9 jednoduchých kroků, jak snížit stres

Stres, každý ho známe a potýkáme se s ním denně. Někdo ho má více, někdo méně. Každý se se stresem umí vypořádat jinak. A co si budeme, asi už každý z nás zažil, že stresové období kolikrát odnese i naše pleť. Pojďme se podívat na několik bodů, které sice nevyřeší problém, s nímž se potýkáte, ale umožní vám se situací lépe pracovat:

 

1. Jezte správně

Míra stresu a správná strava spolu úzce souvisí. Když prožíváme stres, často zapomínáme dobře jíst a uchýlíme se ke konzumaci sladkých a tučných svačinek pro povzbuzení. To nám v závěru ale moc nepomůže, spíše naopak.

Snažte se vyhnout sladkým svačinám a plánujte si jídlo dopředu. Ovoce a zelenina jsou vždy dobrou volbou a například ryby s vysokým obsahem omega-3 mastných kyselin prokazatelně snižují příznaky stresu. Za řeč stojí také heřmánek, kurkuma, vysokoprocentní čokoláda nebo jogurt.

 

2. Hýbejte se/pravidelně cvičte

Lidské tělo bylo stvořeno k pohybu. Cvičení nutně neznamená posilování v posilovně nebo trénink na maraton. Najděte si zkrátka takovou pohybovou aktivitu, která vás baví, a ještě lépe aktivity střídejte.

Okamžitou úlevu ve stresové situaci může nabídnout i krátká procházka po kanceláři nebo pouhé vstávání a protažení během přestávky v práci. Rozproudění krve uvolňuje endorfiny a může zlepšit náladu téměř okamžitě.

 

3. Dbejte na kvalitní spánek

Je dobře známo, že stres může zhoršit kvalitu spánku. Nedostatek spánku je bohužel také klíčovou příčinou stresu. A pak už je to začarovaný kruh, který ovlivňuje naše každodenní fungování.

Zaměřte se na to, abyste spali minimálně sedm hodin. Vypněte televizi dříve, ztlumte světla a dopřejte si čas na odpočinek, než půjdete spát. Může to být nejúčinnější prostředek proti stresu na našem seznamu.

Před spánkem můžete zařadit také náš doplněk stravy - Ženská pohoda, který příznivě působí na relaxaci.

 

4. Poslouchejte hudbu

Když se nacházíte ve stresové situaci situaci, zkuste si dát pauzu a poslechnout si relaxační hudbu, případně si pusťte tu píseň, která vás vždycky zvedne ze židle. Poslouchání hudby, kterou máte rádi, má pozitivní vliv na mozek a tělo, může snižovat krevní tlak a kortizol, hormon spojený se stresem.

Pokud ale nemáte na hudbu zrovna příliš náladu, zkuste poslouchat zvuky oceánu nebo přírody. Může to znít kýčovitě, ale mají podobné relaxační účinky jako hudba.

 

5.Promluvte si o tom s někým blízkým

Pokud se cítíte ve stresu, zavolejte příteli nebo někomu blízkému a promluvte si o svých problémech. Dobré vztahy s přáteli a blízkými jsou důležité pro zdravý životní styl.

 

6. Smějte se

Smích uvolňuje endorfiny, které zlepšují náladu a snižují hladinu stresových hormonů. Smích oklame váš nervový systém a budete se cítit šťastnější. Vykládejte vtipy, podívejte se na zábavná videa, komedii, zkrátka cokoliv, co vás zaručeně rozesměje. Ne nadarmo se říká, že smích je lék na vše.

 

7. Pijte čaj

Místo kávy nebo energetických nápojů zkuste zelený čaj. Má méně než polovinu kofeinu než káva a obsahuje zdravé antioxidanty, stejně jako theanin, aminokyselinu, která má uklidňující účinek na nervový systém.

Pokud vám pití zeleného čaje příliš nelahodí, můžete mrknout i na náš doplněk stravy - Zelený čaj.

 

8. Všímejte si světa okolo sebe

Odložte mobil a vnímejte daný okamžik. Místo hlavy sklopené do mobilu vnímejte své okolí.

Většina těchto tipů poskytuje okamžitou úlevu, ale existuje také mnoho změn životního stylu, které mohou být z dlouhodobého hlediska efektivnější. Pojem „všímavost“ je velkou součástí meditativních a somatických přístupů k duševnímu zdraví a v poslední době se stal populárním.

Od jógy a tai chi po meditaci a pilates - tyto systémy zahrnují fyzická a duševní cvičení, která zabraňují tomu, aby se stres stal problémem.

 

9. Zaměřte se na dýchání

Rada „zhluboka se nadechněte“ se může zdát jako klišé, ale pokud jde o stres, má obrovský význam. Buddhističtí mniši si byli po staletí vědomi záměrného dýchání během meditace.

Zatímco mělké dýchání se stresem nijak nehne, hluboké dýchání okysličuje krev, pomáhá vycentrovat tělo a čistí mysl.

 

 

Stres je nevyhnutelnou součástí života, ale to neznamená, že byste ho měli ignorovat. Příliš mnoho neléčeného stresu může způsobit potenciálně vážné fyzické a duševní zdravotní problémy. Dobrou zprávou je, že v mnoha případech je stres zvládnutelný. S trochou trpělivosti a několika užitečnými strategiemi můžete míru stresu opravdu snížit a žít tak kvalitnější život.