Jak zatočit s oparem

Opar nebo herpes je infekční onemocnění způsobené herpetickým virem, jehož nositelem a přenašečem je člověk. Lidé se silně vyvinutou imunitou mohou vir přenášet i bez toho, aby se u nich infekce jakkoli projevila.
Opar je mistrem načasování, na rtech se obvykle objeví před důležitým dnem nebo významnou schůzkou. Bolestivý puchýřek na ústech není nic příjemného ani estetického.

 

Proč opar na rtech vzniká


Příčinou jeho vzniku je virus Herpes simplex, konkrétně HSV 1, který se objevuje především na ústech. Patří do kategorie kapénkových infekcí, přenáší se převážně slinami a přímým kontaktem s nakaženým. Jakmile se tento virus dostane do těla, už se vás celý život bude držet a čekat na svou příležitost. Vyvolat jej může stres, únava nebo snížená imunita.

 

Projevy oparu a inkubační doba


Inkubační doba je většinou 2-6 dní. Začínající opar na rtech poznáte podle nepříjemných pocitů svědění. Po nich se většinou už druhý den objeví puchýřky, které mohou bolet a pálit. Za několik dní zdrcený puchýřek praskne a udělá se strup. Opar se většinou na rtech drží 7 až 10 dní. Raritně se může opar objevit i v nose, na oku nebo dásních. V takových případech je nutno vyhledat lékaře.

 

Rizikové faktory nebo spouštěče, které by ho mohly probudit:

  • snížená imunita (nachlazení, chřipka, zvýšená teplota)
  • vliv sluníčka (UV záření, úpal, spálení)
  • stresové situace (trauma, dlouhodobá únava atd.)
  • alergie na potraviny, hormonální změny apod.

 

Jak s oparem zatočit


Nikdy si na opar nesahejte, nestáčejte ho, ani se ho nesnažte propíchnout jehlou. Předejdete tak k rozšíření bakterie. Opary jsou extrémně nakažlivé. Je vhodné se během jeho trvání vyhnout sdílení sklenic, příborů, lahví i líbání.
S léčbou neotálejte, začněte s ní nejlépe hned, ještě před vznikem puchýřků, tedy ve fázi nepříjemného svědění. Posilujte imunitu, zařaďte do jídelníčku dostatek vitamínu C, karotenoidů, omega 3 mastných kyselin. Vhodné jsou i doplňky stravy s lysinem, zinkem a vitamínem E. Pro urychlení hojení doporučujeme vitamíny skupiny B – například. v pivovarských kvasnicích.
Vyhnout byste se měli látkám, které snižují imunitu – nadbytek cukru, alkohol, konzervovaná jídla. Dále se nedoporučuje konzumovat kyselé potraviny, jako jsou například rajčata, pomeranče, citrusy a ocet, které mohou dráždit místo postižené oparem a tím podpořit jeho rozšíření do okolí.

 

IMG-8911

 

 

Co můžete využít z produktů Renovality


BETAGLUKAN
Doplněk stravy obsahující (v jedné kapsli) 400 mg betaglukanů, vitamínu C přírodního původu a resveratrol. Extra silný betaglukan s mimořádně vysokou čistotou 90% obohacený vitamínem C přírodního původu, který přispívá k normální funkci imunitního systému. Získává se moderními technologickými postupy z kvasinek Saccharomyces cerevisiae. Vhodné i pro vegetariány a vegany - tobolky jsou rostlinného původu.

Betaglukan 90% MAXIMAL s vitamínem C přírodního původu za 419 Kč ZDE

 

TEA TREE OLEJ
Opar potírejte tea tree olejem, který má dezinfekční a antivirotický účinek. Olej brání rozšiřování viru a napomáhá vysušení oparu. Máte-li citlivou pokožku, smíchejte tea tree olej s jiným základním olejem, který běžně doma máte.

Tea Tree 20 ml za 123 Kč ZDE 

Tea Tree 100 ml za 413 Kč ZDE 

 

MERUŇKOVÝ OLEJ
Pomůže postižené místo zahojit a zvláčnit. Meruňka je vynikající na různé oděrky, ekzémy, zarudnutí a přesušenou pokožku. Doporučovala bych ji každému, už záchránila nejeden kožní problém.

Meruňkový olej za 213 Kč ZDE 

 

Recenze od naší zákazničky:

 

34

 

2

 

 

Krásné a zdravé rty přeje Renovality

 

info: https://www.mojalekaren.cz/clanek/opar-na-perach-priciny-a-lécba/