Doplňky stravy a jejich projevy na pleti. Má to smysl?

 

Vztah mezi správnou výživou a zdravím kůže byl věděcky zdokumentován. Přestože byly stanoveny minimální denní dávky živin pro prevenci vzniku nemoci, není optimální stav výživy pro zdraví kůže znám. Této jednorázové, placebem kontrolované studie, se účastnily ženy ve věku 35-65 let s mírně, až středně závažným photoagingem a stabilním užíváním léků na předpis po dobu 3 měsíců. Photoaging je termín používaný pro charakteristické změny na kůži, vyvolané vystavováním UVA a UVB záření. Proto je také doporučováno na pleť pravidelně aplikovat produkt s SPF faktorem, ať je počasí jakékoliv.

 

Některé zkoumané subjekty braly tři ranní a tři večerní doplňky stravy, jiné braly stejný počet cukrových pilulek (placebo). Výzkumník zhodnotil zlepšení u aktivního doplňku z hlediska pevnosti, hydratace a celkového vzhledu kůže v 8. týdnu, ve srovnání s počátečním stavem kůže, které pokračovalo až do 12. týdne. Subjekty statisticky zaznamenaly zlepšení v hojení, hydrataci, drsnosti, strnulosti, pigmentaci a celkovém vzhledu kůže v 8. týdnu, které také pokračovalo do 12. týdne. Nakonec při porovnání výchozí hodnoty s 12. týdnem, došlo ke statisticky významnému snížení šířky vrásek ve skupině s doplňkem, ve srovnání s placebem, což bylo analyzováno z laserem naskenovaných silikonových replik. Tato zjištění podporují hodnotu doplňků stravy ke zlepšení vzhledu kůže.

 

Tělo vyžaduje správné výživové návyky pro stavbu a opravu tělních tkání, zejména těch s vysokou mírou metabolického obratu, jako jsou kůže, vlasy a nehty. Kupříkladu zdroj bílkovin je nezbytný k obměně pokožky, vitamín A pomáhá udržovat pleť jemnou a pružnou, pro produkci kolagenu je důležitý vitamín C, vitamín E je nezbytný k funkci antioxidační činnosti, vitamín D ovlivňuje aktivitu keranitocytů, tedy buněk podporujících keratin a nesmíme zapomínat na stopové prvky a minerály – selen, zinek a hořčík, které jsou optimální pro fungování lidského organismu.

 

Jsou dobře známy minimální nutriční požadavky pro správné fungování pokožky – u našich výrobků značí hodnota RHP. Tedy minimální denní výživové požadavky můžeme doporučit, avšak nedokážeme určit optimální doporučení pro denní výživu. Na to není dostatek studií a je to také velice individuální záležitost. Záleží i na stravování jedince celkově.

 

Výzkum byl proveden s cílem lépe porozumět tomu, jak komerčně dostupný doplněk stravy dokáže zlepšit funkci a vzhled pokožky a tady jsou graficky zobrazené výsledky:

 

 

 

jj

 

celkový vzhled, hydratace a pevnost prokázaly statisticky významné zlepšení při užívání aktivního doplňku stravy ve srovnání s placebem

nn

hrubost a otupělost se statisticky významně snížila, když se aktivní výživový doplněk užíval nad placebem

 

 

ok

Hodnocení subjektů – subjekty užívající doplňky stravy uváděly vyšší míru zlepšení, než subjekty s placebem

 

 

ZÁVĚR: Tato studie prokázala funkční výhody doplňků obsahující antioxidační vitamíny, stopové prvky a minerály, aminokyseliny a esenciální mastné kyseliny.

 

 

12 weeks

A) vstup do studie B) po 12 týdnech suplementace

 

 

Nabídka doplňků stravy: https://www.renovality.cz/doplnky-stravy/

 

ZDROJ: www.ncbi.nlm.nih.gov/ „The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology“