Esenciální oleje

 

Esenciální oleje jsou často používány v aromaterapii, což je forma alternativní medicíny, která využívá výtažky z rostlin k podpoře zdraví a pohody. Aromaterapie určitě nevyléčí daný problém, ale může pomoci ve snaze vyrovnat se s příznaky.

Esenciální oleje jsou sloučeniny extrahované z rostlin, které zachycují vůni a chuť rostliny neboli „esenci“. Vznikají destilací (párou/vodou) nebo mechanickými způsoby, jako je lisování za studena. Způsob výroby olejů je důležitý, protože éterické oleje získané chemickými procesy nejsou považovány za pravé éterické oleje.

Esenciální oleje mají mnoho využití. Spoustu lidí je používá k provonění svých domovů nebo například k osvěžení prádla. Používají se také jako přírodní vůně v kosmetice a vysoce kvalitních přírodních produktech. A co víc, bylo zjištěno, že by mohly poskytnout bezpečnou a ekologickou alternativu k umělým repelentům proti komárům.

Vůně z esenciálních olejů mohou stimulovat oblasti našeho limbického systému, což je část našeho mozku, která hraje roli v emocích, chování, čichu a dlouhodobé paměti. Je také zajímavé, že limbický systém se výrazně podílí na vytváření vzpomínek, což vysvětluje, proč nám známé vůně mohou vyvolat vzpomínky nebo emoce.

 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2917081/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15157428/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23072843/

 

Druhů esenciálních olejů existuje spoustu, z nichž každý má vlastní jedinečnou vůni a potencionální přínosy pro daný problém.

Zde jsou některé z nich:

 

  • Úzkost a stres: levandule, neroli, mandarinka, bergamot

  • Problémy se spánkem: levandule, heřmánek, ylang, jasmín, majoránka, bergamot

  • Menstruační a menopauzální problémy: černý pepř, grapefruit, zázvor, pelagórie, šalvěj

 

 

 

Zde je pohled na důkazy týkajících se některých běžných zdravotních problémů, k jejichž léčbě byly použity éterické oleje a aromaterapie:

 

STRES A ÚZKOST

Odhadem 43% lidí, kteří mají stres a úzkost, používá nějakou formu alternativní terapie, která pomáhá zmírnit jejich příznaky.

Počáteční studie ohledně aromaterapie byly celkem pozitivní, mnohé opravdu ukázaly, že některé vůně esenciálních olejů můžou vedle tradiční léčbě fungovat.

Je však těžké provádět zaslepené studie a vyloučit předsudky. Mnoho recenzí na účinky éterických olejů na zmírnění stresu a úzkostí bylo proto neprůkazných.

 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26473822/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22849536/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21309711/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10962794/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20614803/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10962794/

 

BOLEST HLAVY A MIGRÉNA

Nedávné studie vypozorovaly snížení bolesti hlavy po aplikaci máty peprné a levandulového oleje na kůži.

Dále nasvědčuje, že aplikace směsi heřmánku a sezamového oleje na spánky může pomoci při bolesti hlavy a migréně – tradičně se používá v Persii.

 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8805113/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22517298/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25238714/

 

SPÁNEK A NESPAVOST

Jedna recenze zkoumala 15 studií o éterických olejích a spánku. Většina studií ukázala, že vůně levandulového oleje měla pozitivní účinky na spánkové návyky.

 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24720812/

 

 

Jak správně vybrat esenciální oleje

Vzhledem k tomu, že se jedná o produkty z neregulovaného odvětví, může se kvalita a složení esenciálních olejů velmi lišit. Při výběru mějte na paměti následující tipy:

 

  • Čistota – najděte olej, který obsahuje pouze aromatické rostlinné sloučeniny bez přísad nebo syntetických olejů. Čisté obvykle ve složení uvádí botanický název rostliny.

  • Kvalita – skutečné esenciální oleje jsou ty, které byly extrakčním procesem změněny nejméně. Vybírejte oleje bez chemikálií, které byly extrahované destilací nebo mechanickým lisováním za studena.

  • Reputace – samozřejmě hraje roli také pověst s zkušenosti s danou značkou.

 

Bezpečnost použití

Některé oleje, zejména s vysokým obsahem fenolů, mohou způsobit podráždění a neměly by se na pokožku používat, aniž by byly kombinovány se základním olejem – jedná se například o skořici.

Před použitím esenciálního oleje byste si měli udělat nejdříve test na malé pokožce těla. Pokud nedojde do 24 hodin k žádné reakci, můžete daný produkt bez problému používat. Pokud pocítíte během 24 hodin nepříjemné pocity, okamžitě si místo omyjte mýdlem a teplou vodou. Někdy může být daný olej na vás příliš silný – v takovém případě můžete naředit 10 kapek esenciálního oleje a 1 polévkovou lžíci nosného oleje, kterým může být například olej jojobový, z pšeničných klíčků, arganový,...

Polykání esenciálních olejů se nedoporučuje, protože by to mohlo být škodlivé, v některých dávkách i smrtelné.

Velmi málo studií zkoumalo bezpečnost esenciálních olejů pro těhotné a kojící, proto se obvykle doporučuje vyhýbat se jim. I tak ale existují některé, co jsou považovány za bezpečné pro použití během prenatálních masáží nebo metodou difuzéru. Pokud máte zájem používat esenciální oleje během těhotenství, promluvte si o tom před použitím s vašim lékařem či porodní asistentkou.

 

Pohodový den přeje Renovality