Co je příčinou ekzému

Příčina je velmi složitá a multifaktoriální. Jedná se o geneticky složité onemocnění, které vzniká jak interakcí mezi samotnými geny, tak mezi geny a vnějším prostředím. Etiopatogeneze zahrnuje poruchu funkce kožní bariéry. Defekt kožní bariéry je považován za primární.

 

Narušená bariéra může být vstupní branou pro rozvoj senzibilizace umožňující rozvoj atopického zánětu. Dále suchost, dráždivé látky (mýdla, detergenty,...) kontaktní a orální alergeny, potravinové alergeny, očkování, růst zubů, infekce, stres, hormonální a klimatické změny....

 

Zvýšená náchylnost ke kolonizaci kmeny Staphylococcus aureus přispívá ke vzniku, intenzitě a konsolidaci atopického zánětu a také k senzibilizaci. Bylo histologicky prokázáno, že určitá reziduální dermatitida je vždy přítomna i u nepostižené atopické kůže.

 

Zhoršení nebo opětovný výskyt atopického ekzému mohou způsobit také klimatické změny, nejčastěji při zvýšeném pocení nebo vystavení chlorované vodě v bazénu, a některé osoby dráždí UV záření ze slunce.

 

Pokud trpíte ekzémem od dětství a neprošli jste předškolním obdobím nebo pubertou, je bohužel vysoká pravděpodobnost, že budete nějakou jeho formou trpět i v dospělosti. Může se jednat skutečně pouze o ohniskové projevy ( prsty, oční okolí atd.).

 

Při akutním vzplanutí je léčba kortikosteroidy nevyhnutelná. Obvykle se indikují jednou denně večer na postižená místa po dobu 7-10 dnů. V závislosti na stavu pak aplikace každý den, později každé dva dny. Postup se vysazuje až na udržovací léčbu. Není vhodné ji po 7 dnech zcela přerušit. Vždy je nutné pokožku promazávat a je vhodné používat koupelové oleje.

 

 

Význam konsolidační terapie:

 

  • sprchování vlažnou vodou
  • šetrná dieta - nekořeněné potraviny, vysledovat, zda potravinové alergeny nezhoršují příznaky ekzému ( pšenice, mléko, vejce, ořechy,...).
  • omezení stresu
  • promazávat kůži
  • je vhodné nosit volnější bavlněné oblečení, které nedráždí pokožku
  • vyvarujte se používání parfémů a jiných éterických olejů na pokožku
  • používat ochranný faktor SPF 50
  • po návštěvě bazénu (chlorovaná voda) pokožku důkladně opláchněte a do 3 minut ji znovu namažte, aby se zklidnila a hydratovala.

 

Bohužel neexistuje lék, který by ekzém vyléčil, ale dodržováním režimu ho můžeme dostat pod kontrolu.

 

Článek na základě odpovědí MUDr. Jankovičové ve spolupráci s Renovality ♥