Rosacea/růžovka

 

Je chronické, ale léčitelné onemocnění, které postihuje především centrální část tváře. Rosacea patří mezi velmi časté onemocnění kůže, které postihuje obě pohlaví, častěji však ženy. První příznaky se začínají objevovat cca po dovršení 30. roku života.

 

Rozlišujeme čtyři stádia růžovky:

  1. typ – začervenání tváře, nejběžnější ze čtyřech typů, postihuje více jak 75% lidí s rosaceou

  2. typ – hrbolky (papuly) nebo vřídky (pustuly) – objevují se a mizí spolu s červenými fleky

  3. typ – zhrubnutí pokožky – přebytečné tkanivo často vede k zvětšení nosu a vzniku nepravidelných povrchových výrůstků (podobných hrbolkům)

  4. typ – vodnaté či krví podlité oči – slzení, pálení, opuch víčka, opakovaný výskyt ječmenu v oku

 

Nástup růžovky je velmi nenápadný. Může se projevovat štípáním, pálením, případně pocity spojenými s hypersenzitivitou pleti. V začátcích se projevuje začervenáním. To se projeví na nose, bradě, čele či lících, například při bouřlivých ekzémech, při konzumaci horkých nápojů nebo po opalování.

Změny jsou zpočátku přechodné, ale časem je začervenání výraznější a trvalejší, viditelné začínají být i krevní cévky, tzv. teleangietázie.

Druhé stádium onemocnění je středně těžká zánětlivá forma – když se na neustále zánětlivé kůži objevují pupínky. Jejich obsah může být sterilní nebo může obsahovat bakteriální formu.

Ve vyšších stádiích onemocnění se můžou tvořit větší uzly, abscesy, zhrubnutí kůže a zvětšování mazových žláz. To vede k zesílení kůže, které lékaři nazývají „phyma“. Tento proces může vyvolat zvětšení nosu. Až 60% pacientů trpí růžovkou a má problémy i s oči, což se projeví zánětem spojivek.

Příčiny vzniku růžovky nejsou přesně známé, existují různé teorie o jejich původu, které se odvíjejí především od jejich primárních vnějších příznaků.

 

K rizikovým faktorům patří:

  • porucha imunitního systému – jednou z primárních reakcí při poruše imunitního systému je zánět, což může vést k potenciální příčině vzniku růžovky

  • porucha nervového systému – nervový systém je úzce spojený s cévním systémem při vytváření typických příznaků, což naznačuje, že vznikající začervenání a záněty můžou být součástí toho samého procesu

  • porucha krevních cév ve tváři – pobyt na slunku a vystavování pokožky ultrafialovému záření vede k tvorbě rostoucího faktoru krevních cév

  • přítomnost mikrobů a roztočů Demodex – na lidské tváři se vyskytuje více parazitů, u lidí s rosaceou jsou ale přemnožené roztoče Demodex. Nadměrný počet roztočů Demodex může u lidí s rosaceou vyvolat imunitní reakci nebo že zápal může být způsobený určitými bakteriemi spojenými s roztoči.

 

Spouštěče:

  • sluneční záření – nejčastěji spouštějící faktor. Chraňte se před slunečním zářením, používejte ochranný faktor, kšiltovky nebo klobouky a sluneční brýle.
  • stres – úzkost, obavy a stres se mohou odrazit na stavu vaší pleti
  • počasí a teplota – střídání chladného a teplého počasí, silný vítr, ale i prostředí, ve kterém se právě nacházíte nejčastěji. Taktéž horkou koupel, sauny nebo kryokomory byste měli omezit, případně úplně vynechat.
  • strava a nápoje – pozor byste měli dávat především na horké nápoje, alkohol, kofein, příliš kořeněná a pikantní jídla
  • zdravotní stav – někdy může začervenání způsobit i vysoký krevní tlak, chronický kašel nebo návaly tepla v menopauze
  • kosmetika – při růžovce na pleť negativně působí mechanické poškození kůže, škrábání, drhnutí nebo tření tváře, používání peelingu. Začervenání mohou zhoršovat i dráždivé kosmetické výrobky, např. mýdlo, pleťové vody s obsahem alkoholu, lak na vlasy, mastné krémy nebo aromatické spreje.
  • intenzivní cvičení – ideální je zvolit sport, při kterém si kontrolujete intenzitu a tempo. Díky tomu budete moci regulovat prokrvení a pocení.

 

Stanovení diagnózy je výhradně v rukách kožního lékaře a je založené na anamnéze projevu a na aktuálním klinckým obrazem nemoci. Mezi typické příznaky růžovky, které ji od většiny kožních chorob odlišuje, patří výskyt trvale rozšířených krevních cév.

Na každé stádium onemocnění existuje účinný způsob léčby. Když vezmeme v potaz genetickou predispozici, tak se rosacea nedá vyléčit úplně, dá ale však perfektně držet pod kontrolou.

 

Vhodná starostlivost o pleť s růžovkou:

Velmi dobrými pomocníky jsou květinové vody (hydroláty). Vhodnými druhy pro použití eliminace růžovky je levandule nebo heřmánek římský, které jsou známé svými antibakteriálními a zklidňujícími vlastnostmi.

Rostlinné oleje a másla jsou vhodné takové, které mají schopnost efektivně posilovat kožní bariéru. Kvůli vysokému obsahu esenciálních mastných kyselin a fytosterolů jsou velmi vhodné rostlinné oleje z bobulovitých plodů (rakytník pocházející ze semen, ne z dužiny, malina, brusinka, černý rybíz), dále opunciový a arganový olej, z másel dáváme přednost bambuckému. Pro ošetření růžovky se dále hodí šípkový olej, který má navíc ideální poměr esenciálních mastných kyselin a představuje skvělý přirozený zdroj tretinoinu, látky používané k léčbě růžovky v klasické dermatologické praxi.