Co vlastně znamená INCI a jak se v tomto seznamu orientovat?

Zkratku “INCI” jste už určitě viděli a zaregistrovali na začátku každého seznamu složek. Složení výrobků by pro každého z nás mělo být jedním z rozhodujících faktorů pro koupi daného produktu. Proč? Protože například označení “přírodní”, “bio” nebo “eko” jsou lehce zneužitelná - nejsou jasně definována. Proto můžou někteří výrobci svůj výrobek prezentovat jako přírodní nebo bio i přes to, že obsahuje pouze nepatrné množství rostlinného výtažku, nad nímž převažuje celá řada látek syntetických. Pojďme si vysvětlit, co tedy zkratka “INCI” znamená a jak se v tom orientovat. 

"INCI" je zkratka pro mezinárodní nomenklaturu kosmetických přísad. Jednoduše řečeno, odkazuje na mezinárodní směrnici pro označování přísad nacházejících se v kosmetice, čisticích prostředcích pro domácnost atd. INCI se nachází na všech obalech kosmetických přípravků, ale také třeba na přiložených letácích.

INCI je zvláště důležité pro osoby, které vykazují alergické reakce na jednu nebo více látek. Tento seznam nabízí alergikům možnost zkontrolovat, zda výrobek neobsahuje pro ně škodlivé látky. 

 

SPECIFIKACE

Mezinárodně jsou vyžadovány následující pokyny:

  • Ingredience musí být uvedeny podle jejich celkové hmotnosti v sestupném pořadí. První složkou na seznamu je tedy to, čeho obsahuje výrobek nejvíce.
  • Látky, které tvoří méně než jedno procento celkové hmotnosti výrobku, se nemusí uvádět.
  • Pro rostlinné složky se často používají latinské názvy. Obecně názvy vycházejí z latiny nebo z angličtiny.
  • Použitá barviva jsou obecně uvedena až na konci. Neexistuje žádné specifikované pořadí, ve kterém jsou tato barviva uvedena.
  • Vůně nejsou zahrnuty jednotlivě - důvodem je, že vonná látka může být složena ze 100 jednotlivých vůní. Pokud tyto vůně vyvolávají podezření na alergické reakce, musí být uvedeny samostatně.

 

INFORMACE PRO SPOTŘEBITELE

INCI slouží pouze jako přehled o složkách, výrobce nemá povinnost vypisovat přesné procentuální údaje a často si tuto informaci zachovává jako výrobní tajemství. Je možné stanovit koncentraci jednotlivých použitých látek. Přibližné pravidlo: při nízkých koncentracích je méně pravděpodobné, že konkrétní látka způsobí alergickou reakci.

 

LÁTKY

U kosmetiky existují 3 látkové kategorie, do nichž se jednotlivé látky dělí: aktivní složky, pomocné látky (aditiva) a základní látky.

  • Základní látky se přirozeně nacházejí v pokožce. Kůže tyto látky potřebuje, aby mohla fungovat a plnit svou ochrannou funkci. Nejdůležitější složkou jsou oleje a tuky.
  • Aktivní složky jsou látky, které rozvíjejí své účinky vedle základních látek. Patří mezi ně vitamíny, enzymy a kyseliny.
  • Pomocné látky dodávají kosmetickému přípravku další vlastnosti, jako je příjemná vůně. Ty se skládají z vonných látek, aromat, emulgátorů, konzervačních látek atd. 

Jednotlivé pomocné látky se obvykle vyskytují ve velmi malých koncentracích, ale ve velkých množstvích. Často převyšují počtem základních látek a účinných látek.

 

ZÁVĚR 

Za nás čím menší seznam, tím lépe. Snažíme se do produktů nepřidávat žádné zbytečnosti a používat pouze přírodní složky. Plus samozřejmě je pro nás důležité, aby produkt fungoval a měl výsledky.

Tohle by byl základ, který by měl o INCI každý uživatel znát. Příště se podíváme na látky v kosmetice zase o něco hlouběji. 

 

Krásné první jarní dny

Renovality