Jak zlepšit svůj střevní mikrobiom?

Naše tělo je plné bilionů bakterií, virů a plísní, což se souhrnně označuje jako mikrobiom. Zatímco některé bakterie jsou spojovány s nemocemi, jiné jsou ve skutečnosti nesmírně důležité pro náš imunitní systém, srdce, tělesnou hmotnost a mnoho dalších aspektů zdraví. V tomto článku si vysvětlíme, co to vlastně střevní mikrobiom je a proč je pro naše zdraví tak důležitý.

 

Co je střevní mikrobiom?

Bakterie, viry, houby a další mikroskopické živé organismy se označují jako mikroorganismy nebo zkráceně mikroby. Triliony těchto mikrobů existují hlavně ve střevech a na kůži. Většina mikrobů ve střevech se nachází v „kapse“ tlustého střeva a označuje se jako střevní mikrobiom. Přestože v nás žije mnoho různých druhů mikrobů, bakterie jsou nejvíce prozkoumané.

V našem těle je více bakteriálních buněk než lidských. Konkrétně zhruba 40 bilionů bakteriálních buněk a pouze 30 bilionů lidských buněk.

V lidském střevním mikrobiomu je až 1000 druhů bakterií a každá z nich hraje v našem těle jinou roli. Většina z nich je nesmírně důležitá pro vaše zdraví, zatímco jiné mohou způsobit onemocnění.

Dohromady mohou tito mikrobi vážit 1–2 kg, což je zhruba váha našeho mozku. Není divu, že je střevní mikrobiom též přezdíván jako „druhý mozek“. Společně fungují jako další orgán v našem těle a hrají obrovskou roli.

 

Jak ovlivňuje naše tělo?

Lidé se vyvíjeli tak, že žili s mikroby miliony let. Bez střevního mikrobiomu by bylo velmi obtížné přežít.

Střevní mikrobiom začne ovlivňovat naše tělo v okamžiku, kdy se narodíme. Nejprve jsme vystaveni mikrobům, když procházíme porodními cestami své matky. Nové důkazy však naznačují, že děti mohou přijít do kontaktu s některými mikroby, když jsou uvnitř dělohy.

Jak rosteme, náš střevní mikrobiom se začíná diverzifikovat, což znamená, že začíná obsahovat mnoho různých typů mikrobiálních druhů. Vyšší diverzita mikrobiomu je považována za prospěšnou pro zdraví.

Je důležité vědět, že jídlo, které jíme, ovlivňuje rozmanitost střevních bakterií.

 

Náš mikrobiom ovlivňuje tělo mnoha způsoby:

  • Trávení mateřského mléka: Některé z bakterií, které jako první začnou růst ve střevech dětí, se nazývají bifidobakterie. Tráví zdravé cukry v mateřském mléce, které jsou důležité pro růst.
  • Trávení vlákniny: Některé bakterie tráví vlákninu a produkují mastné kyseliny s krátkým řetězcem, které jsou důležité pro zdraví střev. Vláknina může pomoci předcházet přibírání na váze, cukrovce, srdečním chorobám a riziku rakoviny.
  • Pomáhá kontrolovat imunitní systém: Střevní mikrobiom také řídí, jak funguje náš imunitní systém. Prostřednictvím komunikace s imunitními buňkami může střevní mikrobiom kontrolovat, jak naše tělo reaguje na infekci.
  • Pomáhá kontrolovat zdraví mozku: Nový výzkum naznačuje, že střevní mikrobiom může také ovlivnit centrální nervový systém, který řídí mozkové funkce.
    Proto existuje řada různých způsobů, jak může střevní mikrobiom ovlivnit klíčové tělesné funkce a ovlivnit naše zdraví.

 

Jak zlepšit svůj střevní mikrobiom?

JEZTE ROZMANITOU ŠKÁLU POTRAVIN
To může vést k různorodému mikrobiomu, který je indikátorem dobrého zdraví střev. Zejména luštěniny, fazole a ovoce obsahují hodně vlákniny a mohou podporovat růst zdravých bifidobakterií.


JEZTE FERMENTOVANÉ POTRAVINY
Fermentované potraviny, jako je jogurt, kysané zelí a kefír - všechny obsahují zdravé bakterie, zejména laktobacily, a mohou snížit množství druhů způsobujících onemocnění ve střevech.


OMEZTE PŘÍJEM UMĚLÝCH SADIDEL
Některé důkazy prokázaly, že umělá sladidla, jako je aspartam, zvyšují hladinu cukru v krvi stimulací růstu nezdravých bakterií, jako jsou Enterobacteriaceae, ve střevním mikrobiomu.


JEZTE PREBIOTICKÉ POTRAVINY
Prebiotika jsou typem vlákniny, která stimuluje růst zdravých bakterií. Potraviny bohaté na prebiotika zahrnují artyčoky, banány, chřest, oves a jablka.


POKUD TO JDE, KOJTE ALESPOŇ 6 MĚSÍCŮ
Kojení je velmi důležité pro rozvoj střevního mikrobiomu. Výzkum ukazuje, že děti, které jsou kojeny alespoň šest měsíců, mají prospěšnější bifidobakterie než ty, které jsou krmeny z láhve.


JEZTE CELÁ ZRNA
Celá zrna obsahují spoustu vlákniny a prospěšných sacharidů, jako je beta-glukan, které jsou tráveny střevními bakteriemi, aby prospívaly hmotnosti, riziku rakoviny, cukrovce a dalším poruchám.


JEZTE POTRAVINY BOHATÉ NA POLYFENOLY
Polyfenoly jsou rostlinné sloučeniny, které se nacházejí v červeném víně, zeleném čaji, tmavé čokoládě, olivovém oleji a celých zrnech. Jsou rozloženy mikrobiomem, aby stimulovaly zdravý růst bakterií.


UŽÍVEJTE PROBIOTICKÝ DOPLNĚK
Probiotika jsou živé mikroorganismy, které mohou pomoci obnovit střevo do zdravého stavu po dysbióze. Dělají to tak, že je „přesetí“ zdravými mikroby.
RenoProbio Maximal obsahuje až 12 živých kultur, 60 miliard probiotických mikroorganismů v denní dávce. Jedná se o enterosolventí tobolky, které jsou odolné vůči kyselému prostředí žaludku a díky tomu se živé kultury dostanou kam mají a v maximální míře do střev.

 

 

Střevní mikrobiom je opravdu široké téma a v dnešním článku jsme si jej ve zkratce vysvětlili a podívali se na pár tipů, jak svůj mikrobiom zlepšit. Poslední výzkumy hovoří o tom, že lidský mikrobiom hraje zcela zásadní roli v našem zdraví. Navíc zdravé střevo = zdravá mysl, proto se o něj nezapomeňte starat!