Trápí vás lupy?

Tak, jako na jiných částech těla, i na pokožce hlavy dochází k pravidelnému odlupování odumřelých buněk. Jedná se o běžný jev. Problém ale nastává, pokud se produkce odumřelých buněk nadměrně zvýší.

Tuto nerovnováhu způsobuje mikroorganismus kvasinkového původu. Když se odumřelé buňky slepí dohromady, začnou vytvářet větší šupinky – lupy. Čím je pokožka silněji drážděná, tím víc je lupů více, stejně tak jejich produkce se zrychluje.

 

Rozlišujeme dva druhy lupů:

Suché – jde o běžné podráždění pokožky, když například použijete nevhodnou kosmetiku, zanedbali jste, nebo naopak přeháníte umývání vlasů, případně je rizikovější roční období (zima, podzim)

Mastné – v tomto případě jde o medicínský problém, který vzniká při silném zánětu pokožky anebo při infekčním onemocnění

 

Příčiny vzniku lupů:

  • kosmetika se složkou, která vyvolává alergickou reakci

  • mastné vlasy

  • nesprávná hygiena

  • nepravidelné česání

  • zánět pokožky

  • stres

  • změna ročního období

  • infekce

  • mykóza

  • hormonální změny

  • užívání některých léků

  • psoriáza

  • genetika

 

Nejčastější příčinou zánětu je dlouhodobé dráždění pokožky. Pokud vás po použití některého produktu svědí hlava, přestaňte jej používat. S největší pravděpodobností obsahuje složku, která vás dráždí. Nemusí se jednat přímo o konzervační látky v kosmetice, problém může vzniknout i u přírodních šamponů, kdy vám nemusí vyhovovat například některá z bylinek.

Zánět si na pokožce můžete přivodit i špinavýma rukama. Stačí, když máte pod nehty nějaké nečistoty, několikrát si poškrabete hlavu a už vznikne podráždění. Takto se může ohlásit i nějaký vnitřní problém, kdy jsou postihnuté různé části organismu.

Je důležité si použité produkty důkladně opláchnout, aby vám při koříncích nezůstávaly žádné zbytky. Pravidelně čistit hřebeny i kartáče, kde zůstávají mikroby, které můžou způsobovat zánět pokožky.

 

 

 

Proč máme v zimě více lupů?

Je to stejné jako u pleti, kdy trpí přechodem z vyhřátých místností do chladné zimy. Pokožka se brání větším maštěním a z toho opět vznikají lupy.

 

MÝTUS!

Říká se, že fénováním si vlasy ničíme, lepší je nechat je volně uschnout. Fénování může opravdu škodit, ale pouze pokud máte nekvalitní fén, nepoužíváte hubici, nemáte správnou techniku fénování a nepoužíváte žádný styling.

Největší výhodou fénování je zdravá pokožka hlavy. Zabráníte tak množení bakterií, které mají ve vlhkém prostředí ráj. Děje se to tak z toho důvodu, že když necháte vlasy mokré, teplo z vašeho těla vám pokožku zapaří a začne se narušovat přirozená mikroflóra, kterou máme. Dojde k přemnožení bakterií a kůže se začne automaticky bránit.

 

Jak správně fénovat vlasy?

Po umytí si nechte vlasy alespoň 5 minut zabalené v ručníku, aby se z nich dostala přebytečná voda. Nesmí vám z vlasů voda kapat. Do vlasů rovnoměrně vetřete anebo vtlačte styling, který vám doporučí váš kadeřník, anebo takový, který vyhovuje vašim vlasům a potřebám. Vlasy rozčešte kartáčem určeným k česání mokrých vlasů, a tím rovnoměrně rozneste produkt na vlasech. Ulehčíte si tak česání po vysušení. Vlasy přesušíte pomocí fénu, který by měl mít na konci nasazenou hubici. Ta plní dvě funkce – prodlužuje vzdálenost vlasů od tepelného tělesa a usměrňuje proudění vzduchu. Nejprve si vlasy přesušte od pokožky do protisměru růstu vlasů. Následně sušte po délce od kořínků po konečky. Nemusíte nutně používat kartáč, snažte se vlasy natahovat alespoň mezi prsty. Při fénování nepoužívejte nejvyšší teplotu a největší rychlost. Tady platí pravidlo „zlatá střední cesta“.

