Co byste měli vědět o celulitidě

 

Celulitida (dermatopanikulóza nebo lipohypertrofie), lidově pomerančová kůže, je spíše estetický problém, ale při jeho úplném zanedbání může způsobit i zdravotní problémy. Jako vážně!

Postihuje většinou ženy, až v 90%, a to bez ohledu na hmotnost, nevyhýbá se však ani mužům. Vyskytuje se převážně v oblastech, kde se ukládá tuk, tedy zadek a stehna. Objevit se může i na břichu nebo pažích.

 

Na vznik celulitidy mají vliv:

  • hormony, převážně výkyvy hladiny estrogenu změkčují a zvláčňují vazivo, což vede ke snadnějšímu usazování tukových buněk. Kritickým obdobím je puberta, těhotenství nebo menopauza. Negativní úlohu hraje i užívání hormonální antikoncepce.

  • dědičnost

  • stav lymfatického systému

  • životní styl – strava, pitný režim, nedostatek pohybu

  • v neposlední řadě uspořádání podkožních buněk. Ty jsou jinak uložené u žen jako u mužů. U žen se mezi kolagenovým vazivem tukové buňky lépe ukládají, hromadí se a vytlačují se proti povrchu pokožky. V těchto místech se tak snižuje průtok krve a lymfy. Následkem toho se vytvářejí výrazné hrbolky. Ženská pokožka je na postihnutých místech tenčí, tuk je na povrchu pokožky viditelnější.

 

Normální pokožka (vlevo) a pokožka s celulitidou (vpravo)

Zdroj: Pinterest

 

 

Rozeznáváme 4 stádia celulitidy:

  1. stádium – celulitida je viditelná po zmáčknutí kožní řasy mezi prsty, v této fázi je celulitida relativně lehce odstranitelná pomocí správné péče

  2. stádium – hrbolky jsou viditelné po zatnutí svalů

  3. stádium – hrbolky jsou viditelné bez ohledu na to, zda stojíte či sedíte, ale i tu se dá dlouhodobou starostlivostí zmírnit projev celulitidy

  4. stádium – už se nejedná o kosmetický, ale o zdravotní problém. Hrbolky jsou výrazné a těžko odstranitelné.

 

Pro potlačení příznaků celulitidy je vždy účinný komplexní přístup. Vyvážená strava, pohyb a masáže. Nevzhledné hrbolky a jamky na zadku, stehnech či jiných partiích těla se dají eliminovat. Existuje množství kosmetických přípravků, přístrojů, doporučení…

 

STRAVA:

Měla by být bohatá na vitamíny (převážně čerstvá zelenina a ovoce), antioxidanty, kvalitní bílkoviny a vápník. Omezit byste měli především jednoduché cukry a alkohol. Dodržovat pitný režim, 2-3 litry tekutin – ideálně čisté, neperlivé vody a neslazených čajů.

POHYB:

Pravidelný pohyb vám pomůže jednak se zbavit přebytečných tukových polštářků, rozproudí krev a lymfu a pomůžete tak z těla dostat toxiny a škodlivé látky, které tvoří pomerančovou pokožku. Další výhodou je, že na zpevněné kůži je celulitida méně viditelná. Vhodná je chůze, plavání, jízda na kole nebo na in-linech, pilates anebo jóga.

MASÁŽE:

Rozproudit lymfu vám pomůže i střídání teplé a studené vody při sprchování. Výborné jsou lymfatické masáže. Pročišťují a obnovují průchodnost lymfatického systému, kterým jsou odváděné škodlivé látky z těla.

TIP:

Podtlakové masáže pomocí silikonových baněk, které v kombinaci s olejíčky zlepšují účinek o 90%, vám pomůžou zmírnit příznaky celulitidy. Máme to odzkoušené, stav pokožky se výrazně zlepšil. Pro viditelný účinek doporučujeme masáž praktikovat 2-3x za týden. Podtlakové masáže nejsou vhodné, pokud trpíte na křečové žíly.

 

Masážní baňky pomáhají na omlazení a zpevnění pokožky. Také vyčistí póry.

 

Pro video jak pracovat s masážními baňkami klikněte ZDE. 

 

 

Olejíčky vhodné na masáž proti celulitidě, které najdete v naší nabídce:

 

Skořicový olej – skořicová silice způsobuje prohřátí pokožky, dochází k rozšíření cév. Vůně skořice uvolňuje napětí a uklidňuje.

CelluO – směs olejů navržená dermatology. Antiseptický a mikrobiální olej, zlepšuje mikrocirkulaci krve tím i viditelně zlepšuje stav pokožky. Nádherně voní.

Kávový olej – je lisovaný ze zelené kávy + má malé % pražené kávy kvůli vůni. Obsah kofeinu výrazně napomáhá v boji proti celulitidě.

 

 

 

https://www.renovality.cz/balicky/balicek-proti-celulitide/

 

 

Na závěr vám chceme říct, že pokud se rozhodnete s celulitidou zatočit, musíte se obrnit trpělivostí a hlavně vydržet, aby se výsledky dostavily. Nebude to ze dne na den, ale s každým dnem pravidelné starostlivosti budete blíže k vašemu snu.

 

Pěkné dny přeje Renovality ♥