní, dezinfekční, čistící, osvěžující a bělící.

Můžou se také nakombinovat dvě masky dle stavu pleti na daná místa – např. výživa + hydratace, protizánětlivá + klidnící.

 

 

 

Závěrečné ošetření a vzhled jednotlivých typů pleti

Závěrečné ošetření, tedy použití sér, olejů, krémů, už záleží jen a pouze na vašem typu pleti a jejich aktuálních potřebách. Jedno je ale jisté – kosmetické produkty nanášíme dle konzistence od nejřidší po nejhustší, tedy začínáme séry, pokračujeme oleji a zakončujeme krémy.

 

Normální pleť – považujeme ji za ideální, většinou snese všechny kosmetické přípravky. Mazové žlázy produkují přiměřené množství mazu, póry jsou jemné, nezřetelné, pleť má sametově hebký povrch a je jemně narůžovělá. Vlhkost a pružnost pokožky jsou vyvážené. Pleť je na dotek jemně napjatá.

Smíšená pleť – je v T-zóně (čelo, nos, brada) promaštěná. Vyskytují se zde černé, bílé a zanícené komedony. Periferie (okrajové části) jsou v kombinaci mastná – normální nebo mastná – suchá. Promaštění je nestejnoměrné a příčinou je nerovnoměrná činnost mazových žláz. Smíšený typ pleti je nejčastější případ. Je náročnější na ošetřování.

Suchá pleť – působí na pohled jako velmi tenká, křehká, bledá. Nemá žádný mastný lesk, což svědčí o tom, že mazové žlázy nepracují dostatečně. Je méně odolná, protože má tenkou rohovou vrstvu, tím větší sklon k citlivosti. Velmi nepříznivě působí na tuto pleť negativní vlivy, jako je UV záření, mráz, klimatizace, vítr. Tato pleť nejrychleji stárne, to znamená, že o ni musíme dobře pečovat a chránit ji.

Mastná pleť – má charakteristické znaky, jako je zvýšená činnost mazových žláz a produkce zrohovatělých buněk, rozšířené póry a silnější rohová vrstva. Mastná pleť má sklon k tvorbě bílých, černých komedonů a zánětlivých procesů vůbec. Mastná pleť může být bez komedonů nebo s komedony. Někdy může reagovat citlivě až alergicky, proto jí věnujeme zvýšenou péči jak v oblasti hygieny, tak životosprávy.

Citlivá pleť – s citlivostí se můžeme setkat u všech typů pleti a u nejrůznějších věkových kategorií. Citlivá pleť reaguje nepřiměřeně na různé podněty – mechanický dotek, kosmetické přípravky, vodu, zevní vlivy (slunce, vítr, mráz). Reakce pleti se projeví zčervenáním, otokem, pálením nebo svěděním. Citlivá pleť vyžaduje zvláštní péči a ochranu především před vnějšími vlivy.

Stárnoucí pleť – proces stárnutí závisí na typu pleti. Stárnutí je řízeno vlivy dědičnými, hormonálními a vlivy vnějšího prostředí. Stárnoucí pleť má tenkou pokožku, mizí kolagenní a elastická vlákna. Barva pleti je bledší, objevují se různé hyperpigmentace, změny v ochlupení a rozložení tuku. Typickým projevem jsou vrásky. Stárnutí nejrychleji ukážou oči, krk a ruce. Správným ošetřováním a pravidelnou kosmetickou péčí můžeme tento proces zpomalit.

 

Jaké produkty pro který typ pleti zvolit z našich přípravků? O tom se s námi poraďte individuálně prostřednictvím sociálních sítí, emailu nebo jednoduše vyplňte tento dotazník: https://www.renovality.cz/dotaznik/

 

Jak jdou tedy jednotlivé kroky po sobě?

 

1. Odličovací sérum

2. Pleťová voda

3. Pleťový peeling (jednou týdně)

4. Pleťová maska (jednou týdně)

6. Hyaluronové sérum

7. Olej dle typu pleti

8. SPF (pouze ráno)

 

 

Doufám, že je vám tímto článkem jasnější, jak v ošetření postupovat. Možná i dle popisu typů pleti jste si už jistější, kam tu vaši zařadit. A pokud ne, udělejte si čas na návštěvu kosmetičky. Znát svoji pleť a její potřeby je základem na cestě za krásnou pletí. Pak už jen vybrat vyhovující kosmetiku a pravidelně se své pleti věnovat. ♥