Vitamínová bomba: Jaké vitamíny by neměly chybět ve vaší skincare rutině

Péče o pleť je důležitá nejen pro udržení jejího mladistvého vzhledu, ale i pro celkové zdraví kůže. Ve vaší denní kosmetické rutině by rozhodně neměly chybět vitamíny, které jsou pro kůži zásadní. Každý vitamín má svou specifickou roli a přínosy, a proto je důležité do své péče o pleť zařadit ty správné. Pojďme se podívat na to, které vitamíny by ve vaší rutině měly hrát hlavní roli.

 

Vitamín C

Vitamín C je pravděpodobně jedním z nejznámějších vitamínů v péči o pleť. Je to silný antioxidant, který chrání kůži před škodlivými účinky volných radikálů způsobených slunečním zářením a znečištěním. Kromě toho podporuje tvorbu kolagenu, což je důležité pro pružnost a pevnost pleti. Používání séra nebo krému s vitamínem C může pomoci vyrovnat tón pleti, redukovat viditelnost jemných linek a vrásek a dodat pleti zářivý vzhled.

 

Vitamín B3 (Niacinamid)

Niacinamid, známý také jako vitamín B3, je multifunkční složka, která může zlepšit vzhled pleti tím, že vyrovnává tón pleti a posiluje ochrannou bariéru kůže. Je také známý svými protizánětlivými vlastnostmi, což je skvělé pro ty, kteří bojují s akné nebo s červenými skvrnami na pleti.

 

 

0CBD0B08-60B9-4716-AD53-E61B0D60CC21

https://www.renovality.cz/hyaluronove-serum-s-vitaminem-c-a-b3-50ml/

 

Vitamín E

Vitamín E je další důležitý antioxidant, který spolupracuje s vitamínem C pro zvýšení jeho účinnosti. Vitamín E pomáhá chránit buněčné membrány a podporuje hojení kůže. Je to také skvělá složka pro hydrataci, protože pomáhá udržet vlhkost v kůži. Produkty obsahující vitamín E jsou ideální pro suchou a poškozenou pleť.

 

Vitamín A (Retinol)

Retinol, neboli vitamín A, je známý svými anti-aging vlastnostmi. Stimuluje obnovu buněk a může pomoci redukovat výskyt vrásek a jemných linek. Retinol také pomáhá regulovat produkci kožního mazu, což může být prospěšné pro osoby trpící akné. Je důležité začít s nízkou koncentrací a používat retinolové produkty v noci, protože mohou zvýšit citlivost pleti na slunce. Samozřejmostí je mít v ranní rutině SPF krém.

 

 

https://www.renovality.cz/hydratacni-nocni-krem-s-retinolem-30-ml/

 

Vitamín K

Vitamín K je často opomíjený, ale je to klíčový vitamín pro redukci tmavých kruhů pod očima a léčbu modřin. Produkty s vitamínem K mohou pomoci posílit kapiláry a zlepšit mikrocirkulaci, což může vést k lepšímu vzhledu unavené a otokové pleti.

 

Jak zařadit vitamíny do své péče o pleť

  • Čištění: Začněte s čistícím přípravkem, který je šetrný k vaší pleti a nevysušuje ji - ODLIČOVACÍ SÉRUMČISTÍCÍ PĚNA.
  • Séra: Po čištění aplikujte sérum s vitamínem C nebo niacinamidem. Sera jsou koncentrované, takže poskytují silný účinek - HYALURONOVÉ SÉRUM S VITAMÍNEM C A B3.
  • Hydratace: Použijte hydratační krém či olej s vitamíny, které jsou pro vaši pleť důležité. Například vysoký obsah vitamínu E - MANDLOVÝ OLEJ.
  • Ochrana: Během dne nezapomeňte na opalovací krém, který pomáhá chránit pleť před škodlivým UV zářením - SPF.
  • Noční péče: V noci aplikujte retinolový krém nebo produkt s vitamínem A, abyste podpořili regeneraci pleti. - HYDRATAČNÍ NOČNÍ KRÉM S RETINOLEM

 

Pamatujte, že každá pleť je jedinečná, a co funguje pro jednoho, nemusí fungovat pro druhého. Doporučuje se začít s malými množstvími a postupně zvyšovat, abyste zjistili, jak vaše pleť reaguje. Pokud máte citlivou pleť nebo jste alergičtí na některé složky, vždy je lepší se nejprve poradit s dermatologem.