Doplňky stravy, jejich kombinace a dávkování

 

Doplňky stravy, vitamíny, řadíme mezi mikroživiny. Z názvu vyčtete, že se jedná o doplněk a úplným základem je strava, tedy makroživiny – bílkoviny, sacharidy, tuky. Označení mikro ale neznamená, že jsou mikroživiny méně důležité, naopak, zastávají v našem těle opravdu důležitou funkci. Označením mikro je spíše myšleno množství v řádech mikrogramů/miligramů, které potřebujeme do těla dostat k zachování správného fungování organismu. V dnešní době není strava, bohužel, na mikroživiny tak bohatá a u většiny z nás jsou mikroživiny deficitní. Proto je vhodné je přijímat právě v doplňcích stravy.

Slovo vitamin se skládá ze slov vital a amine = životně důležité aminy. Vitamíny jsou látky, které se podílejí na velkém množství biochemických procesů v těle. Mezi ně patří i vitamín C, který známe nejčastěji ve spojení s podporou imunitních reakcí organismu, dále se podílí na syntéze kolagenu a karnitinu, zastává roli antioxidantu a zlepšuje ve střevě vstřebání železa z potravy. Jeho nedostatek se může projevit únavou, sníženým fyzickým výkonem, prodloužení doby rekonvalescence, bolestí kloubů, krvácením sliznic.

 

 

 

 

Imunita, „céčko“ nebo doplňky obohaceny o něj...

 

ACEROLA

Acerola je český název pro malpigii, rostlinu pocházející z tropických a subtropických oblastí. Její plody se podobají třešni a jsou bohatým přírodním zdrojem vitamínu C. Acerola má 20-30x vyšší koncentraci vitamínu C, než pomeranč.

Minimální denní dávka vitamínu C pro zdravého dospělého člověka je 2000 mg, horní bezpečnou hranicí je 3000 mg, v případě zdravotních problémů se může dávka ještě zvýšit. V tomto směru je nejvhodnější konzultace s lékařem.

Vitamín C se řadí mezi vitamíny rozpustné ve vodě. To znamená, že jsou z potravy snadno absorbovány, zároveň se ale v organismu příliš dlouho neukládají, proto je jejich pravidelný příjem podstatný. Jeho nadbytek se vylučuje močí, proto nehrozí předávkování – je poměrně vzácné a většinou není toxické.

Naše Acerola je 25% extrakt, takže ve 400 mg Aceroly je 100 mg vitamínu C. Nebojte se tedy brát i více, jak 2 tobolky denně a kombinovat s Betaglukanem, který taktéž Acerolu obsahuje. Někdo si říká... „Proč brát ale Betaglukan, když už užívám Acerolu, nebude to moc?“ Opravdu ne. Je třeba si uvědomit, že každý onen doplněk plní jinou svoji funkci a obsahuje jiné látky či odlišný jejich poměr. To mluvím obecně, o všech doplňcích.

Příklad: Když si denně vezmeme 2 tobolky Aceroly a 2 tobolky Betaglukanu, jsme na 225 mg vitamínu C. Dále jej můžeme přijmout i ze stravy – jeho vysoký obsah najdete hlavně v ovoci a zelenině. Betaglukan je zase odlišná látka, která taktéž zastává v organismu svoji významnou roli - o tom si povíme níže.

Acerolu užívejte ideálně během jídla. Právě proto, že jde o ve vodě rozpustný vitamín (neuchovává se v organismu na rozdíl od vitamínů rozpustných v tucích), je vhodné jej užívat v menších, ale častějších dávkách.

 

BETAGLUKAN

Betaglukany byly objeveny počátkem 20. století v lišejníku, později i v ječmeni. Betaglukan je v posledních desetiletích vědou zkoumaný z hlediska jeho schopností zvyšující obranu organismu proti bakteriálním a parazitním chorobám. Betaglukan je třeba vybírat co nejčistší a ideálně jej konzumovat společně vitamín C a resveratrolem. Betaglukany mají opravdu široké užití, které z důvodů nařízení není možné uvádět, ale určitě doporučujeme si o něm zjistit více!

My Vám můžeme nabídnout náš Betaglukan s mimořádně vysokou čistotou 90% a jak je řečeno výše, je obohacený i právě o vitamín C a Resveratrol. Získává se moderními technologickými postupy z kvasinky pivní.

Užívejte 1 tobolku denně, ráno na lačno a v případě potřeby, například pokud se snažíte podpořit svůj imunitní systém vůči chřipce či nachlazení, zvyšte dávku na 2-3 tobolky denně. Pokud zapomenete ráno na lačno, užijte 20 minut před nebo 30 minut po jídle.

 

VITAMÍN D3

Vitamín D je zásadním doplňkem stravy, který by měl mít doma každý. Běžně si jej tělo tvoří díky slunečnímu záření, avšak obzvlášť v chladných měsících, kdy toho sluníčka tolik není, je vhodné jej doplňovat právě prostřednictvím suplementu.

Mezi hlavní úkoly působení vitamínu D v těle patří: metabolismus kostí, vývoj a fungování svalů, podpora imunitního systému, ochrana cév. Jeho nedostatek se tedy může projevovat bolestí svalů a hlavy, slabostí a únavou, zhoršenou koncentrací, oslabenou imunitou a dalšími projevy.

Vitamín D se konkrétně řadí mezi vitamíny rozpustné v tucích, proto je vhodné jej užívat během příjmu tučného jídla (nejčastěji s obědem) a zapít dostatečným množstvím tekutin. Můžete jej kombinovat i s ostatními doplňky stravy. Navíc je obohacený Acerolou, vitamínem C přírodního původu.

