Jak ovlivňuje stav akné strava, zvýšený příjem cukru, diabetes, celiakie a užívání probiotik

Strava je jedním z faktorů, které mohou ovlivnit stav vaší pleti a hrát roli při vzniku akné. Snažte se jíst pestrou a vyváženou stravu, zakomponovat do stravy zeleninu a ovoce, každé z nich má své benefity – výborné jsou borůvky, ostružiny, maliny, jahody, vodní meloun, jablka, ze zeleniny okurka, špenát, celer a rajčata. Z tučných potravin upřednostňujte avokádo, lososa, ořechové plody, které jsou bohaté na omega 3 mastné kyseliny, napomáhají snižovat zánět v těle. Z koření je pomocníkem skořice, která snižuje hladinu cukru v krvi, zázvor a kurkuma.

 

Zhoršuje cukr akné?

Zvýšený příjem cukru může hrát roli při tvorbě akné.

Jíme-li potraviny bohaté na cukr, jako jsou sladkosti, slazené nápoje, cukroví a zpracované potraviny, může to vést k rychlému zvýšení hladiny cukru v krvi. To může stimulovat uvolňování inzulínu, hormonu produktovaného slinivkou břišní, aby mohl přeměnit cukr na energii. Avšak nadměrný příjem cukru může vést ke zvýšené produkci inzulínu a následně k hormonálním změnám, které mohou zvýšit tvorbu mazu a podporovat růst bakterií na kůži, což může vést ke vzniku akné.
Navíc mnoho potravin bohatých na cukr má vysoký glykemický index (GI) což znamená, že mohou rychle zvyšovat hladinu cukru v krvi. Potraviny s vysokým GI jsou spojovány s větším rizikem vzniku akné. Na vzniku akné se podílejí i další faktory - genetika, strava, hormonální změny a další, proto je důležité brát v úvahu celkový životní styl a stravu při posuzování příčin a stanovení léčby akné.

 

Do jaké míry může užívání probiotik zlepšit/zmírnit/ovlivnit stav aknózní pleti?

Existuje mnoho studií, které poukazují na pozitivní vztah mezi užíváním probiotik a zdravou pokožkou. Probiotika jsou živé mikroorganismy, které posilují imunitní systém a pomáhají udržovat rovnováhu střevní mikroflóry. Střevní mikroflóra je důležitá pro imunitní systém, který ovlivňuje stav pokožky.

Některé studie ukazují, že užívání probiotik může pomoci snížit zánět a zlepšit stav akné. Jedna studie publikovaná v časopise Clinical, Cosmetic and Investigational Dermatology zjistila, že užívání probiotik po dobu 12 týdnů vedlo ke zlepšení stavu akné u 80 % pacientů.

Další studie ukazují, že užívání probiotik může pomoci zlepšit stav pokožky obecně. Probiotika mohou pomoci udržovat rovnováhu mezi prospěšnými a škodlivými bakteriemi v těle, což může vést ke zdravější pokožce a snížení zánětu. Probiotika rovněž pomáhají udržovat optimální pH hladinu pokožky, což může pomoci zlepšit hydrataci a zdravý vzhled pokožky.

 

Návrh bez názvu (35)

https://www.renovality.cz/renoprobio-maximal-60-miliard-cfu-v-enterosolventnich-tobolkach--doplnek-stravy/

 

Je důležité mít na paměti, že účinnost probiotik na pokožku je ovlivněna mnoha faktory, jako jsou zdravotní stav, strava, životní styl a individuální reakce na konkrétní druh probiotik. O volbě správných probiotik pro konkrétní potřeby a cíle se poraďte s lékařem.

 

Jak velký vliv má diabetes a celiakie na akné?

Diabetes mellitus a celiakie mohou mít vliv na akné. Projevy jsou individuální u každého jedince.

Diabetes je stav, při kterém tělo nedokáže správně regulovat hladinu cukru v krvi. Vysoká hladina cukru v krvi zvyšuje zánět a zhoršuje projevy akné. Kromě toho lidé s diabetes často trpí zvýšenou citlivostí kůže. Ta může být dehydratovaná, suchá, podrážděná a náchylná k tvorbě akné.

Celiakie je autoimunitní onemocnění, které způsobuje poškození tenkého střeva a narušuje vstřebávání živin z potravy. Nedostatek určitých živin, jako jsou vitamíny a minerály, mohou ovlivnit stav pokožky a zhoršit akné.

Další faktory jako je strava, mohou také hrát roli v tom, jak tato dvě onemocnění budou projevy akné ovlivňovat. V obou případech je nutné dodržovat dietní opatření. Například u lidí s celiakií mohou být kožní projevy zhoršeny konzumací potravin obsahujících pšenici, ječmen a žito. Tyto potraviny se doporučuje z jídelníčku celiakiů zcela vyloučit.

Je důležité mít na paměti, že vliv diabetu a celiakie na akné se může u jednotlivců lišit. Pokud máte problémy s akné a trpíte diabetes nebo celiakií konzultujte terapii s dermatologem nebo diabetologem.

 

Na dotazy odpověděla dermatoložka MUDr. Jankovičová ve spolupráci s Renovality ♥