Kdy pomůže hořčík

Také se cítíte unavení a vyčerpaní? Možná se vám to nezdá, ale příčinou může být nedostatek hořčíku. Jeden z nejdůležitějších minerálů si vaše tělo nedokáže vyrobit samo, a proto je třeba ho dodávat.

 

Pojďme se společně podívat, jak na to:

Mnozí z nás se domnívají, že hořčík potřebují pouze výkonnostní sportovci jako prevenci proti křečím a ostatní se o jeho doplňování starat nemusí. Opak je však pravdou, příjem hořčíku by si měl hlídat každý, protože nedostatek hořčíku výrazně snižuje kvalitu života. Bez hořčíku bychom byli jako tělo bez duše, bolela by nás hlava a špatně bychom spali. Měli bychom křeče (zejména během spánku), problémy s tlakem, nervovým systémem a kostmi.

 

Hořčík neboli magnézium je taková šedá eminence našeho těla, která ovlivňuje 300 biochemických reakcí v těle. Je to čtvrtý nejrozšířenější minerál v těle a více než polovinu jeho množství bychom našli v kostech, zbytek ve svalech, tkáních, krvi a dalších tělních tekutinách. Zjednodušeně by se dalo říci, že ho potřebuje každá naše buňka, protože hořčík se podílí na enzymatických reakcích používaných k výrobě energie. Má také vliv na správnou funkci svalů a nervového systému.

 

PRO VÍCE ENERGIE

Potřeba hořčíku stoupá nejen po náročné fyzické aktivitě (a je jedno, jestli běžíte maraton, chodíte po horách nebo štípete dřevo na zimu), ale také po vyčerpávajícím dni v práci. A přiznejme si, že stres je v dnešní době na denním pořádku. Při fyzické a psychické námaze stoupá spotřeba hořčíku v průměru o 20 %, a proto je třeba ho pravidelně doplňovat.

 

Bohužel až třetina lidí u nás trpí jeho nedostatkem (hypomagnezií) a málokdo se touto skutečností zabývá. Únavu, náladovost a vyčerpání přičítají hektické době a nenapadne je, že na vině může být i nízká hladina hořčíku. Víceméně ani ti, kteří se cítí relativně dobře, by neměli zapomínat na hořčík, protože tento prvek přispívá k lepší regeneraci, snižuje únavu a pomáhá správnému fungování nervového systému a svalů. Pomáhá udržovat naše kosti a zuby v dobrém stavu a v neposlední řadě se cítit plní energie.

 

 

 

 

 

Z TALÍŘE NESTAČÍ

Doporučená denní dávka hořčíku je 300 až 400 mg. Teoreticky byste toto množství mohli pokrýt čistě ze stravy a potravin bohatých na hořčík, jako jsou banány, luštěniny, ořechy, avokádo nebo hořká čokoláda. Problémem však je, že obsah hořčíku v produktech klesá. K tomu se přidává jeho nízká vstřebatelnost ze stravy. Odborníci uvádějí, že tělo dokáže z potravy "vytěžit" jen asi 30 % hořčíku. Když k tomu připočteme skutečnost, že rádi "mlsáme" průmyslově zpracované potraviny s nízkým obsahem hořčíku, dáme si skleničku alkoholu, jehož likvidace je "náročná na hořčík", jsme pod tlakem a vedeme hektický životní styl, nemusí hořčík čistě z potravin stačit pokrýt potřebu hořčíku v těle. Proto se doporučuje doplnit tento důležitý minerál i potravinovými doplňky, které se nabízejí ve formě sloučenin pro lepší vstřebávání nebo doplněné o vitaminy (např. B6).

 

Věděli jste, že hořčík se vstřebává také přes kůži?

Ano, jedná se o transdermální formu hořčíku - vstřebává se kůží. Ve srovnání s perorálními formami má transdermální forma jednu z nejvyšších měr vstřebávání. Transdermální vstřebávání má také tu výhodu, že obchází průchod trávicím traktem, což někteří z vás jistě uvítají, protože někteří z vás jistě mají zkušenost s "přehlcením" požitím perorální (nekvalitní) formy hořčíku.

Prochází kůží do krevního oběhu a poté do buněk. Může se stát, že vás po aplikaci bude kůže štípat/pálit a prvních několik aplikací může mít za následek nepříjemné brnění. V takovém případě se snažte vydržet alespoň 20 minut a v závislosti na vašich preferencích můžete olej setřít vlhkým ručníkem.

 

 

_VHP8607

https://www.renovality.cz/horcikovy-olej-200-ml-rozprasovac/

 

 

Čas od času si můžete dopřát také relaxační koupel v epsomské soli. Tato přírodní látka s vysokým obsahem hořčíku pomáhá odbourávat stres, zklidňuje nervový systém, zmírňuje bolesti zad a končetin, uvolňuje svalové napětí a pomáhá zbavovat tělo škodlivin.

 

Na trhu je hořčík k dostání buď ve formě klasických tablet, šumivého nápoje, kosmetického oleje nebo sypkého prášku, který lze konzumovat bez zapíjení. Záleží jen na vás, která forma vám při aplikaci nejlépe vyhovuje,

 

Renovality