Podpora imunity v chladných dnech

Jak se počasí ochlazuje a trávíme více času uvnitř, je důležité podniknout kroky k posílení naší imunity a ochraně našeho zdraví. Jedním jednoduchým způsobem, jak toho dosáhnout, je zajistit, abychom měli dostatek vitamínů. Které konkrétní vitamíny se v chladném období plném viróz oplatí doplňovat? Pojďme si je rozebrat:

 

Vitamín C

Vitamín C je silný antioxidant, který pomáhá bojovat proti infekcím a posiluje imunitu. Nachází se v citrusových plodech, jako jsou pomeranče a citrony, stejně tak v paprice, rajčatech, brokolici a růžičkové kapustě.

Vzhledem k tomu, že s podzimním obdobím ubývá spoustě lidem také podíl ovoce a zeleniny v jídelníčku, ubývá s tím ve stravě i dostatek vitamínu C, možná by tedy bylo vhodné zvážit užívání doplňku stravy. Můžete mrknout třeba na naši Acerolu, což je přírodní forma vitamínu C, která má až 20-30 krát vyšší koncentraci vitamínu C, než pomeranč.

 

https://www.renovality.cz/acerola-maximal-200-tobolek/

 

Kromě vitamínu C existují další vitamíny a minerály, které mohou pomoci posílit vaši imunitu, včetně vitamínu D, zinku a selenu. Tyto živiny můžete získat z potravin, jako jsou tučné ryby, houby, vejce, ořechy a semena.

 

Vitamín D

Vitamín D je mikroživina, která je nezbytná pro lidské zdraví. Podílí se na celé řadě biologických procesů, včetně kostního metabolismu, imunitní funkce a buněčného růstu. Vitamín D je syntetizován v kůži působením ultrafialového záření B (UVB) a nachází se také v několika potravinách, jako jsou tučné ryby a vaječné žloutky.

Nedostatek vitaminu D je celosvětově rostoucím problémem, zejména v chladnějších podnebích, kde je méně slunečního záření. I v našich zeměpisných šířkách ho má naprostá většina lidí nedostatek. To může vést k řadě zdravotních problémů, včetně zvýšeného rizika infekcí a autoimunitních onemocnění.

Řada studií prokázala, že vitamín D může pomoci zlepšit funkci imunitního systému. Jedna studie zjistila, že suplementace vitamínu D vedla k významnému zvýšení produkce protizánětlivých cytokinů imunitními buňkami.

 

Pokud sháníte, můžete dát šanci třeba našemu Vitamínu D ve formě tobolek, který je obohacený také přírodním vitamínem C.

 

Zinek

Zinek je základní minerál, který se nachází téměř v každé buňce lidského těla. Hraje zásadní roli v mnoha různých procesech včetně buněčného růstu, metabolismu a imunitních funkcí.

Nedostatek zinku může vést k řadě zdravotních problémů včetně zpomalení růstu, kožních problémů, průjmu a zhoršené imunitní funkce. Předpokládá se, že nedostatek zinku postihuje až 2 miliardy lidí na celém světě.

 

Existuje mnoho způsobů, jak zajistit dostatečný přísun zinku ve vaší stravě. Mezi dobré zdroje zinku patří maso, drůbež, mořské plody, fazole, ořechy a celá zrna. Ale také formou doplňku stravy. Zinek můžete z našich doplňků najít třeba v Renohair Maximal (6,22 mg), Vlasy, kůže, nehty (15 mg).

 

https://www.renovality.cz/vlasy-kuze-nehty-90-tobolek/

 

 

Probiotika

Probiotika jsou živé mikroorganismy, které jsou podobné prospěšným bakteriím, které se přirozeně vyskytují v lidském střevě. Jsou-li přijímány v přiměřeném množství, mohou pomoci obnovit přirozenou rovnováhu střevních bakterií a zlepšit zdraví trávení.

Existují silné vědecké důkazy, které ukazují, že užívání probiotik může pomoci při léčbě řady poruch trávení. Kromě zdraví trávicího traktu bylo prokázáno, že probiotika také posilují imunitní systém, snižují riziko některých typů rakoviny a zlepšují zdraví pokožky.

I když je zapotřebí více výzkumu k plnému pochopení potenciálních zdravotních přínosů probiotik, není pochyb o tom, že tyto živé mikroorganismy nabízejí širokou škálu přínosů pro lidské zdraví. Více se dozvíte v našem článku o střevním mikrobiomu. 

 

Naše RenoProbio Maximal obsahuje 60 miliard CFU v enterosolventních tobolkách, to znamená, že je odolná vůči kyselému prostředí v žaludku, a díky tomu se živé kultury bakterií dostanou v maximální míře do střev.

 

Betaglukan 

Betaglukan je přírodní polysacharid, který si lidský organismus si nedokáže sám vyrobit, proto jej musí získávat stravou. Mezi nejlepší zdroje betaglukanu patří oves, ječmen, houby a cibule.

Betaglukan má řadu pozitivních účinků na zdraví střev. Bylo prokázáno, že stimuluje růst prospěšných bakterií ve střevě a snižuje růst škodlivých bakterií. Betaglukan také zvyšuje produkci mastných kyselin s krátkým řetězcem, které jsou důležité pro udržení zdravých střev.

Imunitní účinky betaglukanu jsou dobře zdokumentovány. Betaglukan prokazatelně zvyšuje tvorbu protilátek a zvyšuje aktivitu přirozených zabíječů. Bylo také prokázáno, že snižuje produkci zánětlivých cytokinů a zvyšuje produkci protizánětlivých. Tyto účinky pomáhají chránit tělo před infekcí a nemocemi.

 

Nabízíme extra silný Betaglukan s mimořádnou čistotou 90% a je také obohacený o přírodní vitamín C.

 

https://www.renovality.cz/betaglukan-90--maximal-s-vitaminem-c-prirodniho-puvodu-90-tobolek--doplnek-stravy/

 

Shrnutí 

Pro silný imunitní systém je třeba nastavit si správný a pestrý jídelníček, mít dostatek zdravého pohybu, spánku, ale není od věci zahrnout také saunování a otužování. Nezapomeňte zařadit také konkrétní suplementy, abyste zůstali zdraví a silní po celou sezónu!