 

Lupy u miminek

U dětí vznikají lupy hlavně ve dvou obdobích. Může to být krátce po narození nebo v období puberty. U miminek není třeba lupy řešit žádnými speciálními přípravkami. Stačí pravidelné vyčesávání hlavičky a natírání, výlučně dětským olejem. Časem by se tvorba lupů měla zastavit a pokožka by měla být opět jemná. Pokud problém přetrvává, případně se objeví větší zapálené ložiska, vyhledejte odborného lékaře.

V období puberty, hlavně když děti sportují a více se potí, je vhodné pokožku hlavy opláchnout čistou vodou, aby pot na hlavě nedráždil. Ideální je, když si 3x v týdnu umývají vlasy speciálním šamponem a opatrně zacházejí i s vlasovou kosmetikou, kterou rádi v tomto období zkoušejí.

Po ukončení hormonálních změn tvorba lupů ustane.

 

Lupy po porodu

Nejedna z nás se v tomto období střetla buď s jejich zvýšenou tvorbou, případně i s vypadáváním vlasů. V průběhu tohoto krátkého období ženské tělo prochází zátěží a hormonálními změnami. Další nápor přichází s porodem a kojením.

Než si organismus zvykne na nové hormonální rozložení, situace se postupně upokojí. Je opět důležité dodržovat správnou hygienu a používat speciální šampony.

Pokud vás lupy sužují pravidelně, měli byste používat šampon z lékárny, který má kertolytické a keratoredukční účinky. Takový šampon se doporučuje používat 3x v týdnu. Nanáší se ke kořínkům a nechává se působit alespoň 10 minut.

Vlasy poté opláchnete vlažnou, ne horkou vodou, která víme, že ještě více dráždí pokožku. Vodu z vlasů jemně odsajte přiložením ručníku, v žádném případě si hlavu nesušte, abyste nerozšiřovali ložiska lupů. Tu je vhodné nechat vlasy uschnout volně. Pokud jste donuceni použít fén, zvolte raději studený vzduch.

 

Jak předcházet lupům:

  • používejte jen ověřené kosmetické značky

  • neaplikujte si na vlasy příliš moc kosmetických přípravků, protože neumožňují pokožce dýchat a regenerovat

  • neumývejte si vlasy horkou vodou

  • neškrabte si hlavu

  • v zimě noste čepici

  • jezte stravu bohatou na vitamín B a zinek

  • omezte stres

  • neumývejte si hlavu velmi často

 

TIP: Zábal na suchou, svědící pokožku, která trpí na lupy, můžete vyzkoušet s pomocí Moringového, Arganového, Ricinového, případně i Meruňkového oleje. Olej se nanáší na navlhčenou pokožku hlavy a na postihnutá místa. Odeberte si potřebné množství oleje a vetřete do pokožky hlavy. Necháte působit alespoň 30 minut a potom vlasy umyjete šamponem, který běžně používáte, a upravíte. Tento zábal si můžete dopřát 1-2x do týdne.

 

Domácí rady na lupy:

  • Aspirin – tabletku aspirinu rozdrťte na jemný prášek, který smícháte s vodou. Potom si ho natřete na místa, které vás nejvíce svědí a kde cítíte nalepené šupinky

  • Čajovníkový olej – na suché a mastné lupy působí masáž čajovníkovým olejem. Pomáhá na zánět přímo u kořínků a zabraňuje maštění vlasů. Po masáži jsou vlasy pevnější a lesklejší. Najdete i mezi našimi produkty: https://www.renovality.cz/kosmeticke-oleje/camelia---cajovnikovy-olej-100ml-s-pumpickou/

 

 

 

Krásnou a zdravou pokožku přeje Renovality

 

 

Zdroje:

https://slovenskypacient.sk/

https://eshop.peknevlasky.sk/