Hubnoucí strom, který roste hlavou dolů…

 

Baobaby jsou v krajině nepřehlédnutelné stromy, měří až 25 metrů, kmen je až 14 metrů široký. Stáří afrických baobabů je odhadem 1000-2000 let. Plody jsou velké, suché, s tvrdým oplodím, vejčitého až protáhle válcovitého tvaru. Na baobabu vyrůstají velké, těžké, převislé květy, se spoustou tyčinek. Květy v noci šíří zápach připomínající mršinu.

 

1

 

Strom se dá nazvat jako multifunkční, afričtí domorodci jej zužitkují téměř na vše:

ze semen se lisuje kvalitní olej, vlákna z kůry kmene slouží na výrobu provazů, rybářských sítí, lan nebo vaků, pražená semena slouží jako náhražka kávy, plody obsahují vysoké množství vitamínů a proteinů, můžou sloužit i jako lék proti kurdějím, odvar z kůry používají proti horečkám,...

 

2

 

Legenda praví, že baobab byl prvním stromem na zemi. Poté přišly palmy, jimž baobab záviděl jejich štíhlost. Dále to byly plody fíkovníku a tak dále. Bohové už nemohli poslouchat tato naříkání, proto strom vytrhli ze země a zasadili korunou dolů. Dle jiné legendy to byla právě pýcha rostoucí až do nebe, kvůli které Bůh strom otočil hlavou dolů.

 

Proč hubnoucí? Roste totiž v místech střídání dlouhých období veder a dešťů. Během deště dokáže baobab pohltit svou pórovitou kůrou 2000 litrů vody. V období sucha však o vodu postupně přichází a tím se začíná smrskávat a to v rozmezí několika desítek centimetrů.

 

V některých regionech jsou baobaby považovány za božstvo, proto lidé dodnes chodí k nejstarším baobabům (mají v průměru 8 metrů, věk je odhadován na 3000 let) a prosí o splnění svých přání. Tato úcta je chována v Jižní Africe, kde se baobaby nekácejí, jsou chráněny zákonem.

 

3

 

Baobabový olej je bohatý na vitamín E. Zvyšuje tvorbu kolagenu, díky obsahu vitamínu C. Dokáže pomoci sluncem či úrazem poškozené pokožce nebo pokožce se známkami stárnutí. Je skvělý na všechny typy pleti, nezanáší póry. Vhodný je na i na suchou, aknózní pleť. Pokud se chcete odličovat přírodní cestou, lze využít právě Baobab olej, který si poradí s make-upem i řasenkou. V péči o oční okolí dokáže zmírnit otoky, vaky pod očima.

 

 

ZDROJE:

cz.pinterest.com

https://pixabay.com/cs/

 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov

www.cestovinky.cz

www.rehabilitace.cz