Fotodermatóza neboli "sluneční alergie"

Výskyt různých kožních reakcí na UV záření a slunečních alergií (fotodermatóz) se v posledních letech výrazně zvýšil. Fotodermatóza je jedním z onemocnění, která jsou spojena s patologickou citlivostí kůže na sluneční záření, zejména na jeho ultrafialové části. Někdy stačí být krátce vystaven intenzivnímu slunečnímu záření a objeví se nepříjemné příznaky, které často překvapí i lidi, kteří dosud neměli žádné obtíže, ani nejsou na nic alergičtí.

 

Nejčastěji postihuje ženy ve věku 20-40 let, ale může se objevit v jakémkoli věku u kohokoli. Překvapit může i u moře nebo na horách.

 

Fotodermatóza nemusí mít alergický charakter. Lze ji definovat jako kožní onemocnění založené na zvýšené citlivosti kůže na sluneční záření, často podmíněné přítomností jiných senzibilizujících látek (senzibilizátorů). Proto hovoříme o fotodermatóze:

 

  • fotoalergickou, která má alergickou povahu.
  • fototoxický, který naopak alergií není, tj. imunologické mechanismy našeho organismu se neuplatňují.

 

Fotoalergická reakce na sluneční světlo

Nejčastější variantou je polymorfní světelná erupce, obecně nazývaná "sluneční ekzém", která má mnoho podob a vzniká v kterémkoli roce života. Nejčastěji postiženými oblastmi jsou dekolt a horní plocha předloktí. Projevuje se vyrážkou, zarudnutím kůže, puchýři nebo vřídky a téměř vždy je doprovázen intenzivním podrážděním a svěděním. Opakuje se, objevuje se se zpožděním, 1-2 dny po expozici slunci.

 

V závažnějších případech se mohou objevit větší hemoragické léze. Mezi nejčastěji postižené oblasti patří vnitřní strana podpaží, hrudník a méně často obličej. Vzniká v důsledku UV záření.

 

Běžně se objevuje na jaře, kdy je kůže po dlouhé zimě vystavena slunečnímu záření. Může být také způsobeno slunečním zářením pronikajícím sklem. Při dalším vystavení slunci se mohou příznaky zhoršovat a alergické reakce se mohou opakovat rok co rok.

 

 

Recenze od zákaznice, které na sluneční alergii pomohl náš Meruňkový olej:


 

Doporučení:

  • omezte vystavení přímému slunečnímu záření mezi 10. a 15. hodinou.
  • používejte kvalitní krémy s ochranným faktorem SPF 50
  • otužování - "zpevňování pokožky" před létem formou fototerapie UVB zářením
  • ošetření pokožky po opalování

 

Fototoxické reakce na sluneční záření

Fototoxická reakce je způsobena kombinací UV záření a látek, které senzibilizují organismus. Vyskytuje se bezprostředně po slunění pouze na místech, která přišla do kontaktu se sluncem (dále se nešíří). Kůže zůstává zarudlá a na kůži se tvoří různě velké puchýře.

 

Často se tato zvýšená citlivost objevuje při podávání některých léků nebo podráždění mohou způsobit běžně používané kosmetické přípravky nebo některé potraviny. Z léků, které zvyšují citlivost kůže na slunce, jsou nejčastější antibiotika (zejména sulfonamidy, tetracykliny), léky na vysoký krevní tlak nebo léky proti průjmu, antirevmatika, uklidňující léky.

 

Co se týče kosmetických přípravků, alergickou reakci často vyvolávají parfémy a krémy s kyselinou retinovou a také ty, které obsahují bergamotový, levandulový a citrusový olej. K podráždění může dojít také při kontaktu kůže s některými rostlinami. Například obyčejná tráva v kombinaci se slunečním zářením může vyvolat fototoxickou reakci (z dalších rostlin to může být petržel nebo celer). Ve většině případů reakci podpoří vlhká pokožka (zpocená nebo po koupání), na kterou se rostlina snadno přilepí. Jedná se zejména o oblast dolních končetin, předloktí, ale také obličeje a krku. 

 

Renovovanost ♥

 

informace k článku čerpány z odpovědí dermatoložky MUDr. Jankovičové

https://www.zse.sk/Magazin-ZSE-Zdravie/2019-02/Fotodermatoza-alebo-ked-je-slnko-nepriatelom