Oční okolí vyžaduje speciální starostlivost

 

Rychlý a stresující životní styl, koukání do obrazovek, mhouření a každodenní mimika dává našim očím pořádně zabrat. Oblast kolem očí začne vykazovat známky stárnutí pravděpodobně nejdříve, neboť se jedná o kůži velmi jemnou a více náchylnou k tvorbě vrásek. Roli hrají různé faktory – od prostředí přes stravování až po genetiku.
O oční okolí bychom se tak měli začít starat co nejdříve a velmi pečlivě. Pokožka kolem očí je až desetkrát tenčí a jemnější než pokožka v jiných částech obličeje. Naše oči přes den hodně pracují. Mrkneme asi 15-20 krát za minutu (asi 900-1200 krát za hodinu). Také stahujeme svaly kolem očí, když se smějeme, pláčeme nebo zaostřujeme. Tyto samotné pohyby vedou k tvorbě jemných linek a vrásek. Roli hrají různé faktory – od prostředí přes stravování až po genetiku.

 

Nejčastější problémy

 

OTOKY


Váčky pod očima se také nazývají „aegyo sal“, což v korejštině znamená dětský tuk, protože mohou působit nevinně a v dětství zcela roztomile. Se zvyšujícím se věkem se však mohou zvětšovat. V našich tvářích dochází ke ztrátě tuku, což způsobuje, že vaše oční okolí je oteklé a unavené.

Redukovat otok může pomoci dostatečný spánek a pitný režim. Dále to, že budete své produkty skladovat v chladničce.

V kosmetice zkuste hledat tyto složky:

  • Kofein
  • Polyfenoly
  • Peptidy

 

TMAVÉ KRUHY


Tmavší barva v okolí očí může působit velmi unaveně. Tmavé kruhy jsou z velké části ovlivněny geneticky. Mohou být způsobeny i tenčí pokožkou, přes kterou prosvítají cévy kolem očí. Ke vzniku hyperpigmentace může přispět také vystavování pleti slunečnímu záření, což vede k ukládání kožního pigmentu melaninu do pokožky.

Bojovat proti hyperpigmentaci v okolí očí pomohou tyto složky:

  • Arbutin
  • Kyselina kojová
  • Vitamin C
  • Niacinamid (vitamin B3)

 

JEMNÉ VRÁSKY


Mimiku obličeje používá každý z nás, takže jemné linky a vrásky v okolí očí jsou naprosto normální a běžnou součástí života každého z nás. Se zvyšujícím se věkem se však snižuje elasticita kůže, což může vést k výrazné tvorbě linek a vrásek a k jejich rychlejší tvorbě.

Kromě dostatečné hydratace můžete sáhnout po složkách, které podporují tvorbu kolagenu. Nejlepšími složkami jsou:

  • Retinol (nebo jiné deriváty vitamínu A)
  • Peptidy
  • Kyselina hyaluronová

 

 

Tipy na péči o oční okolí

 

ZDRAVÝ ŽIVOTNÍ STYL


Spánek je jednou z nejdůležitějších věcí pro zdraví pokožky. Je proto nezbytné spát každou noc alespoň šest až osm hodin. Když je tělo vyčerpáno zevnitř, projeví se to i navenek a často jsou to jako první právě oči a jejich okolí. I v případě boje proti vráskám je důležité jíst vyváženou stravu. Vitamíny C, A či E se často používají v produktech péče o pleť, proto je vhodné je dostatečně konzumovat i ve stravě. Podle odborníků existuje silná souvislost mezi vyváženou stravou a pevnější pokožkou.

 

HYDRATACE


Hydratace okolí očí bývá často podceňována. Samozřejmostí by měl být kvalitní hydratační krém/sérum, nejlépe takový, který je pro tuto oblast určen. Pokožka kolem očí obsahuje mnohem méně mazových žlázek než jiné části kůže. To znamená, že nemá schopnost se sama hydratovat. A je to důvod, proč se v okolí očí snáze tvoří vrásky.
Odborníci zpravidla nedají dopustit na produkty obsahující kyselinu hyaluronovou, která na sebe dokáže velmi efektivně vázat vodu a výborně tak hydratuje pleť. Kromě toho dokážou účinně pomoci i krémy či séra s obsahem peptidů a vitamínem C a K. Pokud je vaše oční okolí velmi suché, můžete sáhnout po maskách, které okamžitě rozzáří a hydratují.

 

OBLIČEJOVÁ JÓGA


Eliminovat vrásky kolem očí může pomoci v poslední době čím dál více populárnější obličejová jóga. Ta při správném provedení dokáže posílit víčka i svaly očního okolí, rovněž zamezit vytváření váčků či kruhů pod očima.

 

OCHRANA PŘED SLUNCEM


Dermatologové varují před přílišným vystavováním slunci a kouřením, neboť oba tyto faktory jsou doslova magnetem na vrásky. Širokospektrální opalovací krém je proto nedílnou součástí každé rutiny. I když je venku zataženo. UVA paprsky procházejí i přes oblaka a mohou poškozovat pokožku. Nezapomínejte si tento krém aplikovat i na horní víčka. Také je důležité chránit oči používáním slunečních brýlí a vyhněte se používání parfémovaných opalovacích krémů, které mohou oči dráždit.

 

 

I když čas vrátit nemůžeme, můžeme podniknout kroky, které stárnutí zpomalí a udrží pokožku kolem očí zdravou a zářivou.