Látky v kosmetice - běžně používané přísady

Lidé od pradávna používali kosmetiku ke zlepšení svého vzhledu a péči o své tělo. Staří Řekové, Egypťané a Římané znali make-up a kosmetické výrobky a používali je buď k ochraně pokožky, nebo ke zvýraznění svých rysů. Rychle vpřed o několik tisíc let a kosmetika je populárnější než kdy jindy.

Krémy, pleťová mléka, deodoranty, šampony, make-up jsou jen některé z kosmetických produktů, které většina z nás denně používá. Vzhledem k tomu, že máme na výběr tolik možností, zásobujeme naše koupelnové skříňky a kosmetické stolky nejrůznějšími make-upy a předměty osobní péče, jimiž se zkrášlujeme a díky nimž se lépe cítíme ve svém těle.

Lidé kosmetické produkty prostě milují, ale málokdo se také zajímá o to, co vlastně obsahují. Takže věříme, že je čas jít do zákulisí kosmetiky, abychom na toto téma vnesli trochu světla.

 

 

 

Běžné přísady používané v kosmetice

Nyní k části, kde konečně rozluštíme záhadu a zjistíme, co většina kosmetických produktů obsahuje. I když jsou v současnosti na trhu tisíce kosmetických produktů, z nichž každý obsahuje svou jedinečnou směs, kde mnohé mají dlouhé a těžko vyslovitelné názvy, většina produktů má řadu společných složek. Zaměříme se tedy na výčet těchto složek a vysvětlení, jaký je jejich účel.

 

Voda

Voda je pravděpodobně nejběžnější složkou kosmetických produktů, a proto jsme ji umístili na začátek seznamu. Voda se používá jako základ mnoha kosmetických produktů, od krémů a čisticích prostředků po šampony a deodoranty, takže ji uvidíte jako hlavní složku na mnoha etiketách produktů. Často se používá jako hlavní rozpouštědlo k rozpuštění mnoha dalších složek v produktu.

 

Emulgátory

Emulgátory označují kategorii přísad, které se používají k tomu, aby se jiné přísady neoddělovaly při formulaci produktu. Mnoho kosmetických produktů obsahuje složky, které se navzájem nemísí – jako je voda a olej. Zde přicházejí do hry emulgátory jako Laureth-4, polysorbáty a cetylsulfát draselný, aby udržely přísady pohromadě a vytvořily homogenní a rovnoměrnou konzistenci.

 

Konzervační látky

Konzervační látky představují velmi důležitou třídu přísad, se kterou je již mnoho lidí obeznámeno. Jejich účelem je prodloužit trvanlivost kosmetických produktů, protože mají antimikrobiální vlastnosti, které zabraňují zkažení produktů. Bez konzervačních látek by byla trvanlivost mnoha oblíbených kosmetických produktů mnohem kratší a museli bychom je mnohem častěji vyměňovat.

 

Zahušťovadla

Jak název napovídá, zahušťovadla jsou přísady, které mají co do činění s konzistencí. Při formulaci produktu nevede kombinace použitých složek vždy k příjemné nebo elegantní konzistenci. Proto se používají zahušťovadla – k nápravě těchto problémů zvýšením konzistence, objemu a viskozity kosmetických produktů. Xantanová guma, želatina, cetylalkohol nebo oxid křemičitý jsou běžná zahušťovadla používaná v kosmetickém průmyslu.

 

Změkčovadla

Změkčovadla jsou složky, které mají změkčující účinek na pokožku, takže je najdete v mnoha krémech, mlékách a balzámech. Fungují tak, že na pokožce vytvářejí ochranný film, který zadržuje vlhkost uvnitř, a tím snižují ztrátu vody. Díky tomu jsou změkčovadla ideální pro obnovu a ochranu kožní bariéry.

 

Tohle by byly základní látky, které najdete pravděpodobně na zadní straně mnoha kosmetických produktů. Příště se podíváme třeba na aktivní látky, které posouvají naši rutinu zase o level výš.

 

Renovality