Spánek a pleť

 

Line Art Positive Quote Instagram Post (12)Spánek je zásadní pro celkové zdraví a pohodu, a to včetně zdraví vaší pokožky. Když nemáte dostatek spánku, jde to poznat na vaší pleti. Mohou se objevit tmavé kruhy pod očima, vaše pleť může vypadat mdle a unaveně a dokonce se mohou objevit vrásky. Nedostatek spánku může způsobit snížení průtoku krve do kůže, což může vést k zánětu. Může také narušit produkci důležitých enzymů pro obnovení pokožky a snížit hladiny kolagenu a kyseliny hyaluronové v pokožce, které jsou důležité pro udržení mladistvého a plného vzhledu pleti.


Když spíte, vaše tělo snižuje produkci kortizolu. Kortizol je stresový hormon, který dokáže rozkládat kolagen, protein, který udržuje vaši pokožku pevnou a elastickou. Zvýšení kortizolu může vést k prasklinám a dalším kožním problémům.


Výzkum a odborníci naznačují, že dobrý noční odpočinek dokáže s naší pletí zázraky.

Kůže všaK není jedinou částí těla, které prospívá dostatek spánku. Centra pro kontrolu nemocí doporučují, aby dospělí ve věku 18 až 60 let spali alespoň sedm hodin za noc, aby měli co největší přínos pro zdraví.


CDC také poznamenává, že dobrá spánková hygiena může snížit riziko cukrovky typu II, srdečních chorob a problémů s duševním zdravím.

Důvodu, proč spánek nezanedbávat je spoustu a abyste se dostali do postele v rozumnou hodinu, můžete jako motivaci využít zrovna svou večerní skincare rutinu.

 

Jak nedostatek spánku ovlivňuje pokožku

  • Tmavé kruhy pod očima jsou charakteristickým znakem toho, že jedinec může mít spánku nedostatek.
  • Dehydratace - hned nás napadne, že vzniká v důsledku příliš malého množství vody. Avšak dermatoložka Erum N. Ilyas poukazuje na výzkum, který naznačuje, že spánek hraje také roli.
  • Vědci zjistili, že lidé, kteří spali méně než osm hodin denně, byli méně hydratovaní než jedinci, kteří spali dostatečně.
  • Jiné recenzované studie naznačují, že spánek může ovlivnit vzhled pokožky.
  • Malá studie z roku 2020 zahrnující 32 korejských žen ve věku 40 let naznačila, že hydratace pokožky se s nedostatkem spánku postupně snižuje. Elasticita se po šesti dnech spánkové deprivace snížila více než kterákoli jiná vlastnost pokožky.
  • Další studie z roku 2020 uvedla, že narušení spánku může zhoršit růžovku.
  • Existuje mnoho výzkumů, které zmiňují výhody spánku – nejen pro pokožku, ale i celého těla – takže snaha o dostatečné množství spánku, pokud můžete, má obrovské výhody.

 

Večerní skincare

Velmi důležitý krok ke krásné pleti. Jak už asi víte – dvoufázové čištění, sérum, krém, olej. Tedy z našich produktů Odličovací sérum, kterým rozpustíte nečistoty a stáhnete tamponkem. Dále pleť vyčistíte Čisticí pěnou (jemně masírovat alespoň 30 sekund), opláchnete obličej a následně použijete květinovou vodu, kterou pleť dočistíte. Jakmile je pleť dokonale vyčištěna, použijete Hyaluronové sérum (klasické) a dále krém. Konečně se dostávám k naší NOVINCE – Noční krém s retinolem, který vaši skincare posune zase o level výš! Zde je pár důležitých bodů k němu:


• obsahuje Retinyl Sunflowerate v koncentráci 0,2%
• hutnější než krém denní
• je účinný v boji proti stárnutí pleti
• vyhlazuje a vypíná pleť
• napomáhá obnovovat tvorbu buněk v pleti
• zvyšuje tvorbu kolagenu
• je účinný v boji proti akné
• nízkomolekulární kyselina hyaluronová spolu s extraktem z ibišku pleť výborně hydratují
• ma jemnou vůni - přírodní parfemace


Retinol nepoužívejte v těhotenství ani při kojení. Pokud s touto látkou nemáte zkušenosti, zařaďte jej do rutiny pomalu – tedy dvakrát do týdne a postupně navyšujte.
Po krému můžete použít ještě i olejíček. Záleží, co vaše pleť preferuje. :-)

 

 https://www.renovality.cz/hydratacni-nocni-krem-s-retinolem-30-ml/

 

Po večerní skincare následuje spánek

Záleží na tom, v kolik jdete spát, jak dlouho budete spát, ale také na tom, na čem spíte. Vhodné je používat hedvábné povlečení a povlaky na polštáře, zejména pro ty, co bojují s akné nebo citlivou pokožkou. Časté, respektive pravidelné měnění povlečení za čisté už asi nemusím nijak dlouze rozebírat.
Proč hedvábí? Je to proto, že tření bavlny na citlivé pokožce může způsobit další záněty, které zhoršují akné, ekzémy nebo jiné kožní stavy. Bavlna vysává přirozenou mastnotu a bakterie z vašeho obličeje a vlasů a tato špína se noc co noc hromadí na vašem povlaku na polštář a vytváří z vašeho polštáře bakteriální mejdan.
Hedvábné povlaky na polštáře a prostěradla mají tendenci absorbovat méně vlhkosti a nečistot, což snižuje jejich účinek na pokožku náchylnou k akné nebo citlivou pokožku.

Co si z dnešního článku odnést
Někteří dermatologové a recenzované výzkumy zdůrazňují význam spánku pro pokožku. Může pomoci při hydrataci, elasticitě a celkovému vzhledu vaší pokožky.
Hedvábná prostěradla a povlaky na polštáře vám mohou poskytnout větší pohodlí a snížit záněty a vyrážky. Méně absorbují vlhkost a nečistoty a bývají jemnější než bavlněné.
Podtrženo sečteno, dostatek spánku je nezbytný nejen pro zdraví pokožky, ale je také zásadní pro vaši celkovou fyzickou a duševní pohodu.