Vitamínová ABECEDA

Pod jakými názvy se ve složení krémů, sér či olejů skrývá áčko nebo béčko a jak na pokožku působí vitamín E či C? A hlavně, které si vybrat pro svoji pleť? Mrkneme na to...

 

Vitamín C


Stejně jako je céčko nepostradatelné pro náš imunitní systém, tak potřebuje tento antioxidant i pleť. Chrání ji totiž před volnými radikály a bojuje proti prvním známkám stárnutí, zároveň pomáhá s regenerací a obnovou pružnosti pokožky. Těšit se můžete také na rozjasnění a sjednocení tónu, pleť bude působit svěže a zdravě. Přípravky s vitamínem C se obvykle doporučují hlavně jako součást ranní péče.

 

Naleznete v produktech:
ŠÍPKOVÝ OLEJ - vysoká koncentrace vitamínu C
HYALURONOVÉ SÉRUM s vitamínem C a B3
RAKYTNÍKOVÝ OLEJ

 

 IMG-2684

https://www.renovality.cz/rakytnikovy-olej-ze-semen-lisovany-za-studena-20-ml/

 

 

Vitamín A


Retinol, retinal, retinyl palmitát, retinoid... to vše jsou názvy, pod kterými naleznete v kosmetice deriváty vitamínu A. Jedná se o hvězdu ingrediencí anti-age přípravků a dokáže toho opravdu hodně. Minimalizovat jemné linky a vrásky, pigmentové skvrny, zpevnit a podpořit tvorbu kolagenu. Pokud s ním nemáte žádnou zkušenost, začněte jej zařazovat do své péče postupně, zpočátku jen jednou nebo dvakrát za týden, aby si na něj pleť zvykla a abyste snížili riziko případného podráždění. Patří zpravidla do večerní rutiny a ráno nikdy nezapomeňte na krém s vyšším ochranným faktorem. Při používání retinoidů je pleť totiž citlivější. Buďte trpělivé, na výslekdy je třeba si chvilku počkat, ale stojí za to.

 

Naleznete v produktech:
PLEŤOVÝ OLEJ S RETINOLEM
MORINGOVÝ OLEJ

 

 

Vitamín D


Déčko jako dominantní složku mezi účinnými látkami ve složení kosmetiky zase tak často nenajdete. Výzkumy ale ukazují, že má mimo jiné anti-age účinek a pomáhá obnovovat kožní bariéru. Pro naše celkové zdraví ho potřebujeme přijímat dostatek v jídle, popřípadě v doplňcích stravy. Naše tělo si ho dokáže „vyrobit“ i ze slunce, jen si stále dávejte pozor, abyste to nepřehnali. Denně bohatě stačí strávit na slunci asi deset minut, ideálně dopoledne, abyste se nespálili.

 

Naleznete v produktech:

VITAMÍN D 1.000 IU

 

 

Vitamín B


V pleťových sérách a krémech můžete narazit na niacinamid, což je forma vitamínu B3. Má protizánětlivé účinky, takže se s oblibou využívá v produktech pro problematickou a aknózní pleť. Dále také redukuje zarudnutí a podráždění pokožky, minimalizuje viditelnost pórů a sjednocuje nerovnoměrný tón. Do skupiny vitamínů B patří také D-panthenol, který je díky svým regeneračním a upokojujícím schopnostem oblíbenou složkou mlék a krémů po opalování.

 

Naleznete v produktech:
HYALURONOVÉ SÉRUM s vitamínem C a B3

 

0CBD0B08-60B9-4716-AD53-E61B0D60CC21

 https://www.renovality.cz/hyaluronove-serum-s-vitaminem-c-a-b3-50ml/

 

Vitamín E


Najdete ho často v pleťových a tělových olejích, které cílí na zpevnění, vyhlazení a zlepšení pružnosti pleti. Velice dobře si bude rozumět především se suchou a zralou pletí. Má uklidňující a regenerační účinky, urychluje například hojení jizev, kůže spálené od slunce, ale i popraskaných rtů. Ulevit může i při kožních problémech, jako jsou ekzémy. Vedle toho je vitamín E antioxidantem a významnou roli hraje v ochraně kůže proti UV záření, pomáhá zpomalovat stárnutí buněk.

 

Naleznete v produktech:
MAKOVÝ OLEJ
OPUNCIE
VLAŠSKÝ OLEJ
MANDLOVÝ OLEJ