Deficit kterých mikroživin může způsobovat pocit únavy?

Pocit únavy je běžným problémem, který může mít mnoho příčin. Jednou z nich je nedostatek určitých mikroživin v naší stravě. Tyto mikroživiny jsou pro naše tělo klíčové, protože podporují řadu životně důležitých funkcí. Mezi mikroživiny, jejichž deficit může vést k pocitu únavy, patří hořčík, zinek, železo, vitamíny skupiny B, vitamín D a jód.

 

Hořčík

Hořčík je minerál nezbytný pro více než 300 enzymatických reakcí v těle, včetně těch, které se podílejí na výrobě energie. Nedostatek hořčíku může vést k pocitu únavy, protože tělo nemá dostatek zdrojů pro efektivní výrobu energie. Dále může způsobovat svalové křeče, úzkost a poruchy spánku, což může únavu ještě zhoršit. Zdroji hořčíku v potravě jsou zelené listové zeleniny, ořechy, semena a celozrnné obiloviny.

Chybí vám hořčík? Můžete si u nás pořídit ve formě doplňku stravy nebo transdermální formu.

Zinek

Zinek je další minerál, který hraje klíčovou roli v produkci energie a imunitní funkci. Deficit zinku může zpomalit imunitní reakce a zvýšit náchylnost k infekcím, což může vést k pocitu vyčerpání. Zinek je také důležitý pro udržení zdravého metabolismu a regeneraci svalů, což je důležité pro ty, kteří se cítí unavení po fyzické aktivitě. Zdroje zinku zahrnují maso, ryby, mléčné výrobky a luštěniny.

Zinek najdete take například v doplňku stravy Renoimu Maximal.

Železo

Železo je klíčové pro výrobu hemoglobinu, proteinu v červených krvinkách, který transportuje kyslík z plic do ostatních částí těla. Nedostatek železa může vést k anémii, což je stav, kdy tělo nemá dostatek červených krvinek, což může způsobit extrémní únavu a slabost. Zdroje železa zahrnují červené maso, luštěniny, špenát a obohacené cereálie.

Můžeme vám nabídnout náš Ženský prvek.

Vitamíny skupiny B

Vitamíny skupiny B, zejména B12 a B6, jsou nezbytné pro výrobu energie a červených krvinek. Nedostatek těchto vitamínů může vést k pocitu únavy a slabosti. Vitamín B12 se přirozeně vyskytuje převážně v potravinách živočišného původu, jako jsou maso, ryby, mléčné výrobky a vejce, zatímco B6 se nachází v celozrnných obilovinách, zelenině a ořeších.

Renoimu Maximal obsahuje i vitamín B6.

Vitamín D

Vitamín D je dalším důležitým nutrientem, který podporuje imunitní funkci, kostní zdraví a svalovou funkci. Nedostatek vitamínu D může vést k pocitu únavy a bolesti svalů. I když naše tělo může vitamín D vyrábět, když je vystaveno slunečnímu záření, mnoho lidí, zejména v zimních měsících nebo v oblastech s omezeným slunečním světlem, trpí jeho nedostatkem. Zdroje vitamínu D v potravinách zahrnují tučné ryby, rybí tuk a obohacené potraviny.

Vitamín D najdete taktéž v našem sortimentu.

Jód

Jód je zásadní pro správnou funkci štítné žlázy, která reguluje metabolismus. Nedostatek jodu může vést k hypotyreóze, stavu, kdy štítná žláza nevyrábí dostatek hormonů, což může způsobit únavu, přibírání na váze a pocit chladu. Zdroje jodu zahrnují mořské ryby, mořské plody a jodizovanou sůl.

 

V případě, že se setkáváte s přetrvávajícím pocitem únavy, je důležité konzultovat svůj stav s lékařem, který může provést testy na zjištění případného nedostatku mikroživin a doporučit vhodnou dietu nebo suplementaci.

 

 

 

V závěru lze říci, že pocit únavy může být signálem, že našemu tělu chybí určité klíčové mikroživiny. Hořčík, zinek, železo, vitamíny skupiny B, vitamín D a jód jsou esenciální pro mnoho tělesných funkcí, včetně produkce energie, imunitního systému a metabolismu. Nedostatek kterékoli z těchto mikroživin může vést k pocitu vyčerpání a dalším zdravotním problémům. Důležité je, aby naše strava byla vyvážená a zahrnovala různorodé zdroje těchto důležitých živin. V případě, že se potýkáme s přetrvávajícím pocitem únavy, je klíčové vyhledat lékařskou pomoc, aby se případný nedostatek mikroživin identifikoval a řešil vhodnou dietou nebo suplementací. Péče o naše tělo a zajištění dostatku těchto živin může výrazně zlepšit naši kvalitu života a energii, s jakou se věnujeme každodenním aktivitám.

 

Hodně zdraví a energie přeje Renovality!