 

ŽENSKÝ PRVEK FE

Železo je v těle velmi důležitý prvek pro tvorbu červených krvinek a červeného krevního barviva. Hemoglobin zajišťuje okysličování organismu, přenášení kyslíku z plic do ostatních tkání, tím zvyšuje i jeho odolnost a výkonnost. Jde o proces, který je zásadní pro lidskou existenci.

V případě, že máte železa málo, trpíte na chudokrevnost, protože se tvoří méně červeného krevního barviva a tím není organismus dostatečně okysličován. Projevuje se únavou, zvýšenou potřebou spánku, apatií, snížením síly, apod.

Železo je dále vhodné doplňovat v době menstruace, těhotenství a kojení, rekonvalescence, u dětí v období růstu, při dospívání nebo v pokročilém věku. Jaké množství, při jakém období doplňovat, zvažte se svým lékařem.

Vstřebatelnost našeho Železa je podpořena vitamínem C z přírodního zdroje. Železo doporučujeme doplňovat na lačno, cca 30 minut před jídlem.

 

 

 

 

Další vitamíny, minerály, stopové prvky...

 

RENOHAIR MAXIMAL & VLASY, KŮŽE NEHTY

Převážně deficitním stopovým prvkem bývá zinek, jehož nedostatek bývá často spojován s problémy s pletí a nadměrným padáním vlasů. POZOR ALE I NA JEHO NADBYTEK!

Tyto dva doplňky záměrně uvádím dohromady, protože chci podotknout, že méně je někdy více. Někdo si řekne: „Koupím si oba, aby mi vlasy rostly ještě více a vypadaly ještě lépe.“ TYTO DVA DOPLŇKY NEDOPORUČUJEME KOMBINOVAT a to právě z toho důvodu, že by to pro denní dávku mohlo být už přespříliš, vzájemně by se rušily a to už by pro tělo dobré nebylo.

Řeknu to tedy tak. Pokud chcete péči komplexnější, vsaďte na produkt Vlasy, kůže, nehty. Pokud se chcete zaměřit primárně na vlasy, sáhněte po Renohair Maximal. Klidně to můžete udělat i tak, že po dobrání VKN začnete užívat RM a pak zase navážete. Oba produkty jsou vhodné k dlouhodobému užívání. Složení si můžete nastudovat v popisu produktu.

 

ZELENÝ ČAJ

Asi Vás napadá otázka… „Jaký je tedy rozdíl mezi tím, že vypiji hrnek zeleného čaje, nebo že polknu tuto tobolku?“ Jedná se totiž o silný extrakt zeleného čaje, takže pokud byste chtěli tobolku nahradit vyluhovaným čajem, museli byste vypít denně okolo 3 litrů. Pohodlnější asi bude varianta polknutí tobolky, ale záleží na vás.

Zelený čaj doporučuji zařadit do Vaší rutiny, protože cílí nejen na imunitní systém, ale díky jeho antioxidačním účinkům pomůže rozzářit pleť.

Z důvodu přirozeného obsahu teinu nedoporučujeme užívat v těhotenství a při kojení.

 

ŽENSKÁ POHODA

Tento doplněk je založen na obsahu esenciálních aminokyselin, jež si organismus neumí sám vytvořit. Pokud tedy bojujete se spánkem, nebo se chcete jednoduše uvolnit, za zkoušku nic nedáte a můžete dát šanci doplněním látek, jako je L-trypofan, extraktu z heřmánku, meduňky, celeru a dalších. Možná znáte pro zlepšení spánku i melatonin, ale pozor, jedná se o hormon, po němž by se mělo sahat jen opravdu v nejnutnějších případech a když už, tak by se měl užívat krátkodobě. Ženská pohoda je šetrná forma a dá se užívat dlouhodobě.

 

LUTEIN

Nejnovější produkt z řady doplňků stravy. Je výjimečný v tom, že obsahuje FloraGLO® Lutein a Zeaxanthin OPTISHARP® od americké společnosti DSM a to v ideálním poměru 5:1. Dále zinek a vitamín A pro udržení kvality normálního zraku.

Vzhledem k obsahu 10 mg zinku bych nedoporučovala kombinovat s produktem Vlasy, kůže, nehty, obsahující tutéž látku v množství 15 mg. Kombinaci s Renohair Maximal nevidím jako problémovou, protože obsahuje 6,22 mg zinku, dohromady tedy okolo 16 mg.

 

 

KDY, JAK A CO:

 

RÁNO/NALAČNO

Renohair

Betaglukan

Zelený čaj

Vlasy, kůže, nehty

 

V PRŮBĚHU DNE/S JÍDLEM

Acerola

Vitamín D3

Lutein

 

VEČER/PŘED SPANÍM

Vlasy, kůže, nehty

Ženský prvek Fe

Ženská pohoda

 

 

Shrnu to tak, že každý doplněk stravy má jiné své benefity a není třeba se děsit mít po ránu v dlani více druhů tobolek/tabletek. Záleží na poměru látek a na jejich denních dávkách vhodné pro naše tělo. Z našich doplňků se nedoporučuje kombinovat pouze Vlasy, kůže, nehty s Renohair Maximal nebo Vlasy, kůže, nehty a Lutein. Tabulka je pro rychlý přehled a orientaci kdy daný doplněk stravy užívat. Množství tobolek pro denní dávku pak najdete v popisu produktu a v jeho rozmezí se orientujete dle vlastních potřeb. Každé tělo je individuální a každý chce zacílit na něco jiného.

 

V tomto článku jste se dozvěděli odpovědi a vysvětlení k nejčastějším dotazům, které nám píšete. Pokud Vás ještě něco napadá, neváhejte se nám ozvat, rádi odpovíme a průběžně můžeme informace do článku doplňovat.

 

Mějte se krásně a hlavně pevné zdraví!

 

Vaše Renovality