Pitný režim a jeho význam

Proč je PITNÍ REŽIM důležitý?

Voda je nedílná součást lidského těla. Pitný režim je doplňování tekutin do těla pitím, které by mělo pokrýt denní výdej tekutin, ale také ztráty během spánku. I když je mnoho informací o tom, jak je pitný režim důležitý, máme často problém s jeho dodržováním. Bez vody jsou lidé většinou schopni přežít 2-4 dny, proto mají při nedostatku vody vybudovaný ochranný systém, který hlásí zprávu do mozku, po níž dostanou žízeň.
To, kolik tekutin bychom měli za den přijmout, je velmi individuální. Nedá se jednoznačně říci, že pro správné fungování organismu musíme denně vypít například 2 litry vody. Pitný režim ovlivňuje věk, zdravotní stav člověka, fyzická aktivita, kterou během dne vynaložíme, je to i prostředí, ve kterém se pohybujeme, jeho teplota, vlhkost vzduchu.

 

MINI TIP:
Našla jsem jednoduchý vzorec pro výpočet denního příjmu tekutin, který by mohl být pro někoho alespoň orientačním vodítkem. Na každých 15 kilogramů vaší tělesné váhy byste měli denně zvládnout přijmout 0,5 litru tekutiny. Mohlo by to v praxi vypadat například takto:


75 : 15 = 5 …. 5 x 0,5 = 2,5 litrů

 

Určitou část denního příjmu tekutin nám poskytuje také strava. Podle toho, zda je strava slaná nebo sladká, člověk přirozeně potřebuje více tekutin oproti člověku, který jí například obiloviny, zeleninu a luštěniny. Příjem potravy by se měl obejít bez nadměrného pití (nejlépe 30 minut před a do 30 minut po jídle), aby se trávicí enzymy neředily a neovlivňovaly tak trávení. Vodou obsaženou v potravinách obvykle nedosáhneme více než 20% denního příjmu tekutin.

 

ZÁKLADEM JE VODA
Hlavní složku pitného režimu by měla tvořit kvalitní čistá voda. Lidský organismus je totiž tvořen ze 70% právě vodou, která se podílí na všech důležitých procesech v těle. Voda působí jako přepravce živin, „mazivo“ pro klouby a vnitřní orgány, reguluje tělesnou teplotu, poskytuje strukturu buňkám, tkáním a přispívá ke správnému průběhu chemických a metabolických reakcí. Nedostatek tekutin tak může ovlivnit fyzickou výkonnost, negativně ovlivňuje i kognitivní funkce.

 

PROJEVY DEHYDRATACE:

  • sucho v ústech, suchá pokožka
  • tmavě zbarvená moč
  • podrážděnost
  • únava, neschopnost soustředit se
  • pokles fyzické a duševní výkonnosti
  • závratě a mdloby
  • bolest hlavy
  • bušení srdce, výkyvy krevního tlaku
  • nízký krevní tlak

 

Dehydratace je pro náš organismus nebezpečná a přitom je často jen důsledkem toho, že zapomínáme pít vodu, jsme zahlceni prací a jinými povinnostmi nebo nemáme zrovna přístup k bezpečné pitné vodě (např. při cestování).
Nejlepší kontrolou kvalitního pitného režimu je barva moči. Pokud je moč zabarvená příliš nebo zapáchá, jsou to počáteční projevy dehydratace a váš pitný režim je nedostačující.

Opačným extrémem v pitném režimu je pokud přijímáme až nadměrné množství tekutin. Přílišné množství vody zbytečně zatěžuje ledviny a tím svému tělu neprospíváte. Proto je velmi důležité nastavit si správný příjem zdravé pitné vody a hlavně na něj nezapomínat.

 

Hezké dny přeje Renovality

 

https://cs.wikipedia.org/
https://www.cistavoda.sk/blog/proco-je-pitny-rezim-dolezity/
http://randevu.cz/proc-je-pitny-rezim-pro-nase-tělo-taky-dolezit